30 października 2021

Uszka z kapustą kiszoną i pieczarkami

 
  CIASTO NA USZKA 
1/2 kg mąki  
około 200 ml ciepłej wody 
1 jajka 
sól 
 
  FARSZ 
400 g kapusty kiszonej 
500 g pieczarek 
przyprawy - kminek mielony , pieprz , pieprz grubo mielony , maggi 
 
Ciasto-mąkę przekładamy do miski dodajemy jajko i sól dolewamy wodę (ciasto powinno być miękkie) (możemy dolewać więcej wody lub dosypywać mąki wszystko zależy od rodzaju mąki) wyrabiamy tak długo żeby odklejało się nam od rąk i było jednolite .
 

Farsz - kapustę kiszoną gotujemy do miękkości , pieczarki podsmażamy na masełku i dusimy do miękkości . Kapustę łączymy 
z pieczarkami . 
Całość mielimy na maszynce od mięsa mielonego i przyprawiamy 
przyprawami . 
 
Z ciasta urywamy kawałki i wałkujemy na grubość około 3 do 5 mm 
i wycinamy kółeczka u mnie średnica 2,5 cm (wycinam na pomocą formy zwanej pierożnicą) można większe (na przykład 4,5 cm czasami robię) nakładamy na środek odrobinę farszu kleimy jak pieroga i rogi sklejamy ze sobą .
 

 
Gotujemy we wrzącej osolonej i odrobinie oleju wodzie do momentu wypłynięcia później tylko 2 do 3 minut ( zależy od wielkości naszych uszek ) .
 
 
Gotowe uszka podajemy z barszczem ( przepis na blogu zakładka " zupy " https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/10/barszcz-czerwony-czysty.html ) lub roztopionym masełkiem .

27 października 2021

Barszcz czerwony - czysty

 
3 litry wywaru warzywnego 
3 słoiki buraczków wiórków lub 8 średniej wielkości buraczków 
4 kulki pieprzu czarnego 
6 kulek ziela angielskiego 
2 małe liście laurowe 
3 ząbki czosnku 
2 grzybki suszone
1/2 szklanki koncentratu (Krakus) 
1 garść majeranku 
zielenina - nać pietruszki , selera , liść pory 
przyprawy - pieprz , maggi 
 
*przepis na buraczki - 
 
 
  WERSJA Z SUROWYMI BURACZKAMI .: 
Do garnka wlewamy wywar , dodajemy surowe buraczki które kroimy w słupki lub ścieramy na tarce na grubych oczkach , gotujemy do miękkości i puszczenia koloru , dodajemy czosnek , zieleninę , pieprz w kulkach , ziele angielskie , liść laurowy oraz suszone grzybki . Gotujemy około 20 minut . Następnie przecedzamy barszcz przez sito i doprawiamy do smaku przyprawami oraz majerankiem . Na sam koniec dodajemy koncentrat . gotujemy do lekkiego zagotowania 
(tak by nie zawrało) . 
  WERSJA Z BURACZKAMI ZE SŁOICZKA .: 
Do garnka wlewamy wywar , dodajemy buraczki , czosnek , zieleninę , pieprz w kulkach , ziele angielskie , liść laurowy oraz suszone grzybki . Gotujemy około 30 minut , następnie przecedzamy barszcz przez sito i doprawiamy do smaku przyprawami oraz majerankiem . Na sam koniec dodajemy koncentrat . gotujemy do lekkiego zagotowania 
(tak by nie zawrało)  .
 
Najlepiej barszcz przygotować barszcz dzień prędzej lub kilka godzin przed podaniem . 
Gotowy barszcz można podawać z uszkami lub jako samodzielne danie do picia na ciepło .

26 października 2021

Spaghetti po mojemu


600 g mięsa mielonego wieprzowego
1 mała cebula 
2 puszki pomidorów krojonych 
180 g przecieru pomidorowego
500 ml bulionu 
1 łyżeczka oliwy z oliwek 
2 łyżki podsmażonych pieczarek 
1 łyżeczka bazylii , ziół prowansalskich , przyprawa do mięsa (Knorr) 
przyprawy-pieprz , sól , papryka czerwona słodka 

makaron spaghetti 
żółty ser 
świeża bazylia 
 
Do garnku rozgrzewamy oliwę , podsmażamy mięso i cebule , smażymy mięso do utraty surowości dodajemy pieczarki 
(możemy je pominąć) oraz przyprawy , zioła prowansalskie , bazylia , przyprawa do mięs  . 
 
 
Smażymy jeszcze chwile dolewamy bulion dusimy około 40 minut . Doprowadzamy do zagotowania , dolewamy pomidory , przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku gotujemy około 10 minut . 
 
 
Gotowe sos podajemy z makaronem (możemy podać ze swoim ulubionym) , posypanym startym żółtym serem i liśćmi świeżej 
bazylii . 

