05 marca 2023

Sos z wędzonego boczku

Idealny sos o aromacie wędzonego boczku z delikatną nutą wina wspaniale nadaje się do wszelkich rodzajów mięs wykonanych 
z wieprzowiny . 


120 g boczku wędzony 
1 łyżka oleju
1 duża cebula 
100 ml różowego półsłodkiego wina
2 łyżki majonezu 
3 łyżki śmietany 
około 300 ml mleko bez laktozy 
1 duża łyżka maki pszennej 
50 ml zimnej woda 
1 mała łyżeczka - gorczycy, majeranku
1/4 łyżeczki - ostra papryka, bazylia, czosnku granulowanego
przyprawy - sól, pieprz, maggi 

Boczek podsmażamy z odrobiną oleje do wysmażenia się z niego tłuszczu . Następnie dodajemy cebule i smażymy na złoty kolor.


Do całości wlewamy wino . Gotujemy około 10 minut do odparowania alkoholu z wina. 


W międzyczasie łączymy ze sobą majonez , śmietanę i mleko (łącznie mamy mieć około 400 ml). Wlewamy całość , cały czas delikatnie mieszamy, gotujemy około 5 minut następnie całość blendujemy 
i zaklepujemy miksturą maki z woda , doprawiamy przyprawami 
(sól, pieprz, maggi) i gotujemy około 5 minut na większym ogniu nie przerywając mieszania . 


Gotowy sos podajemy na ciepło. 
Idealnie pasują do karminadli i kapusty kiszonej ( moje ulubione połączenie ) . 
Przepisy poniżej ;
Kotlet mielony , karminadel - 
Kapusta kiszona z boczkiem -