22 sierpnia 2021

Makaron tortellini z mięsem mielonym i serem

 
300 g makaronu tortellini z mięsem 
300 g mięsa mielonego wieprzowego 
250 g sera żółtego 
przyprawy-przyprawa do mięs (knorr) , sól , pieprz , słodka papryka 
2 łyżki oliwy z oliwek-do podsmażania mięsa 
 
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu około 10 minut . Ugotowany makaron od razu odcedzamy na durszlak . Przekładamy do garnka w którym gotowaliśmy makaron .
 

Mięso smażymy na oliwie doprawiamy do 
smaku przyprawami 
i smażymy do utraty surowości mięsa . przekładamy 
do makaronu . 
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach 
i dokładamy 
do całości . Mieszamy do wymieszania się składników 
doprawiamy do smaku solą i pieprzem . 
 

19 sierpnia 2021

Surówka z białej kapusty


1/2 główki białej kapusty 
2 małe lub 1 duży pomidor 
zielony ogórek szklarniowy 
mała cebula biała 
łyżka majonezu 
3 łyżki śmietany 18 % 
Przyprawy - sól i pieprz biały 
 
Kapustę kroimy na drobno , pomidora i ogórka w grubą kostkę 
a cebulę w drobniutką kosteczkę . 
Wszystko przekładamy do jednej miski dodajemy majonez , śmietanę i doprawiamy do smaku . 
 

14 sierpnia 2021

Buraczki tarte na zimę

 
2 kg buraków czerwonych 
4 łyżki octu 10 %
łyżeczka cukru 
przyprawy - sól , pieprz 
 
Buraczki myjemy , obcinamy zieleninę , wkładamy do garnka , zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości buraka (u mnie to półtorej godziny) . Po tym czasie odcedzamy buraki i pozostawiamy do przestudzenia .
 
 
Gdy buraki mamy już przestudzone obieramy je ze skóry i ścieramy 
na tarce o dużych oczkach . Dodajemy octem , cukrem oraz pieprzem z solą do smaku .
 
 
Przyprawione buraczki przekładamy do słoiczków . Gotowe słoiczki wkładamy do garnka wyścielonego ściereczką , zalewamy wodą do połowy wysokości słoika . 
Pasteryzujemy od zagotowania się wody 15 minut (tak żeby słoiki złapały) . Pozostawiamy w garnku do wystudzenia .