22 października 2021

Zupa krem z brokuła


2 marchewki 
1 pietruszka 
3 ziemniaki 
1/2 selera  
500 g brokuły
1 mała por 
2 l rosołu czystego 
1 liść laurowy 
4 ziarna pieprzu czarnego 
2 ziarna ziela angielskiego 
przyprawy- sól,pieprz,maggi

płatki migdałowe 
groszek ptysiowy
śmietana 18%


Marchewka,pietruszka,korzeń selera,ziemniaki obieramy, myjemy 
i wrzucamy do garnka razem z ziarnami pieprzu, ziela angielskiego,liścia laurowego.Zalewamy rosołem i gotujemy od zagotowania około 20 minut na wolnym ogniu po tym czasie dodajemy umyta,pokrojona w grube plastry por (całą).Po chwili gotowania dodajemy obrana i rozdrobnioną brokułę gotujemy jeszcze około 10 minut . 

 
Po tym czasie wyjmujemy ziarna pieprzu,ziela angielskiego i liścia laurowego (polecam ja to nazywam leniwca, wrzucasz i wyciągasz wszystko razem,nie musisz łowić , POLECAM !!) . Zupę pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia następnie blendujemy na gładki krem.Doprawiamy do smaku przyprawami .

  
Migdały (ilość zależy od nas) wysypujemy na sucha patelnie 
i prażymy do lekko złotego koloru . 

Przepis na domowy groszek ptysiowy znajdziemy na blogu link poniżej ;
Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ; 


Gotowa zupę podajemy z pokruszonymi prażonymi migdałami , kleksem śmietany i posypana groszkiem ptysiowym . 
(możemy jeśli nie lubimy groszku podawać z grzankami) .


19 października 2021

Schab smażony na maśle


2 plastry schabu 
peklosól  
1/2 kostki masła 
 pieprz biały 
 
Mięso myjemy i osuszamy delikatnie . Następnie delikatnie rozbijamy i oprószamy peklosolą .
Pozostawiamy na około 12 godzin w chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku (polewam zawetować w zgrzewarce próżniowej) . 
Po upływie tego czasu wyciągamy kotleta oprószamy pieprzem . 
Gdy mięso jest gotowe smażymy na delikatnie roztopionym maśle na ładny złotawy kolor z każdej strony , gdy obracamy na drugą stronę dodać niewielką ilość masła . 
 

Smażone mięso nie trzeba odsączać na ręczniku papierowym , możemy od razy nakładać na talerz . 

Gotowego schabu można podawać z tym co nam smakuje na przykład białymi kluskami , ziemniakami , surówką , kapustą 
na ciepło . 

17 października 2021

Kapusta czerwona na ciepło z cebulką

 
1 średnia czerwona kapusta 
1 mała cebula 
2 łyżki smalcu ze skwarkami 
2 małe liście laurowe 
3 kulki ziela angielskiego 
6 kulek pieprzu czarnego 
2-3 łyżki octu 
przyprawy-pieprz , Vegeta , cukier , maggi 
 
Kapustę myjemy , kroimy na 4 części i każda z nich kroimy drobno , zalewam zimną wodą , gotujemy z octem , liściem laurowym , 
zielem angielskim oraz pieprzem w kulkach do miękkości kapusty . Gotową kapustę odcedzamy z nadmiaru wody .
 
 
Do ugotowanej kapusty dodajemy cebulę obieraną i pokrojoną 
w drobną kostkę . Smalec roztapiamy i jeszcze gorący wlewamy na cebulę , doprawiamy do smaku przyprawami . 
 
 
Chwilkę jeszcze dusimy na małym ogniu do przegryzienia się przypraw . 


13 października 2021

Rogaliki drożdżowo-kruche

 
  ZACZYN DROŻDŻOWY 
50 g drożdży świeżych 
2 łyżki cukru 
1/4 szklanki ciepłego mleka 
 
  CIASTO DROŻDŻOWE 
1/2 kg mąki pszennej 
250 g margaryny (palma z murzynkiem) 
2 jajka 
3 łyżki cukru 
32 g cukru waniliowego 
1/2 szklanki śmietany 18% 
 
  DODATKOWO
marmolada , budyń , masa krówkowa , nuttela 
 
Zaczyn drożdżowy ; Drożdże kruszymy do miski dodajemy cukier 
i ciepłe mleko , wszystko razem wymieszać na 
jednolitą , gładką 
masę . Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce 
około 10 minut .
Ciasto drożdżowe ; Mąkę przekładamy do miski do niej wlewamy letnią margarynę dodajemy jajka , śmietanę , cukier i cukier waniliowy a na sam koniec wyrośnięty zaczyn drożdżowy . Wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto takie które się będzie odklejać od ręki 
(będzie dość klejące można dodać odrobinę mąki) . Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę
(ja używamy miski do wyrastania ciasta drożdżowego , gorąco POLECAM !!) . 
Po wyrośnięciu ciasta delikatnie wyrabiamy do odpowietrzenia go . 
 
 
Z ciasta urywamy małe kawałki ciasta , rozwałkowujemy je na grubość 2 do 3 mm , wycinamy okrąg (ja używam tortownicy o średnicy 24 cm) i dzielimy je na 8 części ja używam radełka ale można użyć noża . 
 
 
Na każdy trójkącik nakładamy porcję nadzienia u mnie domowa marmolada i masa krówkową . (możemy używać co lubimy najlepiej) .
 
 
Każdy trójkącik zwijamy od szerszej strony do węższej . 
 
  
Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem 
do pieczenia w lekkich odstępach (rogaliki trochę urosną) .
  
rogaliki przed pieczeniem 
rogaliki po upieczeniu 
 
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut 
w temperaturze 175 °C .
Po wystudzeniu rogaliki można posypać cukrem pudrem , polać lukrem lub czekoladą albo pozostawić bez ozdabiania . 

11 października 2021

Domowa jajecznica

 
3 jajka
1 mała cebula
1 łyżka masła 
sól i pieprz 
 
Masło lekko rozpuścisz , dorzucamy cebulkę i smażymy 
na złoty kolor . Gdy cebulka jest gotowa wlewamy rozbełtane jajka 
i smażymy do ścięcia jajek (poziom ścięcia zależy od nas jak lubimy) . Doprawiamy sola i pieprzem .

08 października 2021

Soczysta pierś z kurczaka


5 pojedyncze piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek 
około 80 gram margaryny palmy
przyprawy-papryka słodka , pieprz czarny , Vegeta , 
zioła prowansalskie , przyprawa do mięs (Knorr) , oregano , sól 
 
Piersi z kurczaka myjemy , przekładamy do garnka w którym będziemy dusić i można włożyć do piekarnika . 
Piersi oprószamy przyprawami i polewamy oliwa z oliwek , pozostawiany na 30 minut do przegryzienia . 
 
 
Po upływie tego czasu dokładamy margarynę i pieczemy piersi na złoty kolor z każdej strony . (można podlać niewielką ilość wody żeby kurczak nam się nie spali) . 
Przykrywamy i wkładamy do piekarnika na około 40 minut 
w 200 °C . Wyjmujemy mięso z piekarnika i na gazie na niewielkim ogniu odprowadzamy wodę (gdy jest jej dużo) .
 
Gotowa pierś podajemy z ryżem, ziemniakami i warzywami 
u mnie za królowała brokuły . 

04 października 2021

Zakręcone drożdżówki z makiem

 
  CIASTO DROŻDŻOWE 
2 szklanki mąki pszennej 
35 g masła 
25 g świeżych drożdży 
3 żółtka 
125 ml ciepłego mleka 
5 łyżek cukru 
1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
1/4 łyżeczki soli
 
  NADZIENIE MAKOWA
850 g masy makowej 
2 łyżki cukru 
2 żółtka 
2 łyżki bułki tartej 
garść rodzynek 
garść płatków migdałowych 
 
Drożdże pokruszyć w misce , dodać do nich po łyżce cukru i jogurtu naturalnego lub śmietany oraz 2 łyżki ciepłego mleka a na koniec łyżeczka maki pszennej. Zarobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia. 
Masło rozpuszczam z mlekiem (ja wrzucam masło do mleka 
i mieszam do rozpuszczenia) 
Żółtka dokładnie mieszam z cukrem. 
Przesiać do miski mąkę, dodać sól, utarte żółtka i zaczyn drożdżowy , mieszamy do połączenia się składników . Na koniec dodajemy mleko z masłem , mieszamy na jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką lub przełożyć do miski do wyrastania ciasta drożdżowego (polecam) i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia . 
 
Masa makowa.: białka jaj z cukrem ubijamy na puszysta masę następnie dodajemy po łyżce masy oraz bakalie na sam koniec 
do masy dodajemy bułkę tarta . 
Mieszamy do połączenia się składników . 
 
 
Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy , przekładamy na blat oprószony
mąką i dzielimy na dwie części. Z każdej części rozwałkujemy prostokąta o grubości około 3 do 4 milimetrów. Na każdy prostokąt wyłożyć porcje masy makowej która rozprowadzamy po całości .  
 
 
Ciasto zawijamy na 3 (a' la ślimak) tak przygotowane ciasto dzielimy na paseczki . 
 
 
I przekręcamy w połowie .
 
 
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy bułki tak by się nie stykały podczas pieczenia . Pozostawiamy do wyrośnięcia 
20 minut . Po tym czasie pieczemy . 
Piec w temperaturze 180 °C przez około 25-30 minut . 
 
Gdy bułeczki są już gotowe i ostudzone można polukrować .