15 kwietnia 2021

Sałatka z marchewki , jajka i cebuli

 
1 kg marchwi
1 kg cebuli
7 jajek
2-3 łyżki majonezu
sól , pieprz 
 
  ZALEWA DO CEBULI 
4 szklanki wody
¾ szklanki octu
40 g soli
60 g cukru
liść laurowy
ziele angielskie
 
Zalewę zagotować i wrzucić pokrojoną w pół piórka cebulę 
i lekko blanszować .
Marchewkę ugotować do lekkiej miękkości i pokroić w plasterki (falbankowaną krajaczką do jarzyn) , jajka ugotować na twardo 
i pokroić w kostkę .
Wszystko przekładamy do miski (cebulę bez zalewy) następnie dodajemy do smaku sól i pieprz oraz trochę majonezu .
 

13 kwietnia 2021

Ciasto Kubuś

 
  SKŁADNIKI NA BISZKOPT
 4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
 
  SKŁADNIKI NA MASĘ KUBUŚ
1 l soku Kubuś lub innego
3 budynie waniliowe, proszek
 
  SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY
500 ml śmietanki kremówki
1 galaretka pomarańczowa
250 ml gorącej wody
 
  DODATKOWO
opakowanie Delicji np. pomarańczowych
2 galaretki pomarańczowe
600 ml gorącej wody
 
Biszkopt.: Mąki przesiewamy do miseczki .
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę . Pod koniec powoli dodajemy cukier i miksujemy , 
aż masa będzie gęsta i lśniąca . Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na niskich obrotach . W kilku porcjach dodajemy przesiane mąki i bardzo delikatnie mieszamy 
dużą łyżką lub szpatułka . Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia . Przekładamy ciasto i pieczemy 
w temperaturze 170 °C przez około 15 - 20 minut do suchego patyczka . Zostawiamy do wystudzenia .
Masa budyniowa.: W 250 ml soku wymieszaj przesiany proszek budyniowy .
Resztę soku zagotuj , następnie cały czas mieszając wlej mieszaninę soku z proszkiem . 
Mieszaj , aż do zagotowania . Gorący krem wylej na biszkopt , owiń folią i zostaw do wystudzenia .
Krem śmietankowy.: Galaretkę rozprowadź w szklance wody i zostaw do całkowitego wystudzenia i lekkiego zagęszczenia . Kremówkę ubijamy na sztywna masę , pod koniec cały czas miksując wlewamy powoli galaretkę . Wykładamy na krem z Kubusia .
Na wierzchu układamy delicje czekoladą do góry czekoladą. Na czas przygotowania galaretki wkładamy do lodówki .
Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody . Zostawiamy do całkowitego wystudzenia , wkładamy do lodówki , 
aż zacznie być tężejąca . Pokrywamy wierzch ciasta galaretką 
i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin .
 

12 kwietnia 2021

Surówka z kapusty pekińskiej , fety i fasoli czerwonej

 
1 kapusta pekińska
2 pomidory czerwone
1 ogórek zielony szklarniowy
1 puszka fasoli czerwonej konserwowej
270 g fety
1 mała czerwona cebula
zioła do sałatki (włoskie)
2-3 łyżki majonezu
sól i pieprz
 
Kapustę pekińską drobno szatkujemy , pomidora i ogórka kroimy 
w kostkę i kładziemy na sitko by obciekł . Odsączamy czerwoną 
fasolę i płuczemy pod bieżącą wodą . Cebulę kroimy w drobną 
kostkę .
Wszystkie składniki mieszamy , dodajemy zioła , majonez , 
a następnie sól i pieprz do smaku .