15 czerwca 2022

Biała kiełbasa

 
1 kg łopatki 

15-20 g soli peklującej 
2-4 g mielonego pieprzu czarnego 
około 100 ml przegotowanej letniej wody 
 
Mięso myjemy kroimy na mniejsze i mielimy maszynką do mięsa mielonego . 
 
 
Do mięsa mielonego dodajemy peklującą sól mieszamy dość dokładnie i pozostawiany na 12 godzin do zapeklowania . 
 
 
Po tym czasie dodajemy pieprz czarny oraz wodę , szybko i energicznie mieszamy .
Tak przygotowane mięso nadziewamy do jelita wieprzowego . 
 
Gotowa kiełbasę parzymy we wrzącej wodzie od zagotowania 
i zmniejszenia gazu około 15 minut . 

11 czerwca 2022

Kalafior z piekarnika

 
1 kalafior 
4 łyżki oliwy z oliwek 
3 ząbki czosnku 
przyprawy - curry , papryka słodka , sól , pieprz , oregano 
  
Kalafior obieramy na mniejsze różyczki następnie płuczemy pod bieżącą woda i osuszamy . 

  
Gotowy , osuszony kalafior przekładamy na blaszkę 
( tak by kalafior był tworzył jedną warstwę ) oprószamy przyprawami , 
dodajemy obrany czosnek i polewamy oliwa z oliwek . 
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w 180° C . 
Po upieczeniu dekorujemy natka pietruszki . 
 
Gotowy kalafior podajemy jako dodatek do mięsa lub samodzielnego dania . 

07 czerwca 2022

Domowy rosół - czysty

Powiedzmy sobie szczerze , dobry rosół musi być treściwy i nie chodzi tu o dodatki ale o to z czego i na czym jest gotowany . Mój rosół już kilka osób stwierdziło w tym mój mąż że podobał by się Pani Magdzie Gessler, bo je tłusty i treściwy . 

 
2 porcje rosołowe 
2 udka z kurczaka 
1 ogon świński 
1 seler 
1 por 
1 duża opalona cebula
3 marchewki 
2 pietruszki 
3 suszone grzybki 
Natka zielonej pietruszki 
Natka zielonego selera 
4 kulki ziela angielskiego  
6 kulek pieprzu czarnego 
1 liść laurowy 
2 łyżki Vegeta natur
 
Do garnka wkładamy warzywa i mięso (warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki) . Zalewamy zimnej wody (może być mniej niż wysokość warzyw albo tyle żeby było na równo z nimi) . 
 
 
Tak przygotowany garnek doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 3 do 4 godzin na mały ogniu tak by nasz rosół się gotowała ale nie wrał . Gotowy rosół przecedzamy . 
 
Gotowy rósł używamy do ulubionych zup z dodatkami lub zup czystych a nawet do podlewania mięsa .