2 kg karkówki
słodka papryka
sól peklująca
pieprz czarny mielony
czosnek suszony
majeranek
Karkówkę myjemy , osuszamy i kroimy na około 1 cm plastry .
Plastry z każdej strony oprószamy delikatnie solą peklującą , pieprzem czarnym i obficie słodką papryka .
Majerankiem i suszonym czosnkiem tylko z jednej strony ( dla aromatu ) .
Zapeklowaną karkówkę wekujemy za pomocą maszynki do pakownia próżniowego , wkładamy do lodówki i peklujemy do dwóch dni . Możemy zapeklować karkówkę w szczelnej misce lecz wtedy peklujemy tylko do 24 godzin .
Karkówkę grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu około 15 minut z każdej stronie .
Dziękuję za przepis, dotychczas na spontaniczne grille kupowałem również bardzo dobrą karkówkę marynowaną od Zakładu Mięsnego Karol ale jak będę miał więcej czasu to z pewnością zrobię ją według podanego przepisu.
OdpowiedzUsuń