25 sierpnia 2021

Leniwy pleśniak jagodowy

Ciasto które robię pierwszy raz . Leniwy ponieważ do oryginalnego przepisu trzeba było użyć tarki do ścierania ciasta mi się jej po prostu nie chciało myć i nie użyłam ale za to ćwiczyłam swoje palce i wylepiałam formę ręcznie . 


  CIASTO 
1 kostka margaryny palmy ( 250 g ) 
5 łyżek cukru 
3 szklanki mąki pszennej 
1 cukier waniliowy ( 16 g ) 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
5 żółtek 
1 kopiasta łyżka śmietany 
2  łyżki kakao 

  BEZA 
5 białek 
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru 

  DODATKOWO 
słoik powideł śliwkowych 
900 g jagód leśnych 

cukier puder-do posypania ciasta 

Z podanych składników na ciasto (oprócz kakao) wyrobić ciasto , podzielić na trzy części i do jednej z nich dodać kakao , ponownie wyrobić .


Z pierwszej części jasnego ciasta wylepiamy formę którą wykładamy papierem do pieczenia ((forma 20x28 cm (użyłam rantu cukierniczego)) i dziurkujemy widelcem w kilku miejscach , smarujemy powidłami .


Na powidłach układamy jagody i na to rozkładamy drugą część ciemnego ciasta z kakao .


Na warstwę z ciemnego ciasta układamy piankę z białek ;
Jajka ubijamy na sztywno i powoli wsypujemy na przemian cukier oraz mąkę ziemniaczaną , ubijamy do uzyskania jednolitej masy . Na piankę z białek układamy ciapki z białego ciasta .


Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 °C i pozostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku . Zimne ciasto oprószamy cukrem pudrem . 


22 sierpnia 2021

Makaron tortellini z mięsem mielonym i serem

 
300 g makaronu tortellini z mięsem 
300 g mięsa mielonego wieprzowego 
250 g sera żółtego 
przyprawy-przyprawa do mięs (knorr) , sól , pieprz , słodka papryka 
2 łyżki oliwy z oliwek-do podsmażania mięsa 
 
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu około 10 minut . Ugotowany makaron od razu odcedzamy na durszlak . Przekładamy do garnka w którym gotowaliśmy makaron .
 

Mięso smażymy na oliwie doprawiamy do 
smaku przyprawami 
i smażymy do utraty surowości mięsa . przekładamy 
do makaronu . 
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach 
i dokładamy 
do całości . Mieszamy do wymieszania się składników 
doprawiamy do smaku solą i pieprzem . 
 

19 sierpnia 2021

Surówka z białej kapusty


1/2 główki białej kapusty 
2 małe lub 1 duży pomidor 
zielony ogórek szklarniowy 
mała cebula biała 
łyżka majonezu 
3 łyżki śmietany 18 % 
Przyprawy - sól i pieprz biały 
 
Kapustę kroimy na drobno , pomidora i ogórka w grubą kostkę 
a cebulę w drobniutką kosteczkę . 
Wszystko przekładamy do jednej miski dodajemy majonez , śmietanę i doprawiamy do smaku .