28 listopada 2021

Surówka z marchewki i pora

 
2 duże lub 3 małe marchewki 
biała część pora (około 7 cm) 
1 słodkie jabłko 
2 łyżki majonezu 
przyprawy - sól , pieprz , Vegeta 
 
Marchewkę obieramy , myjemy i ścieramy na małych oczkach tarki .
Jabłko obieramy , ścieramy na tarce o dużych oczkach , por kroimy drobno . 
Wszystko przekładamy do jednej miski , doprawiamy , dodajemy majonez i dokładanie mieszamy . Pozostawiamy na około 20 minut do przegryzienia .
 

27 listopada 2021

Torpeda

Torpeda czyli devolay inaczej z mięsem mielonym , gotowaną piersią z kury i serkiem tostowym . Poznałam ja dopiero kiedy poznałam mojego męża szybciej nie znałam nawet nie słyszałam nazwy . 

 
 
1,5 kg mięsa mielonego z szynki
1 ugotowana pierś z kurczaka 
10 plasterków serka tostowego (topiony w plastrach) 
2 jajka
2 łyżki bułki tartej 
szczypta soli 
szczypta gałki muszkatołowej 
przyprawy - vegeta , pieprz biały , przyprawa do mięsa (knorr) 
bułka tarta 
 
Mięso przekładamy do miski dodajemy jajka , bułkę tarta , sól , 
gałkę muszkatołowa , przyprawy . Dokładnie wyrabiamy . 
 
 
Z mięsa robimy tak zwane pulpety (każdy po około 300 g) . Każdego klopsa rozpłaszczamy na stole na niego układamy 2 plasterki 
serka i kawałek ugotowanej piersi z kurczaka . Zawijamy delikatnie 
w rulon i formujemy walc (uwaga bo w naszej torpedzie nie może 
być dziur) . 
 
 
Torpedę obtaczamy w bułce tartej i zawijamy w folie spożywcza 
i wkładamy na chwilę do lodówki by mięso się związało i smażymy 
z każdej strony na rozgrzanym oleju na małym ogniu na złoty kolor .
 
 
Następnie nasza torpedę przekładamy do naczynia żaroodpornego 
i wkładamy do piekarnika na około 20 minut w temperaturze 170 °C . 
 
 
Gotową torpedę podajemy z ulubionymi dodatkami 
u mnie kluski białe i sos pieczarkowy . 

25 listopada 2021

3 bit krówkowo-orzechowy

 
  BISZKOPT 
6 jajek 
5 łyżek cukru 
6 łyżek mąki pszennej 
1 łyżka kakao 
6 łyżek zmielonych orzechów włoskich 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
2 łyżeczki cukru waniliowego 
 
  MASA BUDYNIOWA  
1 budyń krówkowy (na 0.7 l)
1 budyń ajerkoniakowy (na 0.5 l)
1 liter mleka 
3 łyżki cukru
 
  BITA ŚMIETANA
500 ml zimnej śmietany 30 %
2 śmietanko-fix-y
2 łyżki cukru pudru 
 
  DODATKOWO 
1 masa krówkowa o smaku orzechowym
herbatniki maślane
3 łyżki orzechów włoskich mielonych
100 g tartej deserowej czekolady 
 
Biszkopt.: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (do podwojenia się składników) dodajemy do niej powoli mieszankę z produktów sypkich (mąka pszenna , kakao , orzechy i proszek do pieczenia) wylewamy do formy (u mnie rant cukierniczy o wymiarach ; 6 herbatników na 4 herbatniki) w której dno jest wyłożone papierem do pieczenia . Pieczemy około 30 minut w 175 °C  , po wyciągnięciu z piekarnika rzucamy do z wysokości kolan na ziemię następnie obracamy i odrywamy papier i studzimy .  
 
 
Masa budyniowa.: około 700 ml mleka zagotować w reszcie mleka rozmieszać budynie z cukrem , gdy mleko się zagotuje wlewamy rozmieszany budyń , gotujemy do zagęszczenia i do puszczenia tak zwanych oczek . Jeszcze ciepły wlewamy na biszkopt , 
pozostawiamy do lekkiego przestudzenia i układamy na nim herbatniki . 
 
 
Na warstwę herbatników wykładamy puszkę masy krówkowej 
(ja masę lekko podgrzewam w garnku) na masę krówkową układamy
kolejną warstwę herbatników i pozostawiamy około 
30 minut do schłodzenia .
 
 
Po upływie około 20 minut możemy robić bitą śmietanę którą wykładamy na drugą warstwę herbatników .
 
Bita śmietana.: Zimną śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia dodajemy śmietanko-fix-y oraz cukier puder i ubijamy do puszystej , sztywnej masy (uważać żeby nie przebić śmietanki) .
Ubitą śmietanę rozprowadzamy równomierni po całości i robimy wzorki (ja używam łopatki ząbkowej) , posypujemy orzechami mielonymi oraz czekoladą .
 

Ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu na około 12 godzin do stężenia (u mnie cała noc) .