12 listopada 2024

Kotlety mielone z piekarnika


500 g mięsa mielonego wieprzowego 
1 jajko 
1 mała cebula 
1 mała czerstwa kajzerka+ woda 
1/2 łyżeczki soli 
1 mała łyżeczka papryki słodkiej 
1 mała łyżeczka majeranku
2 łyżeczki pieprzu białego 
kilka kropel maggi 

bułka tarta do panierowania 

Czerstwą kajzerkę moczymy w wodzie do miękkości .
Mięso , jajko i przyprawy przekładamy do jednej miski , na koniec dodajemy odciśniętą kajzerkę , dokładnie mieszamy na jednolitą 
i gładką masę . Pozostawiamy na około 30 minut do przegryzienia .
 

Z gotowej masy formujemy około 80 gramowe klopsy , następnie każdy panierujemy w bułce tartej .
Gotowe klopsy układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce . 


Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 °C następnie obracamy i pieczemy około 15 minut do ładnego złotego koloru

Gotowe kotlety mielone podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie zagościły buraczki na ciepło z cebulką . Przepis znajdziecie na blogu . Link poniżej >

08 listopada 2024

Czosndog


1 bagietka czosnkowa
2 łyżki tartej mozzarelli
1 długa lub 2 krótkie parówki
3 plastry ogórka kanapkowe
1 plaster cebuli 
2 pomidorki koktajlowe
ketchup
sos belgijski
prażona cebulka

Parówkę gotujemy do zagotowania wody następnie wyłączamy gaz 
i czekamy około 7 minut .
Surowa bagietkę nacinamy wzdłuż i pieczemy w nagrzanym piekarniku do zezłocenia. 
Gdy bagietkę mamy gotową na dno wykładamy większą połowę sera , zapiekamy . 


Na upieczoną bagietkę i zapieczony ser układamy parówkę , posypujemy resztą sera , zapiekamy 10 minut . 


Po upływie tego czasu na bagietkę z parówka układamy drobno pokrojone ogórki , cebulkę i pomidorki w plasterki. Całość polewamy sosami i posypujemy prażona cebulką . 


Sos belgijski kupiłam na Stacji paliw-Orlen.

02 listopada 2024

Nuggetsy z kurczaka


2 piersi z kurczaka 
2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki 
1 średnia czerwona cebula 
2 jajka 
4 łyżki mąki ziemniaczanej  
przyprawy- curry , ostra papryka , słodka papryka , 
pieprz biały , sól , maggi  

olej rzepakowy do smażenia  

Kurczaka kroimy w grubą kotkę , oprószamy obficie przyprawami , pozostawiamy chwilę do przegryzienia .


Następnie kurczaka , ugotowanego ziemniaka , czerwoną cebule oraz jajka przekładamy do blendera kielichowego , blendujemy na drobną 
i gładką masę .


Do całości dokładamy mąkę ziemniaczaną , mieszamy do zjednolicenia się masy , doprawiamy do smaku (ja osobiście smażę jednego i doprawiam) . 


Z gotowej masy formujemy małe klopsiki na kształt nuggetsa (by było nam łatwiej formować nuggetsy , zwilżamy ręce w oleju) .
Smażymy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony na złoty kolor . 

Gotowe nuggetsy podajemy z ulubioną surówką , dodatkami .
U mnie zagościła surówka Colesław .
link do mojego przepisu.:

29 października 2024

Sos pomidorowy


0.5 litra wywaru lub bulionu 
1 mały liść laurowy 
2 kulik ziela angielskiego 
4 ziarna pieprzu czarnego 
190 g przecieru pomidorowego 
100 ml zimnej wody 
1 duża łyżka śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej 
duża szczypta cukru 
przyprawy- sól , pieprz , papryka słodka , papryka ostra 

Do garnka wlewamy wywar lub bulion , zagotowujemy dodając kulki ziela angielskiego , ziarna pieprzu czarnego oraz liścia laurowego . Do całości dokładamy przecier pomidorowy i całość dokładanie mieszamy , zmniejszamy gaz , gotujemy około 7 minut . Po upływie tego czasu dolewamy rozmieszaną w zimnej wody , mąkę oraz śmietanę , dokładnie mieszamy . Całość doprawimy do smaku przyprawami i ponownie zagotowujemy . 
Sos podajemy na ciepło .

Gotowy sos jest idealny do gołąbków , kasz , pulpetów i mięs .

