06 marca 2024

Jajecznica z makaronem


200 g ugotowanego makaronu typu nitka 
4 jajka 
1 duża łyżka masła
Sól i pieprz biały

Masło roztapiamy na patelni dorzucamy do niego makaron i około 5 minut podsmażamy . Po upływie tego czasu wlewamy roztrzepane jajko , posypujemy solą i pieprzem , dokładnie mieszamy i smażymy do momentu ścięcia jajek (tak jak lubimy) . 

02 marca 2024

Racuchy jogurtowe


300 g serka homogenizowanego waniliowego
200 g mąki pszennej 
2 jajka (M)
50 ml mleka 1,5%
8 g cukru waniliowego
8 g proszku do pieczenia

cukier puder do posypania
olej do smażenia

Z podanych składników mieszamy na jednolite i gładkie ciasto . 
Na patelni rozgrzewamy mała ilość oleju . Gdy olej mamy dobrze rozgrzany nakładamy jedną dużą łyżkę ciasta i smażymy na złoty kolor z każdej strony . Po usmażeniu układamy na ręcznik papierowy . Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem . 

27 lutego 2024

Zapiekanka chińska z kurczakiem


2 podwójne piersi z kurczaka
2 łyżki oleju 
450 g mrożonej mieszanki chińskiej
2 szklanki wody 
1 szklanka kaszy kuskus perłowa (Melvit)
6 plastrów sera 
2 łyżki przyprawy kebab-gyros
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
przyprawy - pieprz , sól , ostra papryka , oregano , 
zioła prowansalskie , gałka muszkatołowa 

Kurczaka kroimy w drobną kostkę , przekładamy do miski posypujemy przyprawą kebab-gyros , papryka słodka , szczypta ziół prowansalskich , gałka muszkatołowa , solą , obficie pieprzem i ostra papryka dokładnie mieszamy , polewamy olejem . Całość przekładamy do patelni , smażymy do stracenia surowości i na złoty kolor . 
W międzyczasie przygotowujemy kaszę , w garnku zagotowujemy wodę , wsypujemy kaszę , dokładnie mieszamy i gotujemy około 15 minut . Nadmiar wody odcedzić . Gotową kaszę przekładamy do gotowego kurczaka . Do całości również dokładamy rozmrożone chińskie warzywa . Całość dokładnie mieszamy . Doprawiamy do smaku . 


Tak przygotowanego kurczaka z kaszą kuskus i warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego i na górę układamy 
żółty ser . 
Całość zapiekamy przez około 20 minut w 180 °C do rozpuszczenia się sera .