08 kwietnia 2021

Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami


300 g makaronu penne
600 g filetu z piersi kurczaka
1-2 łyżki oleju do smażenia
120 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
300 g pomidorów suszonych w oleju (ilość po odsączeniu)
100 g szpinaku świeżego
1 łyżeczka masła
3 kulki sera mozzarella
4 ząbki czosnku
120 ml śmietanki 12 % (słodka śmietanka do kawy)
350 ml mleka 3,2 %
 
  PRZYPRAWY 
1/4 łyżeczki chilli
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki soli
 
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją opakowania i odłożyć na 
bok .
Filet pokroić w średnią kostkę i dokładnie wymieszaj z przyprawami . Wrzucić na rozgrzaną patelnie z tłuszczem i smażyć , aż kurczak będzie gotowy .
Pomidory wyrzucić na sitko , odsączyć z oleju i pokrój w mniejsze kawałki jeśli chcemy (nie musimy tego robić) . Dodać je do kurczaka wraz z przeciśniętym rzez praskę czosnkiem i smażyć 2 minuty , 
aż będą pachnące .
Dodać śmietankę , mleko , bulion i mozzarellę .
Gotować i mieszać co chwilę , aż sos będzie kremowy i ser się dobrze rozpuści . Po 2-3 minutach sos powinien gęstnieć . Dodać ugotowany makaron , z grubsza porwany rękoma szpinak i położyć na 
wierzch 1 łyżeczkę masła . 
Wymieszać i gotować , aż szpinak zmięknie około 4-5 minut. 


Możliwe , że będziemy potrzebować odrobinę wody , mleka (bo sos się zbyt mocno zagęści) lub sera (bo sos się rozwodnił) .
  
Podawać od razu . Jeśli musimy odgrzać , robimy to na patelni i dodać trochę mleka , podgrzewać na średnim ogniu często 
mieszając .


2 komentarze:

  1. Wiem serdecznie i wszystkim polecam ten przepis jest super, wszystkim w domu smakowało.
    Chętnie spróbuję innych przepisów z tego bloga 🙂🙂🙂🙂

    OdpowiedzUsuń