08 maja 2021

Karkówka zapiekana z pieczarkami

 
1 kg karkówki 
1/2 kg pieczarek 
sól
pieprz 
słodka papryka  

  SOS 
2 łyżki maggi
3 łyżki przecieru pomidorowego 
łyżka octu 
łyżka cukru 
8 łyżek stołowych wody 
  
Karkówkę pokroić na kawałki . Natrzeć solą , pieprzem i papryką . 
Włożyć do naczynia , przykryć folią . Odstawić na kilka godzin . 
Przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego . 

 
Na wierzch pokroić w plastry pieczarki . Następnie zrobić sos , wymieszać wszystkie składniki , zalać karkówkę , przykryć i wstawić do piekarnika . Zapiekać około 2 godzin w temperaturze 200º C .
  
  
Podawać z ryżem lub ziemniakami . 

06 maja 2021

Kluski kładzione

 
1 jajko
3/4 szklanki mąki pszennej 
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki wody 
  
Do głębokiego talerza / miski wbijamy jajka , dodajemy wodę , 
sól i mąkę mieszamy widelcem na jednolitą i gładką masę .
Zagotować wodę która lekko solimy . Zaczynamy kłaść kluski , najpierw zanurzamy łyżkę od zupy w wodzie a później nabieramy ciasto na kluski wielkości około 1/3 łyżki i wkładamy do wrzącej 
wody . Postępujemy tak do czasu aż zużyjemy całe ciasto na kluski . Delikatnie mieszamy i czekamy aż kluski wypłyną . Gotujemy około 
3 do 5 minut na lekkim ogniu . 
Gotowe kluski wyłowić łyżką cedzakową i podajemy z sosem , roztopionym masłem lub podsmażonym boczkiem .
Kluski można podać jako danie lub dodatek do dania  . 

05 maja 2021

Zawijany makowiec na krucho-drożdżowym cieście

Makowiec lubi większość ludzi , ja osobiście nie byłam wielbicielką makowca dopóki nie spróbowała go upiec z tego przepisu . 
Przepis dostałam od mojej kuzynki i w zeszycie czekała prawie sześć lat i doczekał się na swoją kolej teraz już go piekę obowiązkowo 
na każde święto .


 
  NADZIENIE MAKOWE
250 g suchego mielonego maku
150 g cukru
1 jajko
3 łyżki kaszy manny
5 suszonych fig
1 opakowanie cukru waniliowego
100 g rodzynek
kilka kropel aromatu waniliowego
 
  CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE
500 g mąki pszennej
250 g masła
100 g cukru
50 g świeżych drożdży
3 jaja
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
 
DEKORACJE
2 tabliczki białej czekolady
płatki migdałów lub posypka do ciast 
 
Nadzienie makowe .: Warto kilka godzin wcześniej przygotować 
sobie nadzienie makowe . Mak zalewamy wodą , doprowadzamy 
do wrzenia i gotujemy około 15 minut . Pod przykryciem zostawiamy go na kolejne 15 minut. Po tym czasie mak należy odcedzić 
z nadmiaru wody na najmniejszym sitku .
Suszone owoce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia na 10-15 minut . Owoce odcedzamy . Rodzynki dodajemy do zmielonego maku , natomiast figi drobno kroimy . Tak przygotowane figi dodajemy do maku . Do masy makowej dodajemy również pozostałe składniki . Dokładnie całość mieszamy i odstawiamy .
Ciasto krucho-drożdżowe .:  Nadszedł czas na przygotowanie bardzo delikatnego ciasta krucho-drożdżowego . Drożdże rozpuszczamy 
w 3 łyżkach śmietany 18 % . Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym . Taką mieszankę siekamy nożem razem z masłem , podobnie jak w przypadku ciasta kruchego . Do szybko
posiekanego masła z mąką i cukrami dodajemy rozpuszczone drożdże oraz jaja .
Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do miski, aby wyrosło.
Ciasto krucho - drożdżowe potrzebuje około godziny czasu , aby należycie wyrosło .
Ja ciasto wkładam do misy do wyrastania ciasta drożdżowego . 
( POLECAM !! )
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na blat obsypany mąką pszenną .
Dzielimy je na 2 części . Każdą z nich rozwałkowujemy na kwadrat .
Na każdym z rozwałkowanych placków rozsmarowujemy po pół masy makowej . Zostawiając po około 2 cm nieposmarowanego ciasta na brzegach . Makowce zwijamy jak rolady , na koniec boki lekko podwijamy pod spód i szybko przekładamy na
blaszkę . Obwijamy makowiec lekko i luźno papierem do pieczenia wtedy makowiec nie popęka .
Makowce od razu po ich wykonaniu przekładamy je do piekarnika i
pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 30 minut.
Po upieczeniu makowce studzimy i ozdabiamy roztopioną białą czekoladą i płatkami migdałów lub posypką do ciast .
 
 Makowiec można upiec kilka dni szybciej .