20 maja 2022

Pstrąg wędzony , marynowany na sucho

Uwielbiam rybę , mogę jeść i mi się nie znudzi . Uwielbiam też przyrządzać rybę ale wędzoną to pierwszy raz ale to już z lekka pomocą mojego cudownego męża . 

 
2 pstrągi 
sól i pieprz 
 
Pstrąga dokładnie myjemy i odcinamy głowę (można zostawić) .
Osuszamy ręcznikiem papierowy i delikatnie oprószyć przyprawami 
z każdej strony (w środku również) .
 
 
Gotowego pstrąga pozostawiamy w chłodnym miejscu na minimum 12 do 16 godzin . 
 

Pstrąga wędzimy około 2 godzin (zależy od grubości ryby) na ciepłym dymie (między 50 a 70° C)
 
Gotowa rybkę podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie zagościła surówka z lodowej , ale można z frytkami i inna surówka . 

15 maja 2022

Surówka z kalarepy

 W moim domu na kalarepę mówi się "oberiba" czyli jak większość wie że nazwa pochodzi ze Śląskiej gwary . Moja oberiba jest moim ulubionym warzywem . 

 
1 mała kapusta pekińska 
1 kalarepa 
1 pomidor czerwony 
1 marchewka 
1/2 ogórka 
mały pęczek szczypiorku 
3 łyżki śmietany sałatkowej 
1 łyżka jogurtu naturalnego 
przyprawy - sól , pieprz czarny 
 
Kapustę szatkujemy na drobno ,  pomidor czerwony w grubą 
kostkę , ogórek na cztery części i w cienkie plasterki . 
Kalarepę , marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach . Wszystko przekładamy do jednej miski dodajemy 
przyprawy , posiekany szczypiorek oraz śmietanę i jogurt . 
Gotową surówkę pozostawiamy chwilę do przegryzienia .

10 maja 2022

Miód z mniszka lekarskiego

  
500 kwiatów z mniszka 
2 litry zimnej wody 
2 kg białego cukru 
3 cytryny
 
Same kwiaty (bez łodyg i innych zanieczyszczeń) pozostawiamy na chwilę by robaki z nich wyszły następnie myjemy w wodzie 
i przekładamy do garnka do którego dolewamy wodę (na każde 0.5 litra kwiatków tyle samo wody) . Gotujemy około 20 minut od zagotowania . Ugotowane kwiaty odstawiamy na 24 godziny by wyciągnąć z kwiatów jak najwięcej . 
   
 
Następnego dnia wyjmujemy kwiaty z wody i mocno wyciskamy . Wodę inaczej mówiąc wywar z mniszka przelewamy do garnka . Wytłoczyny wyrzucić .
 
  
Do powstałego wywaru dodajemy cukier i sok z wyciśniętej , wyparzonej cytryny . 
Garnek z wywarem wstawiamy na gaz i gotujemy około 2 godzin by nabrał konsystencję lejącego miodu . 
  
 
Gorący i gotowy syrop wlewamy do wyparzonych słoików , obracamy do góry dnem , po zostawiamy do wystygnięcia . 
  
 
Tak przygotowany syrop można przechowywać przez rok . 
Można spożywać bezpośrednio lub rozcieńczony w wodzie , 
herbacie . 
 
Miód dobry jest na przeziębienie , stany zapale i pomaga w gojeniu ran i wiele innych zdrowych dla człowieka rzeczy .