30 grudnia 2022

Sos czosnkowy


2 ząbki czosnku ( można więcej ) 
200 ml gęstej śmietany 18%
200 ml majonezu 
duża szczypta cukru pudru 
przyprawy - sól , pieprz biały

 Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę .
Do miski przekładamy śmietanę / jogurt , majonez , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek . Do całości dodajemy dużą szczyptę cukru pudru , doprawiamy do smaku solą i pieprzem , dokładnie mieszamy . Odstawiamy na około 2 godziny . 

Sos idealnie pasujemy do przekąsek , zapiekanych naleśników czy też warzywnych kotlecików . 


29 grudnia 2022

Kurczak ze szpinakiem i mini marchewkami


300 g piersi z kurczaka 
450 g szpinaku mrożonego 
300 g mini marchewki mrożonej 
2 ząbki czosnku 
oliwa z oliwek 
2 łyżki przyprawy do kurczaka 
przyprawy - pieprz czarny , pieprz czosnkowy , maggi , sól , 
gałka muszkatołowa 

Pierś z kurczaka myjemy , osuszamy następnie kroimy w plasterki 
i oprószamy przyprawą do kurczaka . Obsmażamy na złoty kolor na odrobinie oliwy , gdy kurczak jest gotowy dodajemy obrany 
i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy około 5 minut .


Gdy mięso z czosnkiem mamy podsmażone dodajemy mrożony szpinak (mogą być liście albo rozdrobiony) , chwilę podsmażamy do puszczenia wody następnie dokładamy mrożone mini marchewki 
i dusimy pod przykryciem koło 10 minut (możemy podlać wodą gdy mamy jej mało) . 

 

Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami . 

Gotowe danie można podać z makaronem lub jako same danie bez dodatku . 

24 grudnia 2022

Wiewiórka


340 g mąki tortowej 
1/2 szklanki oleju 
4 jajka 
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki pokrojonych rodzynków 
1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich 
50 g posiekanej czekolady deserowej 
2 jabłka 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
1 łyżka cynamonu 

Mąkę przesiewamy wraz z sodą oczyszczoną , cynamonem .
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy lekkim strumieniem olej i po łyżce mieszanki produktów sypkich . Mieszamy na najmniejszych obrotach miksera do połączenia się składników . 
Na koniec dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka , orzechy , rodzynki i czekoladę . Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki  (ciasto jest dość gęste) 


Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia , wyrównujemy . Pieczemy około 45 - 50 minut 
w temperaturze 170 °C . 


Po upieczeniu ciasto wyciągamy i studzimy . 
 

20 grudnia 2022

Duszona polędwica w różowym winie


1 polędwica wieprzowa (około 300 g) 
1 duża cebula 
200 ml różowego wina 
150 ml bulionu 
2 liście laurowe 
2 kulki ziela angielskiego 
5 kulek pieprzu czarnego 
4 łyżki posiekanej natki pietruszki 
przyprawy - sól , pieprz 

Polędwice myjemy , kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy nożem mięso . (Uderzamy ostrzem w mięso tak by je nie rozciąć a rozbić) . Następnie oprószamy pieprz czarny i solą . 



Obsmażamy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju . Gdy obracamy polędwiczkę na drugą stronę dokładamy do niech pokrojoną w pół piórka cebule i podsmażamy na lekko złoty kolor cebuli ale uważamy żeby mięso się nam nie spaliło . 


Gdy mamy mięso i cebule gotową to do całości dokładamy kulki ziela angielskiego , pieprzu oraz liść laurowy . Dolewamy bulion oraz wino 
i dusimy całość około 30 minut . Na koniec dodajemy natkę pietruszki i odparujemy nadmiar bulionu z winem . 

Gotowa polędwiczki podajemy z ulubionymi dodatkami, ja uwielbiam z surówka z buraczków. 


17 grudnia 2022

Sałatka z makaronu ryżowego


200 g suchego makaronu ryżowego
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy 
1/2 papryki czerwonej 
5 ogórków konserwowego 
2 - 3 łyżki majonezu 
1 opakowanie Tzatziki
przyprawy - sól , pieprz

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , odcedzamy 
i studzimy . Następnie  kroimy w drobniejsze paski , przekładamy do miski . Kukurydze i fasolkę czerwoną odcedzamy z zalewy i delikatne przepłukujemy . Ogórki kroimy w drobną kosteczkę , paprykę kroimy w drobne paseczki .
Wszystkie warzywa przekładamy do miski z makaronem dodajemy majonez oraz przyprawę Tzatziki i do smaku pieprz .
Gotową sałatkę pozostawiamy do przegryzienia .


