19 kwietnia 2022

Sałatka z sałaty lodowej i tuńczyka

 
 ( na 3 porcje lub jedną większą )

300 g sałaty lodowej 
1 pomidor czerwony 
1/4 czerwonej papryki
1/4 ogórka szklarniowego
1/2 czerwonej cebuli
3 rzodkiewki
240 g tuńczyka
3 jajka ugotowane na twardo 
 
  SOS SAŁATKOWY 
1 1/2 łyżki musztardy sarepskiej
4 łyżki oliwy 
6 łyżek oleju 
1 łyżeczka siekanego koperku 
2 łyżki soku z cytryny 
sól i pieprz

 
Wszystkie składniki z sosu wkładamy do miski i mieszamy na jednolitą korespondencję , dodajemy koperek . Pozostawiamy do przegryzienia na około 30 minut . Przed polaniem ponownie wymieszać . 
Sałatę szarpiemy na mniejsze kawałki , pomidora w kostkę ,  
paprykę i cebule w słupki , rzodkiewkę i ogórek w pół plasterki ,  jajko 
kroimy w grubszą kostkę . 
Wszystko układamy na jednym talerzu warstwami , polewamy 
sosem , na warzywa tuńczyk i na samą górę układamy jajko . 

17 kwietnia 2022

Konfitowane podudzie z kurczaka

 
2 podudzia z kurczaka 
olej 
przyprawa do mięsa (Knorr)  
przyprawy- papryka czerwona słodka , zioła prowansalskie , maggi
 
Mięso myjemy , osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowy , 
przekładamy do miski i oprószamy przyprawami (jeśli lubimy na ostro to paprykę słodką zmieniamy na ostra) . Pozostawiamy na 
około 1 godzinę . 
 
 
 Po upływie tego czasu mięso przekładamy do garnka i zalewamy zimnym olejem do wysokości około 3 cm nas mięso tak by było zalane . Gotujemy około 1 godziny (tak długo aż ujrzymy osunięta kostkę) .
 
Gotowe podudzia podajemy jak kto lubi z ziemniaczkami lub bez , ja osobiście z ulubioną surówka na zdjęciu surówka z kiszonej kapusta która znajdziecie na blogu , zakładka surówki , link ; https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2022/04/surowka-z-kapusty-kiszonej-i-jabka.html  lub inną . 

07 kwietnia 2022

Gyros z ryżem i warzywami

Dziś zapodaje coś z kuchni Drivera , coś na szybko , do syta i smacznie . 
Oraz kilka zdjęć z podróży :) 

 
2 piersi z kurczaka 
1 opakowanie warzyw na patelnie ze szpinakiem 
1 ugotowany woreczek ryżu 
2 łyżki oleju 
przyprawa do gyros-a
sól i pieprz 
 
Kurczaka kroimy w drobniutką kosteczkę , podsmażamy na oleju 
z przyprawa gyros . Dokładamy warzywa na patelnie i przyprawa 
(przyprawa która jest w warzywach) , podsmażamy do momentu odparowania wody . Na koniec dodajemy ugotowany 
ryż i podsmażamy około 10 minut . Często mieszając .
 
Poniżej kilka fotografii z mojej wyprawy . 
Moja kochana Austria i góry ❤️ :)