19 września 2022

Muffinki bananowe z kawałkami czekolady


2 duże dojrzałe banany 
3 jajka
240 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
70 g cukru
20 g cukru waniliowego 
100 ml oleju 
40 g deserowej czekolady 
1/2 łyżeczki cynamonu (można mniej) 

Jajka ubijamy z cukrami (cukier biały i waniliowy) na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej i jasnej masy . 


Jednej misce mieszamy sypkie składniki plus pokuszoną 
czekoladę .W drugiej rozgniatamy za pomocą widelca banany . 


Następnie do ubitych na puszysto jajek dodajemy sypkie 
składniki plus pokruszoną czekoladę . 
Całość delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników . 
Na koniec dodajemy rozgniecione widelcem banany i olej . 
Mieszamy do zjednolicenia masy . 


Gotową masę przekładamy do foremek na muffinki (można używać papierowe papilotki jak i silikonowe) nakładamy czubatą , taką solidną łyżkę ciasta (około 3/4 wysokości papilotki) .
Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 °C .


Gotowe muffinki możemy udekorować polewą lub posypać cukrem pudrem , ja osobiście lubię je w pierwotnej wersji czyli bez niczego . 


Tak wygląda muffinka w środku :)


15 września 2022

Jajecznica z borowikiem


4 jajka
3 średnie borowikiem 
1 średnia cebula 
2 łyżki margaryny 
1/2 łyżeczki posiekanego koperku 
sól i pieprz

Borowiki kroimy w cienkie pół plasterki i podsmażamy na margarynie około 5 minut po tym czasie dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebule i podsmażamy jeszcze kolejne 15 minut by grzybki nie były surowe lecz fajnie podsmażone . 


Następnie dodajemy rozbełtane jajka , przyprawy i koperek . Smażymy na lekkim ogniu do ścięcia jajek (stopień wysmażenia jajek zależy od nas) . 
Gotową jajecznice podajemy z ulubionymi dodatkami .


taki fajny był a jeszcze
 lepiej smakował i z niego
zrobiłam tą pyszną jajecznice 


12 września 2022

Prażone jabłka

Prażone jabłka mają być mieszanka jabłek których część jest rozgotowana a część w całości z delikatnie twardą kostką . Idealnie pasuje do deserów takich jak szarlotka czy też szarlotkowych babeczek albo nadzienia do rogalików . 


3 kg jabłek (różne odmiany)
2 płaskie łyżki cukru
16 g cukru waniliowego 
100 ml wody zimnej 
3 kawałki kory cynamonowej 
2 łyżki mielonego cynamonu 
sok z 2 cytryn

Jabłka myjemy , obieramy oraz wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę . Większą część przekładamy do garnka wlewamy wodę dodajemy oby dwa cukry , cynamon mielony i kawałki kory , sok z cytryny . Zagotowujemy , następnie zmniejszamy gaz i dusimy do momentu ich rozgotowania około 30 do 40 minut (czas zależy od twardości naszych jabłek) dość często mieszając .
Po upływie czasu dokładamy 
pozostała część , ponownie dusimy około 15 minut i również dość często mieszamy . Pod koniec wyciągamy korę cynamonową . 


Gotowe jabłka możemy od razu wykorzystać lub przełożyć do słoików i pasteryzujemy około 20 minut od zagotowania .


Pozostawiamy do wystygnięcia w garnku .