15 grudnia 2022

Kisiel z mrożonych jagód

W okresie zimowym to każdy marzy po powrocie z zimnego dworu wejść pod ciepły kocyk lub usiąść w towarzystwie ciepłego 
kaloryfera , ja osobiście uwielbiam . Ale i też uwielbiamy wypić coś ciepłego i rozgrzewającego , dziś polecam mój ulubiony kisiel 
z ulubionych owoców . 


2 szklanki mrożonych jagód 
1 3/4 szklanki wody (można więcej) 
od 7 do 9 łyżek cukru 
3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej 
1/2 łyżeczki soku z cytryny 

W garnku umieszczamy jagody z cukrem , 
(ja osobiście wolę mniej słodkości i dodaje 7 łyżek ale można więcej) sokiem z cytryny i 1 szklanki wody (można więcej jeżeli wolimy mniej gęsty kisiel) . Zagotować .
W 3/4 szklanki rozmieszać skrobię ziemniaczaną . Wlać do za gotowanych jagód , szybko i energicznie mieszać by nie powstały grudki . Doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut na małym ogniu . 
Spożywać zaraz po zrobieniu . 


06 grudnia 2022

Kiełbasa Śląska


I tu tak w skrócie ... . 
Kiełbaska powstała ze współpracą z moim cudownym mężusiem , jak prawie każda wędlina . Powiem szczerze że ma więcej siły i wiedzy niż ja . I lubi spędzać czas przy wędzarniku z naszym cudownym psem z GUCIEM który zawsze czeka na coś dobrego i nie może być inaczej bo zawsze coś dostanie . 
(nawet czasami prowadzi wymianę , stara kość za coś dobrego)


 200 g szynki 
 400 g boczku 
 400 g golonki 

 16-20 g peklo soli 
 2 g pieprzu czarnego mielonego 
 5 czosnku świeżego 
 0,4 g kolendra mielonej 
 zimna woda około 10 % wagi mięsa (1 kg około 100 ml) 

 Mięso dzielimy na 3 klasy.: 
 Klasa 1 – to szynka  bezwzględnie oczyszczamy ze wszystkich żyłek i tłuszczu . Mielimy na sitku fi13 .
 Klasa 2 – to boczek  oczyszczony z chrząstek i skóry . Mielimy na sitku fi8 .
 Klasa 3 – to golonka  bez skóry i kości za to z resztkami tłuszczu z szynki . Mielimy na sitku fi2 trzy krotnie . 
 Każde mięso ważymy osobno i peklujemy samą solą (( również każde osobno ( np. 200 g soli to od 3,2 do 4,0 g soli )) . 


 Po przepeklowaniu mięso mieszamy osobno dodając przyprawy wymieszane zbiorczo dodając po trochu do każdej klasy mięsa . Następnie mieszamy z użyciem zimnej wody do uzyskania kleju później łączymy wszystkie klasy 3 z 1 po wymieszaniu tych klas dokładamy 2 klasę i mieszamy do ujednolicenia się masy .


 Gotową masę mięsną nadziewamy w jelito wieprzowe 
Ø 26 do 30 cm . Odwieszamy do osadzenia i osuszenia . 


Po czym wędzimy zimnym dymem przez około 2 godziny .


Po upływie tego czasu parzymy w wodzie z temperaturą 
75 ºC do uzyskania temperatury wewnątrz wędliny 68 ºC . Hartujemy w zimnej wodzie i odwieszamy do całkowitego wystygnięcia w chłodne miejsce . 


03 grudnia 2022

Smażony pieróg schabowy z pieczarkami

 


2 grube plastry schabu ( około 300 g )
400 g pieczarek 
1 średnia cebula 
2 łyżki masła 
2 ziarna ziela angielskiego 
5 ziaren pieprzu czarnego 
1 liść laurowy 
przyprawy - do mięsa ( Knorr ) , sól , pieprz , 
gałka muszkatołowa , papryka słodka 


Cebulę obieramy , kroimy w pół piórka i podsmażamy na maśle na złoty kolor . Pieczarki obieramy, kroimy drobno , dokładamy do cebuli , dokładamy przyprawy w ziarnach , liść laurowy , gałka muszkatołowa i dusimy do odparowania wody . Studzimy . 
Plastry schabu przecinamy w połowie ale nie docinamy do końca
(tak jak na rolady) rozbijamy jak na kotlety schabowe , oprószamy przyprawa do mięsa , pieprzem i słodka papryka .
Na jednej połowie rozkładamy pieczarki i przykrywamy 
drugą częścią . Dociskamy . 


Następnie nasz pieróg schabowy panierujemy w jajku i bułce tartej , smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju . 


Następnie odsączamy na ręczniku papierowym . 


Przekładamy do naczynia żaroodpornego i do piekarnika na 200 °C na około 20 minut .