08 czerwca 2021

Kotleciki jajeczne

 
6 jajek - ugotowanych na twardo 
1 jajko surowe 
łyżka posiekanej zielonej cebulki 
szczypta Vegety 
szczypta czosnku granulowanego 
bułka tarta 
 
(z podanej proporcji wychodzi około 6 kotlecików średniej wielkości)
 
Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach do jajek dodajemy surowe jajko , zieloną cebulkę i przyprawy na koniec dodajemy odrobinę bułki tartej  (około 2 dużych łyżek) .
Wszystko dokładnie mieszamy . 
 
 
Następnie formujemy i lekko spłaszczamy kotleciki . 
Każdy kotlecik o panierujemy bułką tartą .
Smażymy na lekko rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron .

05 czerwca 2021

Racuchy z jabłkami

 
2 jabłka ( duże ) lub 3 jabłka ( małe )
600 ml mleka 3,2 %
3 jajka 
3 szklanki mąki pszennej 
1 cukier waniliowy 
4 łyżki cukru 
łyżeczka sody 
 
olej do smażenia 
 
Mąkę wsypujemy do miski dodajemy sodę oczyszczoną oby dwa cukry mieszamy do wymieszania się sypkich produktów  dodajemy mleko i jajka , mieszamy na jednolite bez grudek masę .
Jabłka obieramy , usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę , tak przygotowane jabłka dodajemy do ciasta i razem mieszamy .
 

Olej rozgrzewamy , na rozgrzany olej nakładamy solidną łyżkę ciasta
( tak żeby były kawałki jabłka ) , smażymy na złoty kolor z obu stron . 
( uwaga racuchy troszkę urosną , więc na patelnie nakładamy około
trzy , cztery racuchy ) .
 
  
Gotowe racuchy podajemy z cukrem pudrem . 

04 czerwca 2021

Bananowiec

 
 
  BISZKOPT
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
  KREM BANANOWY
1 1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
4-6 bananów
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1 galaretka zielona
1 szklanka wody przegotowanej
  
  PIANKA
4 białka
3 łyżki cukru
1 galaretka czerwona
1 szklanka wody
 
  DODATKOWO
owoce
3 galaretki
 
Biszkopt.: Do misy robota wbijamy jajka , dodajemy cukier , ubijamy na puszysta i jednolitą masę .
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia przez sitko i wmieszać do masy jajecznej przy pomocy szpatułki . Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia . 
Piec około 20 minut w temperaturze 170º C .
Odwrócić , odrywając papier do pieczenia i pozostawić do wystudzenia .
Krem bananowy.: margarynę utrzeć z cukrem pudrem
i jajkami . Banany zmiksować lub rozgnieść widelcem na papkę 
z kwaskiem cytrynowym , dodać do utartej masy jajecznej a na koniec dodać lekko tężejącą galaretkę rozmieszaną w szklance wody . Wymieszać na jednolitą masę . Masę wylać na biszkopt .
Pianka.: Białka ubić z cukrem i dodać gdy masa będzie puszysta lekko tężejącą galaretkę rozmieszaną w szklance wody . Piankę rozkładamy na masę budyniową .
Na piankę można poukładać owoce , banany lub nektarynki i zalać galaretką rozrobioną w litrze wody i lekko tężejącą .