13 kwietnia 2021

Ciasto Kubuś

 
  SKŁADNIKI NA BISZKOPT
 4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
 
  SKŁADNIKI NA MASĘ KUBUŚ
1 l soku Kubuś lub innego
3 budynie waniliowe, proszek
 
  SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY
500 ml śmietanki kremówki
1 galaretka pomarańczowa
250 ml gorącej wody
 
  DODATKOWO
opakowanie Delicji np. pomarańczowych
2 galaretki pomarańczowe
600 ml gorącej wody
 
Biszkopt.: Mąki przesiewamy do miseczki .
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę . Pod koniec powoli dodajemy cukier i miksujemy , 
aż masa będzie gęsta i lśniąca . Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na niskich obrotach . W kilku porcjach dodajemy przesiane mąki i bardzo delikatnie mieszamy 
dużą łyżką lub szpatułka . Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia . Przekładamy ciasto i pieczemy 
w temperaturze 170 °C przez około 15 - 20 minut do suchego patyczka . Zostawiamy do wystudzenia .
Masa budyniowa.: W 250 ml soku wymieszaj przesiany proszek budyniowy .
Resztę soku zagotuj , następnie cały czas mieszając wlej mieszaninę soku z proszkiem . 
Mieszaj , aż do zagotowania . Gorący krem wylej na biszkopt , owiń folią i zostaw do wystudzenia .
Krem śmietankowy.: Galaretkę rozprowadź w szklance wody i zostaw do całkowitego wystudzenia i lekkiego zagęszczenia . Kremówkę ubijamy na sztywna masę , pod koniec cały czas miksując wlewamy powoli galaretkę . Wykładamy na krem z Kubusia .
Na wierzchu układamy delicje czekoladą do góry czekoladą. Na czas przygotowania galaretki wkładamy do lodówki .
Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody . Zostawiamy do całkowitego wystudzenia , wkładamy do lodówki , 
aż zacznie być tężejąca . Pokrywamy wierzch ciasta galaretką 
i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin .
 

12 kwietnia 2021

Surówka z kapusty pekińskiej , fety i fasoli czerwonej

 
1 kapusta pekińska
2 pomidory czerwone
1 ogórek zielony szklarniowy
1 puszka fasoli czerwonej konserwowej
270 g fety
1 mała czerwona cebula
zioła do sałatki (włoskie)
2-3 łyżki majonezu
sól i pieprz
 
Kapustę pekińską drobno szatkujemy , pomidora i ogórka kroimy 
w kostkę i kładziemy na sitko by obciekł . Odsączamy czerwoną 
fasolę i płuczemy pod bieżącą wodą . Cebulę kroimy w drobną 
kostkę .
Wszystkie składniki mieszamy , dodajemy zioła , majonez , 
a następnie sól i pieprz do smaku .
 

10 kwietnia 2021

Cytrynowiec


Biszkopt 24x35 cm 

PONCZ
1/2 szklanki wody
sok z cytryny
1 łyżeczka cukru 
 
  MASA BUDYNIOWA 
1/2 szklanki soku z cytryny (około 2-3 sztuki) 
1 1/2 szklanki wody 
1 szklanka cukru 
2 budynie waniliowe bez cukru 
200 g masła 
 
  PIANKA 
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru pudru 
1/2 l śmietanki 30% lub 36% 
 
Masa budyniowa.: Sok z cytryny , woda i cukier zagotować , 
trochę wody zostawić na rozmieszanie  budyniu . Zagotować , całość studzimy .
Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy partiami zimny budyń . 
Gdy całość nam się połączy , wykładamy na biszkopt .
Pianka.: Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę 
i wlewamy zimną galaretkę . Wykładamy na masę .
Na to herbatniki i lukier . 
 
LUKIER.: sok z 1/2 cytryny i cukier puder ( ilość zależy od soku 
z cytryny ) - mieszamy razem na jednolitą masę i polewamy herbatniki ułożone na cieście .
 
   * Do ubitej śmietany zamiast galaretki można dodać żelatynę 
rozpuszczoną , taką tężejącą . (( 2 łyżki na 3/4 szklanki wody ) 
2 łyżki żelatyny zalać lekko zimną wodą , rozmieszać następnie 
wlać tak 3/4 szklanki gorącej wody , chwilę poczekać i zimne wlać do masy ) .

ciasto w przekroju