11 stycznia 2022

Domowy burger


 
1 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka)
2 cebule 
1 ząbek czosnku  
3 łyżki oliwy z oliwek 
2 jajka + 3 jajek 
1 1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka pieprzu białego
1 mała łyżeczka ostrej papryki
sól
 
  DODATKOWO
6 bułek do hamburgerów 
1 cebula biała 
1 pomidor czerwony
1 mała sałata lodowa 
12 łyżek sosu czosnkowego 
6 długi wykałaczek  
 
Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy majeranek . 
pieprz biały , ostrą paprykę , solą , czosnek przeciśnięty przez praskę , cebulę obraną i pokrojoną 
w drobną kostkę oraz oliwę , wyrabiamy następnie dodajemy 2 jajka 
Teraz wyrabiamy dość długo  aż do momentu aż mięso się rozluźni 
i będzie trzymać się naszej ręki . 
Następnie mięso porcjujemy na kotlety każdy z nich po około 160 g 
i obsmażamy na patelce grillowej na średnim ogniu około 18 minut następie przepoławiamy na pół (w ten sposób sprawdzamy surowość mięsa jeśli mamy surowy to wrzucamy jeszcze na moment na patelnie) .  
Gotowe bułki podpiekamy w piekarniku na chrupko .
Z trzech jajek które nam zostały robimy jajka sadzone (na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła wbijamy jajka i smażymy do stracenia surowości , nie mieszamy !) .
Cebule obieramy kroimy w plastry , pomidor kroimy z plastry a sałatę rozbieramy na listki . 
 
  SKŁADANIE BURGERA 
Dolną część i górną część bułki smarujemy po łyżce sosu czosnkowego , następnie na dolną część układamy ze dwa plastry sałaty następnie przekrojonego kotleta na kotleta jajko sadzone 
(jeśli robimy z jajkiem) później układamy dwa plastry pomidora , cebuli i przykrywamy górną częścią bułki , spinamy długą 
wykałaczką .   
Gotowego burgera można podać z frytkami lub pieczonymi ćwiartkami ziemniaka . 

08 stycznia 2022

Pasta z makreli i jajka




340 g makreli w oleju 
6 jajek ugotowanych na twardo
2 ogórki konserwowe
6 łyżek ketchupu 
 
Makrele wyjmujemy z puszki i odlewamy olej . Przekładamy do miski , rozdrabniamy widelce dodajemy do tego ogórki drobno krojone i jajka przeciśnięte przez krajarkę do jarzyn . Całość dokładnie mieszamy 
i dodajemy ketchup .
 
Gotowa pastę podajemy na kromce ulubionego chleba lub toście . 

06 stycznia 2022

Łazanki z mięsem mielonym

 
500 mięsa mielonego wieprzowego 
400 g kiszonej kapusty 
300 g makaronu wstążka (Lubella) 
olej 
przyprawy-sól , pieprz , przyprawa do mięs (Knorr) , Vegeta , magii 
 
Mięso smażymy na rozgrzanym oleju do stracenia surowości , dodajemy przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę . 
Makron wstążki gotujemy według przepisu w osolonej z odrobiną oleju wodzie . 
Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości około 20 minut . 
Wszystko przekładamy do jednego dużego garnka (taki by wszystko razem się zmieściło i nie wypadało podczas mieszania) doprawiamy 
do smaku i na delikatnym ogniu prażymy około 7 do 10 minut .