15 czerwca 2023

Karkówka grillowana

 
2 kg karkówki 
słodka papryka 
sól peklująca 
pieprz czarny mielony 
czosnek suszony 
majeranek 
 
Karkówkę myjemy , osuszamy i kroimy na około 1 cm plastry . 


Plastry z każdej strony oprószamy delikatnie solą peklującą , pieprzem czarnym i obficie słodką papryka . 
Majerankiem i suszonym czosnkiem tylko z jednej strony ( dla aromatu ) .
  
 
Zapeklowaną karkówkę wekujemy za pomocą maszynki do pakownia próżniowego , wkładamy do lodówki i peklujemy do dwóch dni . Możemy zapeklować karkówkę w szczelnej misce lecz wtedy peklujemy tylko do 24 godzin . 
 
 
Karkówkę grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu około 15 minut z każdej stronie . 

1 komentarz:

  1. Dziękuję za przepis, dotychczas na spontaniczne grille kupowałem również bardzo dobrą karkówkę marynowaną od Zakładu Mięsnego Karol ale jak będę miał więcej czasu to z pewnością zrobię ją według podanego przepisu.

    OdpowiedzUsuń