01 czerwca 2021

Sernik z Rosą

 
  CIASTO KRUCHE 
250 g mąki pszennej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
150 g zimnego masła 
1/2 szklanki cukru pudru 
1 jajko 
2 żółtka 
 
  MASA SEROWA
1 kg zmielonego sera 
2 jajka 
4 żółtka 
1 szklanka cukru 
2 budynie ( po 40 g ) waniliowe 
3 szklanki mleka 3,2% 
1/2 szklanki oleju rzepakowego 
 
  BEZA
6 białek 
1 szklanka cukru 
 
Ciasto kruche.: Do miski wsypujemy mąkę pszenna , proszek do pieczenia , cukier puder oraz dodajemy miękkie masło . Rozdrabniamy składniki na kruszonkę następnie dodajemy jajko i żółtko , zagnieść jednolite i gładkie ciasto . Formę 25x40 cm wyłożoną papierem do pieczenia wyklejamy ciastem . Podziurawić widelcem w paru miejscach i piec około 15 minut w nagrzanym do 180° C piekarniku .     (na złoty kolor) 


Masa serowa.: Jajka z żółtkami i cukrami ubijamy na puszystą 
masę . Zmniejszamy obroty i dodajemy ser (może być mielony z wiaderka
(polecam !!) lub z kostki który mielimy lub rozdrabniamy widelcem) cały czas ubijamy . 
W osobnej misce wymieszać mleko z budyniami . Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i gotową masę budyniową wlewamy do sera pod koniec wyrabiania dodajemy olej .
Delikatnie wlewamy masę na podpieczony kruchy spód i ponownie 
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy około 
45 minut . Po upieczeniu masy serowej temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150° C . 
 
  
Beza.: Piankę należy przygotować na około 10 minut przed końcem pieczenia sernika .
Białka ubijamy na najwyższych obrotach miksera i stopniowo dodajemy cukier . Ubijamy do momentu gdy masa będzie puszysta .    (nie wyleci z miski gdy ja obrócimy) 
Gotową piankę wykładamy na gotowy i ciepły sernik , wyrównać można zrobić wzorek .
Piec 150° C przez około 20 minut (na złoty kolor) .
 
Sernik po upieczeniu od razu wykładamy z piekarnika i studzimy .
Po około pół godziny pokazują się pierwsze kropelki po około godzinie pokażą się już wszystkie . 
Sernik trzymamy w chłodnym miejscu .


31 maja 2021

Kopytka

 
1 kg ziemniaków 
około 200 g mąki pszennej 
około 50 g mąki ziemniaczanej 
łyżka soli 
 
mąka pszenna do podsypywania 
 
Ziemniaki obrane gotujemy w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki są miękkie , odcedzamy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków . Ziemniaki przekłady do miski i wybieramy 1/4 (odkładamy na resztę ziemniaków) i wsypujemy oby dwie mąki  . 
Zagniatamy ciasto na jednolitą i gładką masę . Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałek ciasta posypujemy blat mąka pszenną 
i formujemy wałek następnie nacinamy go 
pod skosem ostrym nożem . 
 
 
Kopytka gotujemy we wrzącej wodzie po wypłynięciu około 5 minut . 
Podajemy z sosem , przesmażoną cebulą z kiełbaska . 
Kopytka podajemy jako samodzielne danie lub 
jako dodatek . 

Schab w sosie pieczarkowym

 
1/2 kg schabu 
1/2 kg usmażonych pieczarek (grubo krojone) 
łyżeczka pieprzu białego 
przyprawa do mięsa (Knorr) 
łyżeczka gałki muszkatołowej 
kilka kropel maggi 
woda
łyżka śmietany 
2 łyżki mąki 
1/4 margaryny (Palmy z murzynkiem) 
 
Schab kroimy w grusze plastry , smażymy na margarynie oprószamy przyprawą do mięsa , pieprzem i obsmażamy z obu stron . Gdy mięso będzie obsmażone zalewamy woda tak by mięso było zalane i dusimy około 1 godziny . Pod koniec duszenia dodajemy podsmażone 
pieczarki i dusimy jeszcze chwilę by sos przeszedł smakiem pieczarek .
 
 
Mięso wyciągamy na talerz , zaklepujemy sos mieszanka 
z mąki i wody (wody około 200 ml zimnej) . Wlewamy do wywaru z mięsa i energicznie mieszamy to połączenia się składników , zagotować , doprawić do smaku gałką muszkatołową , maggi , pieprzem .  

Podajemy z makaronem , ziemniakami purre .