CIASTO DROŻDŻOWE
2 szklanki mąki pszennej
35 g masła
25 g świeżych drożdży
3 żółtka
125 ml ciepłego mleka
5 łyżek cukru
1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
1/4 łyżeczki soli
NADZIENIE MAKOWA
850 g masy makowej
2 łyżki cukru
2 żółtka
2 łyżki bułki tartej
garść rodzynek
garść płatków migdałowych
Drożdże pokruszyć w misce , dodać do nich po łyżce cukru i jogurtu naturalnego lub śmietany oraz 2 łyżki ciepłego mleka a na koniec łyżeczka maki pszennej. Zarobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczam z mlekiem (ja wrzucam masło do mleka
i mieszam do rozpuszczenia)
Żółtka dokładnie mieszam z cukrem.
Przesiać do miski mąkę, dodać sól, utarte żółtka i zaczyn drożdżowy , mieszamy do połączenia się składników . Na koniec dodajemy mleko z masłem , mieszamy na jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką lub przełożyć do miski do wyrastania ciasta drożdżowego (polecam) i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia .
Masa makowa.: białka jaj z cukrem ubijamy na puszysta masę następnie dodajemy po łyżce masy oraz bakalie na sam koniec
do masy dodajemy bułkę tarta .
Mieszamy do połączenia się składników .
Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy , przekładamy na blat oprószony
mąką i dzielimy na dwie części. Z każdej części rozwałkujemy prostokąta o grubości około 3 do 4 milimetrów. Na każdy prostokąt wyłożyć porcje masy makowej która rozprowadzamy po całości .
Ciasto zawijamy na 3 (a' la ślimak) tak przygotowane ciasto dzielimy na paseczki .
I przekręcamy w połowie .
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy bułki tak by się nie stykały podczas pieczenia . Pozostawiamy do wyrośnięcia
20 minut . Po tym czasie pieczemy .
Piec w temperaturze 180 °C przez około 25-30 minut .
Gdy bułeczki są już gotowe i ostudzone można polukrować .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz