31 stycznia 2022

Zapiekane naleśniki gyros

 
  NALEŚNIKI 
1/2 l mleka 3,2%
1/2 szklanki wody gazowanej
2 łyżki oleju  
Jajko 
Vegeta 
 
  FARSZ 
2 piersi z kurczaka  
500 g pieczarek
1/2 papryki czerwonej 
1/2 kg sera żółtego 
oliwa z oliwek 
2 łyżki masła 
2 łyżki śmietany 
6 łyżek ketchupu 
przyprawy - przyprawa do Gyrosa  , pieprz biały , curry , 
 
Z podanych składników na naleśniki robimy jednolite ciasto 
i pieczemy naleśniki 
( u mnie patelnia do naleśników średnica 24 cm ) . 
Pieczarki obieramy i kroimy pół plasterki , podsmażamy na maśle do odparowania wody . Pozostawiamy do wystygnięcia . 
Pierś z kurczaka myjemy , kroimy w drobną kostkę przyprawiamy przyprawami i smażymy na oliwie do stracenia surowości pod koniec dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w koskę oraz podsmażone pieczarki , doprawiamy ponownie do smaku .
 
 
Na sam koniec dodajemy śmietanę i ketchup . 
Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach . 
 
Na każdy naleśnik nakładamy 1 1/2 łyżki farszu i garstkę startego sera . 
Następnie zwijamy boki i rokujemy .
 
 
 
Gotowe naleśniki przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy resztą sera żółtego  .
Zapiekamy w 180° C przez około 20 do 30 minut . 
 
 
Naleśniki podajemy z sosem czosnkowym lub jemy jako danie samodzielne . 

30 stycznia 2022

Brzoskwiniowe love

 
  BISZKOPT
4 jajka
4 łyżki cukru 
4 łyżki mąki pszennej 
1 łyżeczka kakao 
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
 
  MASA BUDYNIOWO-GALARETKOWA 
2 budynie 
1 galaretka brzoskwiniowa 
1 galaretka pomarańczowa 
puszka brzoskwiń
300 ml wody 
 
  BITA ŚMIETANA
400 ml śmietany 30%
1 galaretka brzoskwiniowa 
3 łyżki cukru pudru 
  
  DODATKOWO 
100 g tartej czekolady mlecznej 
4 łyżek pokruszonego biszkoptu (można pominąć) 
 
Biszkopt .: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą , jednolita masę 
i dodajemy sypkie produkty przesiane przez sito (mąka pszenną , kakao , proszek do pieczenia) .
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia 
o średnicy około 23 cm  użyłam rantu cukierniczego) , pieczemy 
25 minut w 175° C-180° C . Upieczony biszkopt lekko zrzucamy na ziemię i wyciągamy z formy i pozostawiamy do wystygnięcia . 
Możemy w tym momencie odciąć kawałek górnej części biszkoptu na posypkę lecz nie koniecznie) . 
Masa budyniowo-galaredkowa .: Puszka brzoskwiń rozdzielamy na brzoskwinie i syrop . Brzoskwinie kroimy w drobną kosteczkę . A do syropu dolewamy wodę . Większą połowę syropu za gotujemy a w reszcie mieszamy budynie z cukrem i wlewamy do gotującego 
syropu . Gotujemy do momentu zgęstnienia budyniu następnie dodajemy sypkie galaretki i energicznie mieszamy by się równomiernie rozpuściła na sam koniec dajemy brzoskwinie , ponownie mieszamy . Masę przelewamy na zimny i upieczony biszkopt . Pozostawiamy na około 12 godzin do stężenia .
Bita śmietana .: Śmietanę 30% ubijamy z cukrem pudrem na sam koniec delikatnie wlewamy lekko stężała galaretkę i ponownie delikatnie mieszamy do połączeni się bitej śmietany z galaretka . Następnie przekładamy na stężałą masę budyniowo-galaredkową . 
 
Gotowe ciasto posypujemy czekolada i pokruszonym biszkoptem 
(jeśli chcemy)
 
Jeśli posypujemy czekolada i pokruszonym biszkoptem to proporcje 50 gram czekolady potartej i 4 łyżki biszkoptu a jeśli tylko czekolada to 100 g potartej mlecznej . 

28 stycznia 2022

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

 
4 podudzia z kurczaka 
4 skrzydełka z kurczaka 
1 ogon świński 
2 żołądki z indyka 
2 marchewki 
1 duża pietruszka 
1 mały seler 
1 zielona część z pory
1/2 kg pieczarek 
2 liście laurowe 
pół pęczka natki pietruszki 
100 g serka topionego naturalnego 
300 g makaronu kolanka / świderki 
4 kulki ziela angielskiego 
8 kulek pieprzu w ziarnka 
2 łyżki Vegety natur
3 litry zimnej wody  
przyprawy - pieprz biały , Vegeta , maggi 
 
Mięso oraz obrane i umyte warzywa (oprócz pieczarek) przekładamy do garnka i zalewamy woda do ich wysokości, dodajemy ziele angielskie  pieprz czarny w kulkach , liść laurowy  oraz Vegeta natur . Gotujemy około 4 godziny (możemy krócej) po ugotowaniu wywaru przelewamy przez sito . Do czystego wywaru dodajemy natkę pietruszki i poparte pieczarki , gotujemy około 25 do 30 minut następnie dodajemy pokrojona w drobną kosteczkę pietruszkę i marchewkę , kawałek selera i obrane mięso z podudzi i skrzydełek , na sam koniec dajemy do zupy rozmieszany w zimnej wodzie serek topiony . Przyprawiamy do smaku . 
Makaron (ilość zależy od nas, jak gęstą chcemy zupę) gotujemy według przepisu na opakowaniu . 
Ugotowany dodajemy do zupy . 


25 stycznia 2022

Naleśniki budyniowe

 
700 ml mleka 3.2%
250 ml wody mineralnej gazowanej 
400 g mąki pszennej 
4 budyniu waniliowego (każdy 38 g) 
40 g cukru waniliowego 
2 łyżki oleju 
2 jajka 
 
Mleko , wodę  jajka , olej wlewamy do jednego garnka wymieszać następnie powoli dodajemy mąkę wymieszana z budyniami 
i mieszamy do uzyskania jednolitej masy . Masa powinna być gęsta (masa powinna spływać jednolitym strumieniem z chochli ) . Gotowe ciasto pozostawiamy na 30 minut . Po tym czasie naleśniki mieszamy łyżka i smażymy na patelni naleśnikowej na złoty kolor z każdej 
strony . (z przepisu wychodzi około 20 naleśników z patelni 
o średnicy 24 cm) . 

Gotowe naleśniki podajemy z musem owocowym , dżemem , nutella albo z białym serem na słodko i owocami . 


20 stycznia 2022

Sałatka śledziowa

 
300 g śledzia matiasów
3-4 cebule białe
4 ogórki konserwowe 
3 jabłka
majonez
 
Śledzia moczymy w wodzie za bielonej mlekiem około 6 godzin następnie wyciągamy i osuszamy .
Śledzie , obraną cebule kroimy w kostkę , jabłka i ogórki trzemy na tarce o dużych oczkach. 
 
Sałatkę układamy warstwowo .:
śledzie >cebula >jabłko >ogórek
 
Na koniec wszystko zalewamy majonezem (smarujemy górą warstwę) .  
(sałatkę przed podaniem można wymieszać). 
 

19 stycznia 2022

Ciasto coca-cola

 
  BISZKOPT 
200 g mąki pszennej
2 łyżki kakao  
łyżeczka proszku do pieczenia 
4 jajka 
250 g cukru 
100 ml coca-coli 
 
  MASA BUDYNIOWO-KOKOSOWA 
130 g cukru 
4 łyżki mąki pszennej 
38 g budyniu waniliowego 
12 g budyniu śmietankowego 
400 ml mleka 3,2 % 
250 g margaryny (Palma z murzynkiem) 
60 g drobnych wiórek kokosowych 
 
  BUDYŃ COCA COLA 
38 g budyniu waniliowego 
1 duża łyżka kakao 
100 g cukru 
400 ml coca-coli 
 
Biszkopt .: W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę 
pszenną , kakao i proszek do pieczenia) 
W drugiej misce ubijamy jajka i cukier tak by masa była wymieszana ale nie ubita tak jak na typowy biszkopt , zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i po woli wsypujemy sypkie składniki gdy wszystko się połączy wyłączamy mikser dodajemy coca-colę i szpatułką delikatnie mieszamy do ujednolicenia się masy . Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem formy (35x30 cm) i pieczemy w 180 °C przez 
25 minut . Po wyjęciu z piekarnika studzimy(nie obracamy ciasta)  . 
Masa  budyniowo-kokosowa .: 50 g cukru , mąkę , budynie oraz 100 ml mleka mieszamy ze sobą a resztę cukru i mleka zagotowujemy 
a następnie wlewamy rozmieszane budynie i gotujemy do zgęstnienia budyniu . Studzimy ! 
Margarynę ubijamy na puszystą masę następnie dodajemy zimny budyń a na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy na jednolitą masę .  Gotową masę wykładamy na biszkopt 
i schładzamy w zimnym miejscu około 1 godzinki . 
Budyń coca-cola .: Budyń , kakao , cukier i 50 ml coca-cola wymieszać ze sobą  . 350 ml coca-coli zagotować następnie wlać mieszankę budyniową i gotować do zgęstnienia . 
Chłodny budyń (ale nie całkiem zimny wylewamy na schłodzona masę budyniowo-kokosową) . Schładzamy w chłodnym miejscu .

16 stycznia 2022

Krewetki z masełkiem i czosnkiem

 
220 g krewetek (np.: vannamei)
3 ząbki czosnku 
2 łyżki oliwy
50 g masła 
4 łyżki soku z cytryny 
łyżka pietruszki 
1/2 łyżeczki płatków chili 
sól  
 
Krewetki odmrażamy (jeśli mamy mrożone) oczyszczamy 
i odkładamy na talerzyku na bok . 
Na patelni rozgrzewamy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek , smażymy około 3 minut . Dorzucamy krewetki , smażymy chwilę około 8 minut do zróżowienia się krewetek (lub jak się z krewetek zrobi ślimaczek) .  
 
 
Po tym czasie dodajemy masło, płatki papryki chili i sok z cytryny , smażymy kolejne 4 minuty .  
Na koniec dodajemy natkę pietruszki i posypujemy solidną szczypta soli do smaku . 
 

11 stycznia 2022

Domowy burger


 
1 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka)
2 cebule 
1 ząbek czosnku  
3 łyżki oliwy z oliwek 
2 jajka + 3 jajek 
1 1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka pieprzu białego
1 mała łyżeczka ostrej papryki
sól
 
  DODATKOWO
6 bułek do hamburgerów 
1 cebula biała 
1 pomidor czerwony
1 mała sałata lodowa 
12 łyżek sosu czosnkowego 
6 długi wykałaczek  
 
Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy majeranek . 
pieprz biały , ostrą paprykę , solą , czosnek przeciśnięty przez praskę , cebulę obraną i pokrojoną 
w drobną kostkę oraz oliwę , wyrabiamy następnie dodajemy 2 jajka 
Teraz wyrabiamy dość długo  aż do momentu aż mięso się rozluźni 
i będzie trzymać się naszej ręki . 
Następnie mięso porcjujemy na kotlety każdy z nich po około 160 g 
i obsmażamy na patelce grillowej na średnim ogniu około 18 minut następie przepoławiamy na pół (w ten sposób sprawdzamy surowość mięsa jeśli mamy surowy to wrzucamy jeszcze na moment na patelnie) .  
Gotowe bułki podpiekamy w piekarniku na chrupko .
Z trzech jajek które nam zostały robimy jajka sadzone (na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła wbijamy jajka i smażymy do stracenia surowości , nie mieszamy !) .
Cebule obieramy kroimy w plastry , pomidor kroimy z plastry a sałatę rozbieramy na listki . 
 