24 października 2024

Drobiowy pasztet z papryką


700 g piersi z kurczaka
400 g wątróbki drobiowej 
1 duża cebula
1 duża papryka
150 g masła
2 ząbki czosnku
6 łyżek oleju
10 g soli 
5 g pieprzu białego
1 g papryki słodkiej
1 duża szczypta majeranku
1 duża szczypta tymianku

Paprykę kroimy w grubszą kostkę , cebulę kroimy w piórka i smażymy na trzech łyżkach oleju do miękkości warzyw . Studzimy .
Kurczaka i wątróbkę kroimy w podobną kostkę i smażymy 
na trzech łyżkach oleju do stracenia surowości . Studzimy .
Gdy warzywa i mięso mamy zimne przekładamy do malaksera , dokładamy masło i blendujemy na jednolitą masę . 
Do całości dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy dokładnie mieszamy . 


Gotowy pasztet przekładamy do słoików . Pasteryzujemy od zagotowania 10 minut .
Pozostawiamy w garnku do całkowitego wystygnięcia . 

15 października 2024

Rolls z twarożkiem, jajecznicą i warzywami


1 placek tortilla pełnoziarnisty
2 jajka 
1 łyżeczka masła
Szczypta soli
4 liście sałaty masłowej 
9 plasterków ogórka zielonego 
7 paseczków papryki czerwonej
2 łyżki twarogu

Na patelni roztapiamy masło , wbijamy jajko dodajemy szczyptę soli 
i smażymy jajecznicę (stopień wysmażenia jajka zależy od nas) . Odkładamy na bok .

 
Placet tortilla smarujemy twarogiem , układamy liście sałaty na nie układamy usmażoną jajecznice a na nią resztę warzyw . 
Tak przygotowaną tortillę zwijamy ciasto w rulon . 
Zrolowaną tortillę tniemy na paski o szerokości od 2 do 3 centymetrów . 
Gotową tortille spożywamy od razu po przygotowaniu .

12 października 2024

Kapusta biała na ciepło

1 mała główka białek kapusty
2 marchewki 
1 mała cebula 
50 g smalcu 
1 liść laurowy 
4 ziarna pieprzu czarnego
ziarna  ziela angielskiego
2 łyżki posiekanego koperku 
przyprawy- sól , pieprz , maggi 

Kapustę drobno szatkujemy  marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach i gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego , ziaren pieprzu oraz kulek ziela angielskiego . Po ugotowaniu jak kapusta jest miękka , odcedzamy wodę . Do kapusty dokładamy pokrojoną w drobną kostkę cebule i zalewamy gorącym smalcem , dokładanie mieszamy . Na koniec dodajemy koperek , doprawiamy do smaku i lekko prażymy na małym ogniu około 10 minut .

Gotowa kapusta do idealny dodatek do obiadu . 

11 października 2024

Zapiekanka jak dawniej


1 półbagietka
4 duże łyżki ketchupu (Heinz)
300 g pieczarek 
1 łyżeczka masła 
1 mała biała cebula 
8 łyżek tartej mozzarelli 
przyprawy- sól, pieprz, gałka muszkatołowa  

Na patelni roztapiamy mało dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebule , smażymy na złoty kolor . Gdy cebula jest ze złocona dodajemy do niej starte na dużych oczkach pieczarki . Dusimy do odparowania wody , na koniec doprawiamy do smaku przyprawami . Odkładamy do lekkiego przestygnięcia .
Półbagietkę przecinamy wzdłuż każdą część smarujemy 
ketchupem i delikatnie posypujemy mozzarellą . 


Na posmarowaną i posypaną mozzarellą bagietkę wykładamy pieczarki , posypujemy resztą sera . 


Gotową zapiekankę zapiekamy w temperaturze 200 °C przez 
około 7 minut do ładnego rozpuszczenia się sera . 

Zapiekankę polewamy ulubionym sosem , można posypać posiekaną natką pietruszki i prażoną cebulką .

08 października 2024

Pasta jajeczna z serkiem topionym


4 jajka ugotowane na twardo 
2 trójkąty serka topionego śmietankowego 
2 trójkąty serka topionego ziołowego 
1 duża łyżka posiekanego koperku 
przyprawy- sól , pieprz , ostra papryka 

Jajka ścieramy na tarce o drobnych oczka , dokładamy serek topiony , całość dokładnie rozgniatamy 
widelcem . Do całości dodajemy koperek oraz 
majonez , doprawiamy do smaku i mieszamy 
dokładnie . Pastę pozostawiamy chwilę do przegryzienia . 

