08 października 2022

Strogonow z piersi indyka


700 g piersi z indyka 
400 g pieczarek
1 duża cebula 
1 czerwona papryka
5 małych ogórków konserwowych 
700 g passaty pomidorowej
2 łyżki musztardy sarepskiej ostrej 
2 liście laurowe 
4 lulki ziela angielskiego 
2 łyżki przyprawy do kurczaka (Knorr) 
1 litr zimnej wody 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
1 łyżka masła 
olej lub oliwa z oliwek 
przyprawy - słodka i ostra papryka czerwona , papryka węgierska , curry , gałka muszkatołowa , pieprz czarny mielony , sól , maggi , 

Mięso myjemy , kroimy w paseczki , przekładamy do garnka 
z odrobina oliwy z oliwek i dodajemy przyprawy smażymy na złoty kolor . W tym samym czasie na osobnej patelni smażymy na maśle cebulę i pokrojone w plastry bądź pół plastry pieczarki do odparowania wody . 


Pieczarki dokładamy do indyka dodajemy 
ziele angielskie , liść laurowy , musztardę , podlewamy  1/2 litra wody i gotujemy około 30 minut . 
Po upływie tego czasu dodajemy pokrojoną w paski paprykę i ogórki pół plasterki . 
Dolewamy resztę wody dokładamy natkę pietruszki i gotujemy 
około 15 minut . 


Na koniec dodajemy passatę , doprawiamy do smaku przyprawami , 
zagotowujemy i gotujemy około 2 - 3 minuty . 

Gotowe danie podajemy z chlebem , ryżem 
lub innym ulubionym dodatkiem . 

02 października 2022

Zupa krem z dyni


4 marchewki
1 mały korzeń selera 
2 pietruszki
1 por 
pęczek pietruszki
3 gałązki selera 
liść laurowy 
2 kulki ziela angielskiego 
6 kulek pieprzu czarnego 
około 3 litrów wody 
około 2 kg dyni 
180 g serka topionego śmietankowego 
przyprawy - sól , Vegeta natur , gałka muszkatołowa , curry , kurkuma , papryka ostra ,

Groszek ptysiowy
Prażone pestki dyni 

Warzywa ( oprócz dyni ) obieramy i wkładamy do garnka , dolewamy zimnej wody , dokładamy Vegeta natur oraz liść laurowy , pieprz czarny , ziele angielskie , zagotować , gotować około 2 godzinki na mały ogniu około 30 minut przed końcem dodajemy natkę pietruszki 
i selera . Gotowy rosół przecedzamy przez sitko . 
W tym samym czasie dynie kroimy na kawałki , wydrążamy i pieczemy w piekarniku na 200 ° C przez około 40 minut z termo obiegiem . Upieczoną dynie obieramy ze skóry i dodamy do rosołu . 
Miksujemy i zagotujemy . Na sam koniec dodajemy rozmieszany 
w zimnej wodzie serki topione , doprawiamy do smaku i ponownie zagotujemy . 


Gotową zupę podajemy z ulubionymi dodatkami ja uwielbiam 
z prażonymi pestkami dyni i groszkiem ptysiowym przepis znajdziemy na blogu - https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2022/09/groszek-ptysiowy.html ) . 

Ja , mój pies " GUCIO " 
i dynia z której jest ugotowana 
zupka 




30 września 2022

Groszek ptysiowy


65 ml zimnej wody 
15 g masła 
50 g mąki pszennej 
1 jajko 
1/2 łyżeczki soli 

Wodę wlewamy do garnka dodajemy masło , sól zagotować . 
Gdy woda z masłem nam się zagotuje , rozpuści masło 
dodajemy mąkę i energicznie mieszamy by nie zrobiły nam się grudki .
Praży my ciasto około 7 minut dość często mieszając (aż powstanie na dnie biały nalot z ciasta) .
Gotowe ciasto pozostawiamy do przestygnięcia .
Do przestygnie tego ciasta w miksować jajko , następnie przekładamy do worka cukierniczego lub grubego worka (polecam taki na 
mrożonki) i odcinamy końcówkę na szerokości około 1 cm . 


Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe kuleczki o średnicy nie większej niż od 1 cm do 1,5 cm w niedużych  odległościach (z podanego przepisu wychodzi jedna blacha 
z piekarnika) .
Jeśli nasze kuleczki mają tak zwane szpice możemy delikatnie zwilżyć palca i delikatnie przycisnąć . 
Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą . 
Piec około 20 w 220 °C (góra-dół) .


Pozostawić do całkowitego ostygnięcia na blaszce na której 
się piekły .
Nasz groszek ptysiowy ma mieć ładnie złoty kolor ponieważ blade będą szybko miękkie a zbyt przypieczone będą gorzkie . 

Groszek można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w szafce około tygodnia lub dłużej . 
(niestety nie zawsze jest coś chować na "później" ponieważ groszek znika w mgnieniu oka) 
Groszek idealnie pasuje do zup krem lub do przekąsek .