25 listopada 2021

3 bit krówkowo-orzechowy

 
  BISZKOPT 
6 jajek 
5 łyżek cukru 
6 łyżek mąki pszennej 
1 łyżka kakao 
6 łyżek zmielonych orzechów włoskich 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
2 łyżeczki cukru waniliowego 
 
  MASA BUDYNIOWA  
1 budyń krówkowy (na 0.7 l)
1 budyń ajerkoniakowy (na 0.5 l)
1 liter mleka 
3 łyżki cukru
 
  BITA ŚMIETANA
500 ml zimnej śmietany 30 %
2 śmietanko-fix-y
2 łyżki cukru pudru 
 
  DODATKOWO 
1 masa krówkowa o smaku orzechowym
herbatniki maślane
3 łyżki orzechów włoskich mielonych
100 g tartej deserowej czekolady 
 
Biszkopt.: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (do podwojenia się składników) dodajemy do niej powoli mieszankę z produktów sypkich (mąka pszenna , kakao , orzechy i proszek do pieczenia) wylewamy do formy (u mnie rant cukierniczy o wymiarach ; 6 herbatników na 4 herbatniki) w której dno jest wyłożone papierem do pieczenia . Pieczemy około 30 minut w 175 °C  , po wyciągnięciu z piekarnika rzucamy do z wysokości kolan na ziemię następnie obracamy i odrywamy papier i studzimy .  
 
 
Masa budyniowa.: około 700 ml mleka zagotować w reszcie mleka rozmieszać budynie z cukrem , gdy mleko się zagotuje wlewamy rozmieszany budyń , gotujemy do zagęszczenia i do puszczenia tak zwanych oczek . Jeszcze ciepły wlewamy na biszkopt , 
pozostawiamy do lekkiego przestudzenia i układamy na nim herbatniki . 
 
 
Na warstwę herbatników wykładamy puszkę masy krówkowej 
(ja masę lekko podgrzewam w garnku) na masę krówkową układamy
kolejną warstwę herbatników i pozostawiamy około 
30 minut do schłodzenia .
 
 
Po upływie około 20 minut możemy robić bitą śmietanę którą wykładamy na drugą warstwę herbatników .
 
Bita śmietana.: Zimną śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia dodajemy śmietanko-fix-y oraz cukier puder i ubijamy do puszystej , sztywnej masy (uważać żeby nie przebić śmietanki) .
Ubitą śmietanę rozprowadzamy równomierni po całości i robimy wzorki (ja używam łopatki ząbkowej) , posypujemy orzechami mielonymi oraz czekoladą .
 

Ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu na około 12 godzin do stężenia (u mnie cała noc) .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz