17 grudnia 2021

Księżyce orzechowe

 
400 g mąki pszennej 
250 g margaryny (użyłam Palmy)
100 g cukru pudru 
32 g cukru waniliowego
2 żółtka  
50 g mielonych orzechów włoskich 
100 g mielonych migdałów 
szczypta soli
 
Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę do lodówki .
 

Następnie wyjmujemy , dzielimy ciasto i z każdej części odrywamy porcję około 10 g ciasta ( wielkość orzecha włoskiego ) , formujemy wałek który zaokrąglamy na wzór rogalika . 
 
  
Gotowe pół księżyce układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną margaryną . Pieczemy około 15 minut w 175° C na złoty kolor .
 
 
Jeszcze ciepłe ale nie gorące ciasteczka obtaczamy cukrem pudrem .
 

16 grudnia 2021

Surówka mojego dzieciństwa z kapusty pekińskiej

Surówka z pekińskiej kapusty moja ulubiona która mogę jeść cały czas i nie będę mieć jej dość . Na pewno wam zasmakuje . Polecam . 

 
Około 800 g kapusty pekińskiej
2 marchewki
biała część pory
1 słodkie jabłko
3 łyżki majonezu 
sól i pieprz 
  
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki , marchewkę i jabłko obieramy 
i ścieramy na dużych oczkach a por kroimy na drobniutką kostkę 
i wszystko przekładamy do jednej miski dodajemy przyprawy oraz majonez .
Gotowa sałatkę pozostawiamy do przegryzienia . 
 

15 grudnia 2021

Roladki z piersi indyka ze szpinakiem

 
1 pierś z indyka (około 1, 3 kg ) 
450 g szpinaku z całymi liśćmi 
2 mniejsze marchewki 
120 g serka President 
3 plastry sera żółtego 
3 ząbki czosnku
5 łyżek śmietany do sosów 12%
przyprawy - do drobiu (knorr) , gałka muszkatołowa ,Vegeta , pieprz czarny 
 
Pierś z indyka myjemy , dzielimy na plastry (tak jak kroimy mięso na rolady) , lekko rozbijamy  i posypujemy przyprawa do drobiu . 
Szpinak wrzucamy na patelnie , smażymy do odparowania wody 
w między czasie dorzucamy do niego przeciśnięty przez praskę 
czosnek . Na sam koniec doprawiamy do smaku , pieprz czarny , Vegeta i gałka
muszkatołową .Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy na chwilę do przegryzienia się smaków . Następnie na każdy kotlet nakładamy porcje szpinaku i smarujemy po całości . 
 
 
Na mięso wysmarowanie szpinakiem układamy kawałek plastra sera .
Po kawałku marchewki surowej i po jednym grubszym lub dwa średnie plastry sera President . 
 
 
Całość dokładnie i ciasno zwijamy w rulonik (jak roladę) .
 
 
Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki polewamy delikatnie oliwa lub olejem i pieczemy 90 minut w 180° C do ładnego zrumienienia . 
 
 
Gotowe roladki podajemy z kluskami śląskimi lub ziemniakami 
i ulubiona surówka .