10 listopada 2021

Kolorowe kluski śląskie


1 kg ziemniaków 
około 1 szklanki mąki ziemniaczanej 
1 duża marchewka 
2 łyżeczki pokrojonego koperku 
1 jajko 
sól

Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy do miękkości . 
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków , solimy. 
Dodajemy jajko , drobniutko pokrojoną ugotowana marchewkę 
oraz koperek . 
Mieszamy , wyrównujemy i wybieramy 1/4 masy ziemniaczanej 
do niej wsypujemy mąkę ziemniaczana 
(u mnie szklanka i trochę , wszystko zależy od ziemniaków) .


Wyrabiamy na jednolitą masę . Następnie z masy ziemniaczanej 
robimy kluski . 


Gotujemy we wrzącej wodzie do wypłynięcia mieszając od czasu do czasu około 7 minut . 

06 listopada 2021

Zebrowe trio

 
8 jajek 
1/2 kg cukru 
800 g mąki pszennej 
3 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 1/2  szklanka oleju 
1 1/2 szklanka wody mineralnej (najlepiej gazowana) 
+ 3 łyżki kakao 
+ 3 łyżki kisielu truskawkowego 
+ 3 łyżki mąki pszennej 
 
Jajka z cukrem ubijamy na puszysto tak jak biszkopt dodajemy resztę składników (mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia , olej , woda mineralna) mieszamy do połączenia się składników. Następnie ciasto dzielimy na 3 części (jedna z nich musi być troszkę większa) .
Do jednej dodajemy kakao , do drugiej kisiel a do trzeciej i największej dodajemy mąkę pszenna wszystko mieszamy na jednolitą masę . 
Formę (u mnie serce ale może być inna) wysmarowaną margaryną 
i oprószoną bułką tartą wylewamy na przemiennie ciasto . 
Pieczemy około 45 minut do 1 godziny w 175 °C . 

Gotowe i wystudzone posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem i posypkami .

02 listopada 2021

Sałatka kebab-gyros z fasolą

 
2 piersi z kurczaka
1 przyprawa kebab-gyros
1 papryka czerwona
1 ogórek zielony szklarniowy 
1 puszka czerwonej fasoli 
1 mała puszka kukurydzy
3 łyżki majonezu 
2 łyżki oliwy z oliwek 
300 g makaronu mini kokardki
sól
pieprz 
 
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , odcedzamy 
i studzimy . Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę , przyprawiamy przyprawa kebab-gyros , smażymy na złoty kolor na oliwie ,
również studzimy . 
Papryka , ogórek zielony kroimy w drobną kosteczkę a kukurydze 
i fasolkę czerwoną odcedzamy z zalewy . 
(ja czerwoną fasole jeszcze płuczę pod zimna wodą) . 
 
 
Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski dodajemy przyprawy oraz majonez i wszystko razem mieszamy . Gotowa sałatkę pozostawiamy do przegryzienia .