02 maja 2022

Domowy kebab drobiowy

 
700 g mięsa z ud kurczaka 
400 g piersi z kurczaka 
2 łyżki jogurtu naturalne 
3 łyżki oliwy z oliwek 
przyprawa do kebab Shoarma
przyprawy - papryka ostra , papryka słodka ,  pieprz czarny , curry , maggi , oregano , zioła prowansalskie , 
czosnek staropolski , pieprz grubo ziarnisty
 
Mięsa obieramy z kości i skóry (można kupić gotowe) . 
Pierś z kurczaka kroimy na cienkie plastry . Do mięsa dodajemy przyprawy , oliwę i jogurtu naturalny , dokładnie mieszamy . Pozostawiamy na około godzinę w chłodnym miejscu .
 
  
Po upływie tego czasu dokładamy mieszamy i mięso nabijamy na wykałaczki które wbijamy do cebuli . Nabijamy dość ciasno 
i równo . 
 

Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika 
(wykałaczki do góry opieramy na kratce z piekarnika ) .  
Pieczemy około 90 minut w 180 °C na funkcji góra dół . 
Po upieczeniu kebabu pozostawiamy go jeszcze na około 20 minut 
by mięsa się związało i przy krojeniu nie wyciekały z nich soki .

 
Kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki . 
 
Mięso podajemy z ulubionymi dodatkami . W bułce i z surówka lub na talerzu z frytkami i surówka . 

30 kwietnia 2022

Surówka z kapusty kiszonej i jabłka

 
400 g kiszonej kapusty z marchewką 
1 mała cebula 
1 jabłko 
2 łyżki oleju 
łyżeczka posiekanej natki pietruszki 
przyprawy - sól , pieprz , cukier
 
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki przekładamy do miski , cebulę kroimy w drobną kosteczkę , jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach i dokładamy do kapusty . Dodajemy olej i doprawiamy do smaku . Gotową surówkę pozostawiamy chwilę do przegryzienia .

25 kwietnia 2022

Gotowane pulpeciki z marchewką w sosie pomidorowym


600 g mięsa mielonego z szynki 
1 mała cebula 
1 jajko
1 ząbek czosnku 
1 bułka czerstwa 
80 g marchewka 
2 litry bulionu/czystego rosołu 
4 kulki pieprzu czarnego 
3 kulki ziela angielskiego 
1 liść laurowy 
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany 18 %
1 łyżka natki pietruszki 
przyprawy- sól , pieprz , słodka czerwona papryka , ostra papryka  , 
magii , cukier 
 
Do mięsa mielonego dodajemy , pokrojoną w drobną kosteczkę cebule , czosnek przeciśnięte przez praskę , obrana i potarta na małych oczkach marchewkę , zamoczona , odciśniętą z wodzie czerstwa bułkę , jajko oraz przyprawy (pieprz , sól , papryka słodka , magii ) do smaku . 
 
 
Z dobrze wyrobionego i gotowego mięsa mielonego robimy pulpeciki 
wielkości orzecha włoskiego (u mnie 30 g każdy) . 
 
 
Gotowe pulpeciki gotujemy w bulionie lub czystym rosole z dodatkiem kulek pieprzu , ziela angielskiego, liścia laurowego około 8 minut po tym czasie wyciągamy pulpeciki . 
Do pozostałego wywaru dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy (pieprz , szczyptę ostrej papryki i cukru) oraz posiekaną natkę pietruszki na koniec dodajemy śmietanę , zagotować . 
 
Gotowe pulpeciki podajemy z makaronem , ziemniakami i ulubioną surówką lub swoimi ulubionymi dodatkami .