  SKŁADANIE BURGERA 
Dolną część i górną część bułki smarujemy po łyżce sosu czosnkowego , następnie na dolną część układamy ze dwa plastry sałaty następnie przekrojonego kotleta na kotleta jajko sadzone 
(jeśli robimy z jajkiem) później układamy dwa plastry pomidora , cebuli i przykrywamy górną częścią bułki , spinamy długą 
wykałaczką .   
Gotowego burgera można podać z frytkami lub pieczonymi ćwiartkami ziemniaka . 

08 stycznia 2022

Pasta z makreli i jajka




340 g makreli w oleju 
6 jajek ugotowanych na twardo
2 ogórki konserwowe
6 łyżek ketchupu 
 
Makrele wyjmujemy z puszki i odlewamy olej . Przekładamy do miski , rozdrabniamy widelce dodajemy do tego ogórki drobno krojone i jajka przeciśnięte przez krajarkę do jarzyn . Całość dokładnie mieszamy 
i dodajemy ketchup .
 
Gotowa pastę podajemy na kromce ulubionego chleba lub toście . 

06 stycznia 2022

Łazanki z mięsem mielonym

 
500 mięsa mielonego wieprzowego 
400 g kiszonej kapusty 
300 g makaronu wstążka (Lubella) 
olej 
przyprawy-sól , pieprz , przyprawa do mięs (Knorr) , Vegeta , magii 
 
Mięso smażymy na rozgrzanym oleju do stracenia surowości , dodajemy przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę . 
Makron wstążki gotujemy według przepisu w osolonej z odrobiną oleju wodzie . 
Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości około 20 minut . 
Wszystko przekładamy do jednego dużego garnka (taki by wszystko razem się zmieściło i nie wypadało podczas mieszania) doprawiamy 
do smaku i na delikatnym ogniu prażymy około 7 do 10 minut . 
 


03 stycznia 2022

Domowe kuleczki rybne w zalewie


  KULECZKI 
2 kg filetu z ryby 
2 jajka
1 bułka czerstwa 
mleko
2 łyżeczki przyprawy do ryby z nutką cytryny 
2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli 
2 łyżki bułki tartej
 
  ZALEWA 
1 szklanka octu
8 szklanek wody 
8 łyżek cukru
2 łyżki soli 
2 cebule 
1 liść laurowy 
5 kulki pieprzu czarnego 
3 kulki ziela angielskiego 
1 mała łyżeczka gorczycy 
 
  DODATKOWO 
bulka tarta do panierowania 
olej do smażenia 
  
Składniki na zalewę przekładamy do garnka , zagotować , dodać pokrojoną w piórka cebulę i gotujemy 10 minut . Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia .
Bułkę czerstwą moczymy w mleku i pozostawiamy do całkowitego rozmoczenia . 
Rybę (jeśli mamy zamrożoną to odmrażamy i osuszamy) mielimy na maszynce do mięsa mielonego na sam koniec mielimy bułkę . Dodajemy do naszej ryby jajko , przyprawy i bułkę tartą . 
Pozostawiamy około 30 minut do przegryzienia 
Po upływie tego czasu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (takie na jeden kęs) 
Każdą kulkę panierujemy w bułce tartej .
  
 
Kulki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor . 
 
 
Po usmażeniu rozkładamy i studzimy . Zimne przekładamy do słoika lub naczynia w którym będziemy trzymać kulki i zalewamy zimną zalewą . 
  
 
Obrócić mały talerzyk i położyć coś ciężkiego by kulki nam nie wypływały .
 
Kulki są gotowe do spożycia po 3 dnia ale najlepsze po 5 gdy się przegryzą .