30 listopada 2021

Marchewka z groszkiem na gęsto


 
2 łyżki margaryny ( palma z murzynkiem ) 
2 łyżki mąki pszennej
2 puszki konserwowe z marchewka i groszkiem 
przyprawy - Vegeta , pieprz , maggi
 
Z masła i mąki robimy zasmażka . Dodajemy do niej warzywa razem
z zalewą , mieszamy do rozprowadzenia się w nich zasmażki 
i doprawiamy do smaku .
 

28 listopada 2021

Surówka z marchewki i pora

 
2 duże lub 3 małe marchewki 
biała część pora (około 7 cm) 
1 słodkie jabłko 
2 łyżki majonezu 
przyprawy - sól , pieprz , Vegeta 
 
Marchewkę obieramy , myjemy i ścieramy na małych oczkach tarki .
Jabłko obieramy , ścieramy na tarce o dużych oczkach , por kroimy drobno . 
Wszystko przekładamy do jednej miski , doprawiamy , dodajemy majonez i dokładanie mieszamy . Pozostawiamy na około 20 minut do przegryzienia .
 

27 listopada 2021

Torpeda

Torpeda czyli devolay inaczej z mięsem mielonym , gotowaną piersią z kury i serkiem tostowym . Poznałam ja dopiero kiedy poznałam mojego męża szybciej nie znałam nawet nie słyszałam nazwy . 

 
 
1,5 kg mięsa mielonego z szynki
1 ugotowana pierś z kurczaka 
10 plasterków serka tostowego (topiony w plastrach) 
2 jajka
2 łyżki bułki tartej 
szczypta soli 
szczypta gałki muszkatołowej 
przyprawy - vegeta , pieprz biały , przyprawa do mięsa (knorr) 
bułka tarta 
 
Mięso przekładamy do miski dodajemy jajka , bułkę tarta , sól , 
gałkę muszkatołowa , przyprawy . Dokładnie wyrabiamy . 
 
 
Z mięsa robimy tak zwane pulpety (każdy po około 300 g) . Każdego klopsa rozpłaszczamy na stole na niego układamy 2 plasterki 
serka i kawałek ugotowanej piersi z kurczaka . Zawijamy delikatnie 
w rulon i formujemy walc (uwaga bo w naszej torpedzie nie może 
być dziur) . 
 
 
Torpedę obtaczamy w bułce tartej i zawijamy w folie spożywcza 
i wkładamy na chwilę do lodówki by mięso się związało i smażymy 
z każdej strony na rozgrzanym oleju na małym ogniu na złoty kolor .
 
 
Następnie nasza torpedę przekładamy do naczynia żaroodpornego 
i wkładamy do piekarnika na około 20 minut w temperaturze 170 °C . 
 
 
Gotową torpedę podajemy z ulubionymi dodatkami 
u mnie kluski białe i sos pieczarkowy .