02 stycznia 2023

Murzynek przekładany


 CIASTO 
250 g   margaryna 
220 g cukru 
3 łyżek kakao 
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka aromatu waniliowego 
2 szklanki mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
5 jajek 

 MASA ŚMIETANKOWA 
500 ml śmietanki kremówki 30% 
1-2  łyżki cukru pudru 
2 opakowania galaretki cytrynowej 
1/2 szklanki wody 

Ciasto .: Margarynę , cukier , kakao i wodę umieścić w garnku 
i zagotować.  Zdjąć z ognia i przestudzić 
Do zimnej masy dodać żółtka , mieszamy rózgą kuchenną  . Następnie aromat waniliowy oraz przesianą i wymieszaną 
z proszkiem do pieczenia mąkę . 
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z całością . 


Blachę o wymiarach (31 x 21 cm) natłuścić  i wyłożyć papierem do pieczenia . Ciasto przełożyć do formy . Piec około 30 minut 
(do suchego patyczka) w temperaturze 180°C . 
Wystudzić następnie przekroić wzdłuż na dwa blaty .


Masa.: Śmietanę ubić na sztywno cukrem pudrem.
Galaretki rozpuścić we wrzątku, nie gotować . Schłodzić do momentu aż galaretka zacznie tężeć . 
Schłodzoną śmietanę 30 % ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier puder i lekko tężejącą galaretkę .
Gotową masę wylewamy na jedną część rozciętego ciasta 
i przykrywamy drugą częścią . 

 
Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową .



30 grudnia 2022

Sos czosnkowy


2 ząbki czosnku ( można więcej ) 
200 ml gęstej śmietany 18%
200 ml majonezu 
duża szczypta cukru pudru 
przyprawy - sól , pieprz biały

 Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę .
Do miski przekładamy śmietanę / jogurt , majonez , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek . Do całości dodajemy dużą szczyptę cukru pudru , doprawiamy do smaku solą i pieprzem , dokładnie mieszamy . Odstawiamy na około 2 godziny . 

Sos idealnie pasujemy do przekąsek , zapiekanych naleśników czy też warzywnych kotlecików . 


29 grudnia 2022

Kurczak ze szpinakiem i mini marchewkami


300 g piersi z kurczaka 
450 g szpinaku mrożonego 
300 g mini marchewki mrożonej 
2 ząbki czosnku 
oliwa z oliwek 
2 łyżki przyprawy do kurczaka 
przyprawy - pieprz czarny , pieprz czosnkowy , maggi , sól , 
gałka muszkatołowa 

Pierś z kurczaka myjemy , osuszamy następnie kroimy w plasterki 
i oprószamy przyprawą do kurczaka . Obsmażamy na złoty kolor na odrobinie oliwy , gdy kurczak jest gotowy dodajemy obrany 
i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy około 5 minut .


Gdy mięso z czosnkiem mamy podsmażone dodajemy mrożony szpinak (mogą być liście albo rozdrobiony) , chwilę podsmażamy do puszczenia wody następnie dokładamy mrożone mini marchewki 
i dusimy pod przykryciem koło 10 minut (możemy podlać wodą gdy mamy jej mało) . 

 

Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami . 

Gotowe danie można podać z makaronem lub jako same danie bez dodatku .