Pastę podajemy na toście , kromce chleba lub na podsmażonej na maśle tortilli z ulubionymi 
warzywami . 

04 października 2024

Zupa pomidorowa z ryżem


około 1,5 litry czystego rosołu
1/2 litra domowego przecieru pomidorowego
3 ugotowane marchewki
1 ugotowana pietruszka
130 g suchego ryżu białego 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
mała szczypta soli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
przyprawy- sól , pieprz , maggi 

Czysty rosół przelewamy do garnka , zagotowujemy dodajemy przepłukany ryż i gotujemy około 7 minut po upływie tego czasu dolewamy przecier pomidorowy i gotujemy do miękkości ryżu . Do całości dodajemy pokrojone ugotowane warzywa , posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy do smaku , zagotowujemy . 


24 września 2024

Kurczak pod pierzynką

 

2 pojedyncze piersi z kurczaka 
1 mała por
4 łyżki majonezy 
4 łyżki ketchupu (Heinz)

przyprawy-do kurczaka , słodka papryka , pieprz biały 

Pierś kurczaka układamy na zrobionej z papieru do pieczenia koszyczki (kawałek papieru składamy w harmonijkę , związujemy końce a środek delikatnie rozszerzamy) albo wyłożoną papierem do pieczenia blaszce lub naczyniu żaroodpornym , oprószamy przyprawami z każdej strony . 
Tak gotową pierś smarujemy majonezem z jednej strony na to układamy pokrojoną w pół plasterki por .


N
a por wylewamy ketchup który przykrywamy potartą na grubych oczkach marchewką .


Tak przygotowaną pierś przykrywamy papierem do pieczenia 
(by nie spaliła nam się marchewka) i pieczemy w temperaturze 170 °C przez około 40 minut . 


Gotową pierś podajemy z surówką i ziemniakami . 

20 września 2024

Pierogi z kaszanką


500 g kaszanki
1 średnia cebula
1 łyżkę masła 
pieprz

Cebule kroimy w drobną kostkę , smażymy na maśle na złoty kolor . 


Gdy cebulę mamy ze złoconą dokładamy do niej kaszankę , dokładnie mieszamy i smażymy około 10 minut . Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . 

Gdy farsz gotowy to bierzemy się za lepienie pierogów . 
 
Ciasto na pierogi znajdziemy na głównej stronie w zakładce 
" PIEROGI " link poniżej .: 
 
Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy dokładanie .
 

Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej , rozbujanej wody z odrobiną oleju i soli delikatnie mieszamy i czekamy do wypłynięcia pierogów , gdy pierogi wypłyną czekamy około 5 minut .

Pierogi podajemy z ulubioną omastą u mnie jak widać pod smażona na złoto cebulka .
Polecam podsmażyć pierożki na margarynie (Palma z murzynkiem) lub masłem smakują wyśmienicie /




 

09 września 2024

Racuchy na kefirze


400 ml kefiru 
200 g mąki 
2 jajka 
50 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 g cukru waniliowego 

olej do smażenia 
cukier puder do posypania 

Wszystko składniki przekładamy do miski i  mieszamy za pomocą łyżki na jednolite ciasto . Smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony . 

Gotowe podajemy z cukrem pudrem lub musem owocowym . 

Przepis na mój ulubiony mus owocowy znajdziecie pod linkiem.: https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2023/09/mus-owocowy-do-deserow.html


02 września 2024

Zupa grzybowa


2 litry czystego rosołu 
500 g obgotowanych leśnych grzybów
3 średnie wielkości marchewki 
2 średnie pietruszki
1/4 średniego selera
biała część z pora  
1 łyżka mielonych suchych grzybów 
100 g żytniego makaronu świderki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
duża szczypta gałki muszkatołowej 
przyprawy- sól , pieprz , maggi 

Rosół zagotowujemy dodajemy do niego obgotowane grzyby (szybciej gotujemy grzyby od zagotowania około 30 minut następnie studzimy ) , pokrojoną w pół plasterki por i starte na grubych oczkach warzywa , gotujemy około 15 minut na małym ogniu . Po upływie tego czasu zupę doprawiamy do smaku przyprawami , dosypujemy zmielone suszone grzybki 
(ja osobiście suszę nóżki grzybów a później miele 
w młynku od kawy) . Na koniec dosypujemy posiekaną natkę pietruszki , zagotowujemy . 
W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu 
na opakowaniu .  
Gotowy makaron dodajemy do zupy , mieszamy , ponownie doprawiamy . 

