Idealny sos o aromacie wędzonego boczku z delikatną nutą wina wspaniale nadaje się do wszelkich rodzajów mięs wykonanych
z wieprzowiny .
120 g boczku wędzony
1 łyżka oleju
1 duża cebula
100 ml różowego półsłodkiego wina
2 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany
około 300 ml mleko bez laktozy
1 duża łyżka maki pszennej
50 ml zimnej woda
1 mała łyżeczka - gorczycy, majeranku
1/4 łyżeczki - ostra papryka, bazylia, czosnku granulowanego
przyprawy - sól, pieprz, maggi
Boczek podsmażamy z odrobiną oleje do wysmażenia się z niego tłuszczu . Następnie dodajemy cebule i smażymy na złoty kolor.
Do całości wlewamy wino . Gotujemy około 10 minut do odparowania alkoholu z wina.
i zaklepujemy miksturą maki z woda , doprawiamy przyprawami
(sól, pieprz, maggi) i gotujemy około 5 minut na większym ogniu nie przerywając mieszania .
Gotowy sos podajemy na ciepło.
Idealnie pasują do karminadli i kapusty kiszonej ( moje ulubione połączenie ) .
Przepisy poniżej ;
Kotlet mielony , karminadel -
Kapusta kiszona z boczkiem -
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz