11 czerwca 2022

Kalafior z piekarnika

 
1 kalafior 
4 łyżki oliwy z oliwek 
3 ząbki czosnku 
przyprawy - curry , papryka słodka , sól , pieprz , oregano 
  
Kalafior obieramy na mniejsze różyczki następnie płuczemy pod bieżącą woda i osuszamy . 

  
Gotowy , osuszony kalafior przekładamy na blaszkę 
( tak by kalafior był tworzył jedną warstwę ) oprószamy przyprawami , 
dodajemy obrany czosnek i polewamy oliwa z oliwek . 
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w 180° C . 
Po upieczeniu dekorujemy natka pietruszki . 
 
Gotowy kalafior podajemy jako dodatek do mięsa lub samodzielnego dania . 

07 czerwca 2022

Domowy rosół - czysty

Powiedzmy sobie szczerze , dobry rosół musi być treściwy i nie chodzi tu o dodatki ale o to z czego i na czym jest gotowany . Mój rosół już kilka osób stwierdziło w tym mój mąż że podobał by się Pani Magdzie Gessler, bo je tłusty i treściwy . 

 
2 porcje rosołowe 
2 udka z kurczaka 
1 ogon świński 
1 seler 
1 por 
1 duża opalona cebula
3 marchewki 
2 pietruszki 
3 suszone grzybki 
Natka zielonej pietruszki 
Natka zielonego selera 
4 kulki ziela angielskiego  
6 kulek pieprzu czarnego 
1 liść laurowy 
2 łyżki Vegeta natur
 
Do garnka wkładamy warzywa i mięso (warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki) . Zalewamy zimnej wody (może być mniej niż wysokość warzyw albo tyle żeby było na równo z nimi) . 
 
 
Tak przygotowany garnek doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 3 do 4 godzin na mały ogniu tak by nasz rosół się gotowała ale nie wrał . Gotowy rosół przecedzamy . 
 
Gotowy rósł używamy do ulubionych zup z dodatkami lub zup czystych a nawet do podlewania mięsa . 
 

31 maja 2022

Zapiekanka a'la brukoli


400 g mięsa mielonego z indyka 
1 średni brokuł
1 średni kalafior 
1 mała cebula 
250 g mini pieczarek 
250 g sera mozzarella 
1/2 selera 
przyprawa do mięsa (Knorr) 
przyprawy- sól , pieprz , papryka słodka , maggi , oregano , zioła prowansalskie , tymianek 
 
Seler obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie następnie kroimy w plastry które układamy na dnie naczynia żaroodpornego . 
Kalafior i brokuł obieramy , myjemy , gotujemy al'dente najlepiej osobno (najpierw kalafior później brokuł) w osolonej z odrobiną cukru wodzie . Pozostawiamy do przestudzenia . 
Cebule kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oliwie . 
Mięso mielone dokładamy do cebuli , dodajemy przyprawy oraz pokrojone na pół mini pieczarki . Smażymy do momentu jak pieczarki stracą surowość i woda wyparuje . 
Gotowe mięso z pieczarkami wyglądamy na seler . 
Na górę ścieramy 1/3 sera . 
 
 
Na mięso posypane serem układamy ugotowane warzywa
(brokuł i kalafior) . Następnie ścieramy i posypujemy resztą sera , posypujemy słodka papryką i ziołami prowansalskimi .
 
  
Gotową zapiekankę pieczemy w 180° C przez około 30 minut do momentu rozpuszczenia i zapieczenia sera .