4 podudzia z kurczaka
przyprawy - papryka słodka , przyprawa do mięs (knorr) ,
przyprawa do kurczaka po węgiersku (kamis)
pół łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki margaryny palmy
zimna woda
Podudzia myjemy i oprószamy przyprawami , zalewamy oliwą z oliwek , mieszamy tak by mięso było nimi obtoczone . Pozostawiamy na około 12 godzin (można mniej) .
Gdy podudzia mamy gotowe , przekładamy je do garnka z margaryną i podsmażamy na złoty kolor . Następnie podlewamy woda tak by mięso było delikatnie za nużone i dusimy około godziny na małym ogniu .
Podudzia podajemy z kluskami kładzione https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/05/kluski-kadzione.html , ziemniakami lub makaronem oraz sosem pieczarkowym ( przepis poniżej )
Sos pieczarkowy ;
300 g pieczarek
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka śmietany 18%
około 0,5 l zimnej wody + 1 szklanka
przyprawy - gałka muszkatołowa , Vegeta , pieprz biały , maggi
Pieczarki obieramy , kroimy w grubsze pół plasterki i podsmażamy na maśle , dusimy do miękkości . Dolewamy zimną wodę i czekamy do zagotowania . Sos zagęszczamy zawiesiną wody z mąka i śmietany (do szklanki wody dodajemy mąkę i śmietanę , mieszamy rózgą na jednolitą konsystencję ) , wlewamy do wody z pieczarkami (wlewamy tyle zawiesiny jaką chcemy konsystencję sosu) . Doprawiamy do smaku przyprawami , ponownie zagotować .
Do gotowego sosu możemy dodać odrobinę natki pietruszki lub koperku .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz