03 stycznia 2022

Domowe kuleczki rybne w zalewie


  KULECZKI 
2 kg filetu z ryby 
2 jajka
1 bułka czerstwa 
mleko
2 łyżeczki przyprawy do ryby z nutką cytryny 
2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli 
2 łyżki bułki tartej
 
  ZALEWA 
1 szklanka octu
8 szklanek wody 
8 łyżek cukru
2 łyżki soli 
2 cebule 
1 liść laurowy 
5 kulki pieprzu czarnego 
3 kulki ziela angielskiego 
1 mała łyżeczka gorczycy 
 
  DODATKOWO 
bulka tarta do panierowania 
olej do smażenia 
  
Składniki na zalewę przekładamy do garnka , zagotować , dodać pokrojoną w piórka cebulę i gotujemy 10 minut . Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia .
Bułkę czerstwą moczymy w mleku i pozostawiamy do całkowitego rozmoczenia . 
Rybę (jeśli mamy zamrożoną to odmrażamy i osuszamy) mielimy na maszynce do mięsa mielonego na sam koniec mielimy bułkę . Dodajemy do naszej ryby jajko , przyprawy i bułkę tartą . 
Pozostawiamy około 30 minut do przegryzienia 
Po upływie tego czasu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (takie na jeden kęs) 
Każdą kulkę panierujemy w bułce tartej .
  
 
Kulki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor . 
 
 
Po usmażeniu rozkładamy i studzimy . Zimne przekładamy do słoika lub naczynia w którym będziemy trzymać kulki i zalewamy zimną zalewą . 
  
 
Obrócić mały talerzyk i położyć coś ciężkiego by kulki nam nie wypływały .
 
Kulki są gotowe do spożycia po 3 dnia ale najlepsze po 5 gdy się przegryzą .  


31 grudnia 2021

Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami

 
15 średnich ziemniaków 
500 g pieczarek 
1 cebula
2 jajka 
7 łyżek mąki pszennej 
4 łyżki masła 
3 plastry żółtego sera (polecam Radamer) 
przyprawy-sól , pieprz biały , gałka muszkatołowa 
olej-do smażenia 
 
Najpierw najlepiej zrobić farsz . 
Cebulę obieramy , kroimy w drobną kostkę i szklimy na złoty kolor na maśle . Gdy mamy zeszkloną cebule dodajemy do niej obrane i drobno pokrojone pieczarki , smażymy do momentu odparowania wody . Doprawiamy do smaku przyprawami .  Na sam koniec smażenia dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser w plastrach . Mieszamy do momentu rozpuszczenia się sera . 
Pozostawiamy do przestygnięcia . 
 
 
Ziemniaki obieramy , kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w nie osolonej wodzie . Gdy ziemniaki się ugotują odcedzamy z wody i przeciskamy przez praskę lub gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków . Ziemniaki możemy pozostawić i robić kotleciki później . Do masy ziemniaczanej dodajemy łyżeczkę soli ,  jajka , mąkę i wyrabiamy na gładką , jednolitą masę .  
 
 
Ręce lekko zwilżyć zimną woda z masy ziemniaczanej bierzemy porcję ciasta (u mnie ciasto było podzielone na 8 i takie miałam porcje) lepimy tak zwaną kluskę którą spłaszczamy i na jej środek nakładamy farsz , zlepiamy tak by farszu nie było widać .
 
 
Lekko spłaszczamy kotlecika a następnie obtaczamy w bułce tartej 
i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron . 
 
 
Gotowe kotleciki podajemy z nasza ulubioną surówką , u mnie była z marchewki i pora - znajdziecie na blogu zakładka " surówki " link https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/11/surowka-z-marchewki-i-pora.html

28 grudnia 2021

Pańczkraut

Pańczkraut u mnie w rodzimym domu ziemniaki z kapustą u mojego męża ciapcia . Często spotykany też  z kapustą kiszoną lub kapustą mieszaną . Ja osobiście wolę z kapustą białą . 

 
1 kg ziemniaków 
1 kg kapusty białej 
200 g boczku wędzonego
1 duża cebula 
5 łyżek smalcu 
4 kulki pieprzu czarnego 
1 liść laurowy 
przyprawy - pieprz , Vegeta , sól , maggi
 
Kapustę myjemy , szatkujemy na drobne kawałki , gotujemy do miękkości z kulką pieprzu czarnego i zielem angielskim . 
Gotowa kapustę odcedzamy .
Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości . Miękkie ziemniaki tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków . następnie smażymy na złoty kolor (najpierw najlepiej podsmażyć boczek a później dorzucamy cebulę).
 
 
Gdy ziemniaki oraz kapustę mamy gotowe to przekładamy do garnka w którym mamy boczek z cebula i mieszamy do połączenia się składników . Całość delikatnie podsmażamy . 
 
 
Gotowy pańczkraut polecam z pieczonymi żeberkami i sosem .