13 grudnia 2025

Chlebek bananowy z orzechami


2 jajka 
80 g cukru 
100 ml oleju 
2 dojrzałe banany 
150 g mąki pszennej 
1 duża łyżeczka proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
szczypta soli 
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 
1/4 szklanki płatków migdałowych 

Jajka wbijamy do miski , roztrzepujemy . Dodać cukier oraz rozgniecione banany z olejem . 
W drugiej misce wymieszać mąkę pszenną z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia . 
Suche składniki dodać do masy bananowej , wymieszać . 
Do całości dodać orzechy oraz migdały , mieszać do połączenia się składników . 
Gotowe ciasto wylewamy do wyścielonej papierem do pieczenia keksówki (12x25 cm) . Pieczemy około 50 minut (do suchego patyka) w temperaturze 170 °C . 
Po upieczeniu studzimy , posypujemy cukrem pudrem lub polewany polewą czekoladową .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz