2 jajka
80 g cukru
100 ml oleju
2 dojrzałe banany
150 g mąki pszennej
1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/4 szklanki płatków migdałowych
Jajka wbijamy do miski , roztrzepujemy . Dodać cukier oraz rozgniecione banany z olejem .
W drugiej misce wymieszać mąkę pszenną z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia .
Suche składniki dodać do masy bananowej , wymieszać .
Do całości dodać orzechy oraz migdały , mieszać do połączenia się składników .
Gotowe ciasto wylewamy do wyścielonej papierem do pieczenia keksówki (12x25 cm) . Pieczemy około 50 minut (do suchego patyka) w temperaturze 170 °C .
Po upieczeniu studzimy , posypujemy cukrem pudrem lub polewany polewą czekoladową .

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz