30 maja 2023

Szparagi na masełku


500 g zielonych szparagów
4 łyżki masła
przyprawy - sól , pieprz biały , cukier , suszone płatki chilli

Szparagi myjemy , odcinamy zdrewniałą cześć .
Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła dokładamy szparagi i smażymy około 5 minut po upływie tego czasu dokładamy pozostałe masło . 


Po rozpuszczeniu dodanego masła szparagi oprószamy z każdej strony przyprawami i delikatnie mieszamy . Smażymy całość około 10 minut na malutkim ogniu . 

27 maja 2023

Sałatka jarzynowa


8 średnich ziemniaków
5 marchewek
2 pietruszki
1/2 małego selera 
5 jajek 
4 ogórki konserwowe 
80 g konserwowego groszku
80 g konserwowej kukurydzy
1 małe kwaśne jabłko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
1 por ( biała część ) 
1 łyżka musztardy
4 łyżki majonezu 
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego 
1 łyżka Vegety 
przyprawy - sól , pieprz czarny 

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości , następnie studzimy , odbieramy i kroimy w średnia kostkę . 
Marchewkę , pietruszkę , seler odbieramy i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem Vegety , liścia laurowego oraz ziela angielskiego , studzimy . Kroimy w średnia kostkę ( podobną do ziemniaków ) , studzimy . Jajka gotujemy na twardo następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę . Ogórki , jabłko kroimy w drobną kostkę ( podobną do jajka ) . Por kroimy w bardzo drobną kostkę .
Groszek i kukurydze odcedzamy z zalewy . 


Wszystko przekładamy do jednej miski , dodajemy musztardę , majonez , natkę pietruszki oraz sól i pieprz . 


Po dokładnym wymieszaniu doprawiamy do smaku i pozostawiamy około godziny w lodówce do przegryzienia . 

24 maja 2023

Gyros drobiowy


2 piersi z kurczaka
1 mała cebula
Olej 
2 łyżki Przyprawy gyros 
przyprawy - papryka ostra , zioła prowansalskie , curry 

Pierś z kurczaka kroimy w średniej wielkości paski , przekładamy do miski dodajemy przyprawę gyros oraz po szczycie papryki ostrej , ziół prowansalskich oraz curry . Polewamy olejem , dokładnie mieszamy 
i pozostawiamy na około 30 minut do przegryzienia . Po upływie tego czasu mięso przekładamy na patelnię i obsmażamy do stracenia surowości . Dokładamy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy około 20 minut z każdej strony , mieszamy od czasu do czasu . 


19 maja 2023

Surówka z młodej kapusty i ogórka


1 średnia główka młodej kapusty 
1 zielony ogórek szklarniowy 
2 marchewki 
1 łyżka posiekanego koperku / pietruszki 
1 łyżka śmietany 18 %
2 łyżki majonezu 
sól , pieprz

Kapustę szatkujemy na drobno posypujemy delikatnie solą i pozostawiamy na około 20 minut do puszczenia soku . W między czasie kroimy ogórka w plastry lub pół plastry ( środek wydrążamy ) a marchewkę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach . 
Gdy kapusta puści soki dodajemy resztę warzyw oraz koperek / pietruszkę  . 


Do całości dodajemy majonez i śmietanę i doprawiamy do smaku pieprzem . 

Gotową surówkę od razu konsumujemy . 

14 maja 2023

Żeberka na kiszonej kapuście

 
około 1 kg żeberek ekstra mięsne/paski 
400 g kiszonej kapusty
2 małe cebule 
około 100 g boczku wędzonego 
olej 
2 liście laurowe
przyprawy - majeranek , papryka ostra , papryka słodka , pieprz czarny mielony , maggi 
przyprawa do mięs (Knorr) , 
świeże zioła - majeranek , tymianek

Żeberka myjemy , przekładamy do naczynia w którym będziemy przyprawiać mięso . Mięso oprószamy przyprawami ( papryka słodka i ostra , majeranek , pieprz , i przyprawa do mięs ) oblewamy olejem 
( tak by mięso nam nie wyschło ) . Odstawiamy na bok na około 30 minut . W między czasie kroimy boczek na małe , drobne paseczki oraz jedną cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę , odstawiamy na bok .


Po upływie tego czasu żeberka obsmażyć  na patelni do lekkiego ze złocenia i odkładamy na talerz . 


Na tej samej patelni , co smażyliśmy mięso , smażymy również boczek oraz cebulę na złoty kolor do całości dokładamy kiszona kapustę 
( jeśli mamy twardą możemy obgotować , jeżeli kwaśną to płuczemy ) i smażymy około 10 minut następnie doprawiamy do smaku , pieprz , maggi . 

 

Gotową kapustę przekładamy na dno naczynia żaroodpornego na nią układamy żeberka , posypujemy obraną , posiekaną w piórka cebulą i liściem laurowym . 


Gotowe mięso przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku 
w 170 °C przez około 60 minut . Następnie odkrywamy i pieczemy kolejne około 40 minut , na koniec posypujemy świeżymi ziołami . 

Gotowe żeberka podajemy z kluskami śląskimi lub ugotowanymi ziemniaki z wody .

Link do klusek śląskich znajdziecie poniżej : 
Ciemne kluski.: 
Kolorowe kluski.:


13 maja 2023

Siekane kotleciki z kurczaka ze szpinakiem


600 g piersi z kurczaka
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g sera żółtego
6 kostek brykietu szpinaku 
2 ząbki czosnku 
przyprawy – sól , pieprz , maggi , słodka papryka , gałka muszkatołowej 

olej do smażenia 

Szpinak smażymy na łyżce oleju do odparowania wody następnie dodajemy gałkę muszkatołową oraz obrany , przeciśnięty przez prasę czosnek i smażymy około 5 minut do uwolnienia aromatu czosnku . Pozostawiamy do wystygnięcia . 


Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę , dodajemy starty na grubych oczkach żółty ser , jajka , mąkę , przyprawy ( ja smażę jednego i kosztuję czy jest wystarczająco doprawiane ) i zimny szpinak , mieszamy wszystko dokładnie . 


Na patelni rozgrzewamy olej , nakładamy łyżka masę na kotlety i smażymy na złoty kolor 
z obu stron . Gotowe przekładamy na ręcznik papierowy , żeby osączyć je z nadmiaru tłuszczu .

Gotowe kotleciki podajemy z ulubioną sałatką lub surówką idealnie pasują na domową imprezę . 


 Poniżej umieszczam link do wersji z pieczarkami ; 



09 maja 2023

Zupa jarzynowa z mięsem mielonym


około 1 litra czystego rosołu 
450 mieszanki warzywnej- np. Kalafiorowa
200 g mięsa mielonego wieprzowego 
1 łyżka oliwy z oliwek 
1 biała część pora 
1 mały posiekany pęczek koperku 
przyprawy- maggi , słodka papryka , przyprawa do mięs (Knorr) , pieprz czarny 

W garnku na oliwie przesmażamy do stracenia surowości mięso mielone dodajemy przyprawy oraz pokrojoną w plastry por , po chwili dokładamy mieszankę warzyw . Smażymy około 7 minut . 
Do garnka dolewamy rosół . Zagotowujemy i gotujemy na mały ogniu około 10 minut . Dokładamy posiekany koperek i doprawiamy do smaku 
maggi i pieprzem . 

Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ; 

06 maja 2023

Omlet a'la krokiet


3 średnie jajka 
pół kiełbasy wędzonej
1 mała cebula 
3 łyżki masła 
 sól
koper suszony 

Kiełbasę obieramy ze skóry , cebule obieramy i kroimy w kostkę przekładamy na patelnię dokładamy 2 łyżki masła , smażymy na złoty kolor  . Po usmażeniu przekładamy na talerz i odkładamy na bok . 


Jajka rozbijamy do miski i mieszamy to połączenia się żółtka z białkiem dodajemy szczyptę soli oraz koperku . Na tej samej patelni co smażyli my kiełbasę rozpuszczamy łyżkę masła i wylewamy jajka , smażymy do stracenia surowości na brzegach . W tym momencie nakładamy na środek podsmażoną kiełbasę i zwijamy jak krokieta .


Zwiniętego a'la krokieta smażymy na złoty kolor z każdej strony . 


Gotowego a'la krokieta poddajemy z ulubionymi dodatkami lub jako same danie . 

01 maja 2023

Pasztet wieprzowy , pieczony


około 1 kg tłustego schabu 
około 500 g karkówki
około 500 g łopatki 
około 500 g boczku wędzonego 
około 300 g słoniny surowej 
2 żołądki z indyk
1 duża marchewka 
2 cebule 
4 ząbki czosnku 
2 łyżki peklo soli 
3 liście laurowe
10 kulek pieprzu czarnego
8 kulek ziela angielskiego 
Zimna woda 
1 duża czerstwa bułka 
4 jajka 
przyprawy - słodka papryka , ostra papryka , sól , pieprz czarny , majeranek , gałka muszkatołowa 

DODATKOWO
300 g usmażonych pieczarek 

Mięso kroimy na mniejsze kawałki zalewamy zimna woda ( tyle by mięso było przykryte ) dokładamy do całości obraną marchewkę , obraną cebule , nie obrany czosnek , ziele angielskie , liść laurowy , pieprz czarny i peklo sól . Całość zagotowujemy następnie zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy mięso około 2 do 3 
godziny . Tak by mięso nie wrzało tylko delikatnej się gotowało jak rosół . 
Po upływie tego czasu wyciągamy mięso i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia . W między czasie moczymy bułkę w rosole oraz podsmażamy boczek do wytopienia się tłuszczu . 
Po upływie tego czasu mięso wraz z marchewką , boczkiem i namoczoną bułka ( bez cebuli i czosnku ) mielimy trzykrotnie na sitku o rozmiarze 2,7 ( najdrobniejsze ) .


Gdy mięso mamy przemielone dodajemy do niego jajka przyprawy 
( typu pieprz , obie papryki , majeranek , sól ) i dokładnie wyrabiamy na jednolitą , gładka masę ( jeżeli mamy pasztet suchy możemy dolać trochę rosołu ) 

 
Wyrobione mięso przekładamy do formy ( tu możemy ubrać trochę mięsa i dodać ulubione dodatki , u mnie pieczarki ) .
Delikatnie dociskamy lekko wilgotną ręką , by odpowietrzyć ( możemy kilka razy upuścić foremkę na blat ) następnie delikatnie nacinamy pasztet na wzór kratki .


Gotowy , uformowany pasztet przekładamy do piekarnika w którym mamy na dnie naczynie z wodą i pieczemy około godziny w 150 °C następnie około 40 minut w 200°C do ładnego zrumienienia wierzchniej części pasztetu .


Upieczony pasztet od razu wyciągamy z piekarnika i pozostawiany do całkowitego wystygnięcia . Następnie przykrywamy szczelnie i pozostawiamy około 2 dni w chłodne miejsce do przegryzienia się wszystkich smaków .

Taki pasztet jest najlepszy . 
Idealnie smakuje z ćwikła z chrzanem i udekorowany rzeżuchą .