14 sierpnia 2021

Buraczki tarte na zimę

 
2 kg buraków czerwonych 
4 łyżki octu 10 %
łyżeczka cukru 
przyprawy - sól , pieprz 
 
Buraczki myjemy , obcinamy zieleninę , wkładamy do garnka , zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości buraka (u mnie to półtorej godziny) . Po tym czasie odcedzamy buraki i pozostawiamy do przestudzenia .
 
 
Gdy buraki mamy już przestudzone obieramy je ze skóry i ścieramy 
na tarce o dużych oczkach . Dodajemy octem , cukrem oraz pieprzem z solą do smaku .
 
 
Przyprawione buraczki przekładamy do słoiczków . Gotowe słoiczki wkładamy do garnka wyścielonego ściereczką , zalewamy wodą do połowy wysokości słoika . 
Pasteryzujemy od zagotowania się wody 15 minut (tak żeby słoiki złapały) . Pozostawiamy w garnku do wystudzenia . 


07 sierpnia 2021

Rolada Śląska


  PORCJA NA 3 ROLADY 

 3 kotlety z szynki na roladę (grubość około 2 cm) 
 
  FARSZ
200 g mięsa z szynki 
100 g boczku wędzonego 
2 ogórki kiszone
1 mała cebula biała
mała łyżka musztardy ostrej sarepskiej 
przyprawy - pieprz , Vegeta , maggi , sól 

50 g margaryny(Palmy)
 
Mięso mielimy na grubych oczka , jednocześnie mielimy boczek , cebulę i ogórka . Wszystko przekładamy do jednej miski i mieszamy 
do połączenia się składników , dodajemy musztardę i doprawiamy 
do smaku przyprawami .
 
 
Gdy farsz mamy gotowy to czas na zwijanie naszych rolad . 
Kotlety rozbijamy tak żeby nie zrobić dziur , na każdego kotleta nakładamy farsz (u mnie to moja jedna garść) .
 
 
Gdy już mamy farsz na kotlecie to boki lekko zwijamy do środka 
a następnie ładnie w rulonik . Gotowe rolady związujemy nicią do rolad lub zwykła ale mocna nicią tak żeby rolada nie rozpadła podczas duszenia . 
 
 
Gotowe już zwinięte rolady przekładamy do garnka na którym na dnie jest około 4 łyżki margaryny palmy i delikatnie posypujemy z każdej strony przyprawą do mięs (Knorr) . Obsmażamy na złoty kolor , podlewamy odrobiną zimnej wody i dusimy około 40 minut 
(do miękkości) na lekkim ogniu .
 
 
Z pozyskanego tłuszczu (bazą do sosu) możemy zrobić sos potrzebna do tego za klepka do sosów ;
2 łyżki mąki pszennej 
łyżka śmietany 18 %
około 30 ml zimnej wody 
 
Wszystko roztrzepujemy . 
Wlewamy do garnka najpierw trochę zimnej wody (tyle ile potrzebujemy 
sosu) zagotowujemy a następnie za klepkę , doprawiamy 
do smaku przyprawami i czekamy do zagotowania . 
Sos jest gotowy do podania . 

29 lipca 2021

Mus jabłkowy

 
2 kg jabłek ( dowolnych ) 
1/2 szklanki wody 
1/2 soku z cytryny 
cukier 
cynamon 
 
Jabłka obieramy , wycinamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki . Jabłka przekładamy do garnka z grubym dnem i skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy wodę . Zagotować .
Od zagotowania gotować na średnim ogniu do momentu rozpadania się jabłek i odparowania wody .
Podczas gotowania często mieszać drewniana łyżką 
(( czas gotowania to około 30 do 50 minut , wszystko zależy od jabłek ( miękkie rozpadają się szybciej a twarde później )) . 
Gdyby podczas gotowania woda wyparowała a jabłka nie zaczęły się rozpadać to można dolać odrobinę wody .
Gotowe jabłka miksujemy blenderem na gładką masę . 
Mus próbujemy gdy jest za mało słodki do dosładzamy cukrem 
i dodajemy odrobinę cynamonu (można pominąć) 
 

Gotowy jeszcze ciepły mus przekładamy do wyparzonych słoików , mocno zakręcamy i układamy do garnka w którym na dnie jest położony ręcznik . Wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików podobną do temperatury słoików
(ciepłe słoiki to ciepła woda) . Zagotować , zmniejszyć moc palnika 
i po tym czasie gotować około 20 minut . Słoiki pozostawiamy 
w garnku do wystygnięcia .