Zupa gotowa do zajadania . 

Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ; 

01 września 2024

Jajecznica z boczkiem

 

3 jajka 
20 g boczku 
1 mała cebula 
pieprz 

Boczek kroimy w drobną kostkę lub małe paseczki . Wytapiamy na suchej patelni . Gdy boczek mamy wytopiony dokładamy do niego pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i smażymy do ze złocenia . 
Do całości dokładamy rozbite jajka , posypujemy całość pieprzem 
i smażymy do stracenia surowości jajka (smażymy tak długo jakie lubimy ścięte jajko) . 

27 sierpnia 2024

Zapiekanka kebab


1 półbagietka
3 duże łyżki ketchupu (Heinz)
50 g pieczarek podsmażonych
3 łyżki kebabu drobiowego 
8 łyżek tartej mozzarelli 
kilka plastrów ogórka kanapkowego 
3 mini pomidorki 
prażona cebula 
2 plastry białej cebuli 

Półbagietkę przecinamy wzdłuż każdą część smarujemy ketchupem i delikatnie posypujemy mozzarellą . 


Na posmarowaną i posypaną mozzarellą bagietkę wykładamy drobiowego kebaba wymieszanego pieczarkami i posypujemy resztą sera .


Gotową zapiekankę zapiekamy w temperaturze 200 °C przez 
około 7 minut do ładnego rozpuszczenia się sera . 

Na zapiekankę układamy pokrojone w kawałki kanapkowe ogórki , pół piórka cebulę oraz pomidory pokrojone w plastry . Polewamy ulubionym sosem , można posypać posiekaną natką pietruszki i prażoną cebulką .


Przepis na domowego kebaba drobiowego którego użyłam w przepisie znajdziecie pod likiem.: 
https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2022/05/domowy-kebab-drobiowy.html

Przepis na domowe ogórki kanapkowe którego użyłam w przepisie znajdziecie pod likiem.: 

23 sierpnia 2024

Muffinki orzechowe


200 g mąki pszennej 
1 budyń orzechowy 
3 jajka (M)
30 g mielonych orzechów 
20 g migdałów 
20 g pokruszonej czekolady 
100 ml mleka 2%
150 ml oleju rzepakowego 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
100 g cukru 

Suche składniki mieszamy w jednej misce . 
Mokre składniki w drugiej , osobnej misce , mieszamy do zjednolicenia . 
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do wymieszania się składników z pomocą rózgi kuchennej lub drewnianej łyżki .
Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papilotkami foremki na muffinki . Pieczemy około 30 do 40 minut w temperaturze 170 °C . Po upieczeniu wyciągamy muffinki z formy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia , następnie oprószamy cukrem pudrem . 

22 sierpnia 2024

Sos koperkowy


500 ml bulionu/czystego rosołu 
200 ml zimnej wody
100 śmietanki 18%
3 płaskie łyżki mąki pszennej 
duży pęczek koperku
sól i pieprz biały
kilka kropel maggi 

Do garnka wlewamy bulion/wywar zagotowujemy . 
W międzyczasie czasie zimna wodą mieszamy ze śmietanką , 
mąka i dokładnie mieszamy . Gdy bulion/wywar mamy zagotowany wlewamy mieszankę wody ze śmietanką , dokładamy posiekany koperek , zagotowujemy i chwilę gotujemy do zgęstnienia sosu . Doprawiamy do smaku przyprawami . 

13 sierpnia 2024

Kapuśniak


1 żeberko ekstra mięsne
2 kości ze schabu
2 porcje rosołowe 
1 szyja z indyka 
3 marchewki
2 pietruszki 
1/4 selera 
1 mała cebula 
1 zielona część z pora
2 liście laurowe
4 kuli ziela angielskiego
6 kulek pieprzu
około 2 litrów wody 
4 średniej wielkości ziemniaki 
1/2 małej główki kapusty białej 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
mała szczypta kminku 
szczypta mielonego ziela angielskiego
przyprawy- pieprz , sól , maggi

Mięso z marchewką, pietruszka, selerem, porem , opaloną cebulą oraz liściem laurowy, kulkami pieprzu i ziela angielskiego przekładamy do garnka , zalewamy wodą tyle by mięso było delikatnie przykryte . Zagotowujemy, zmniejszamy gaz i gotujemy około 4 godziny. 
W między czasie kroimy drobno kapustę, kroimy w średnia kostek ziemniaki.
Po upływie tego czasu przecedzamy rosół przez sitko, dokładamy kapustę oraz ziemniaki , gotujemy do miękkości . Do rosołu dodajemy pokrojone w kostkę warzywa z zupy oraz obrane mięso z żeberka . Doprawiamy do smaku solą , maggi , pierzem , kminkiem i mielonym ziele angielskie . Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki . Zagotowujemy. 

10 sierpnia 2024

Kalafior z bułką tartą


1 średni kalafior 
5 łyżek masła 
2-3 łyżki bułki tartej
przyprawy-sól, pieprz biały, cukier

Kalafiora rozdrabniamy na mniejsze różyczki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem dużej szczypty cukru. 
Po ugotowaniu odcedzamy do gorącego kalafiora dorzucamy masło. Czekamy by się rozpuściło, dokładamy bułkę tartą , smażymy na małym ogniu do ze złocenia się bułki tartej .
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem . 

05 sierpnia 2024

Wrap z kurczakiem w panko, jajkiem i warzywami


KURCZAK
2 piersi z kurczaka
przyprawy- słodka i ostra papryka , curry , zioła prowansalskie , 
pieprz biały , sól 
jajka do panierowana 
panierka panko do panierowana 
olej do smażenia 

4 liście sałaty zielonej
2 mały pomidorek
1/4 malutkiej czerwonej cebuli
2 małe ogórek konserwowy
2 jajka
1 mała łyżeczka masła 
2 placki tortilla 


Kurczaka oprószamy przyprawami pozostawiamy chwilę do przegryzienia .


Po upływie tego czasu panierujemy w rozbełtanym jajku , panierce panko .



Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor . Po usmażeniu prosimy w szerokie paski .

 

Na osobnej patelni roztapiamy masło i smażymy 2 jajka ze szczyptą soli (tak jak jajecznica) .
Placki tortilla podpiekamy chwilę na suchej i dobrze rozgrzanej 
patelni .


Na podopieczne tortille układamy zieloną sałatę , usmażony kurczak w panko , jajecznicę , cebulę w piórka , ogórki konserwowe pokrojone w paski a na górę plastry pomidora .
Następnie tortellini zwijamy ciasno (następnie dół a później boki) i spinamy wykałaczką . 

 

02 sierpnia 2024

Koktajl z kiwi i gruszki


300 ml kefiru
200 ml mleka 1,5% bez laktozy
2 sztuki kiwi 
1 duża gruszka(konferencja)
1 banan 

Kefir mieszamy z mlekiem . Owoce kroimy w grubą kostkę , przekładamy do blendera kielichowego , wlewamy odrobinę 
kefiru z mlekiem , blendujemy tak by nie było widać kawałków owoców . Zblendowane owoce mieszamy resztką mieszanki 
kefiru z mlekiem . 
Gotowy koktajl przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce . 

30 lipca 2024

Parówka z jajem


2 parówki 
2 jajka 
2 łyżki masła
1/4 małej cebuli 
kawałek papryki 
1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku
sól 
biały pieprz mielony 

Parówki nacinamy po środku tak by nie przeciąć końcówek . W środek wbijamy dwie wykałaczki tak by je rozszerzyć . Smażymy na maśle do lekkiego podsmażenia , następnie obracamy na drugą stronę , wyciągamy wykałaczki . Do środka wbijamy po jednym jajku posypujemy solą i białym pieprzem .


Gdy jajka zaczynają się ścinać dodajemy do nich odrobinę warzyw , przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy do momentu ścięcia się białka jajka . 
Gotowe parówki z jajkiem posypujemy obficie szczypiorkiem .

28 lipca 2024

Kluski z zielonego groszku


450 g mrożone groszku
około 70 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól 

Groszek gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą . Odcedzony groszek blendujemy blenderem ręcznym na gładką masę , dodajemy jajko , mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy jednolite ciasto . 
Z gotowego ciasta lepimy kluski . 
Gotowe kluski gotujemy we wrzącej wodzie to wypłynięcia następnie zmniejszamy gaz tak by się gotowały a nie wrały i gotujemy około 7 minut .