11 czerwca 2021

Zupa z kalarepy

 
3 litry bulionu warzywno-mięsnego **
2 ziemniaki 
2 średnie kalarepy 
3 średnie marchewki 
1 por 
1 pietruszka 
1/2 selera 
1/4 brokuły 
Vegeta 
pieprz czarny mielony 
magii 
sól 
4 kulki ziela angielskiego 
6 kulek pieprzu czarnego 
2 liście laurowe 
 
  ZAKLEPKA 
2 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki mąki 
100 ml wody 
 
Bulion zagotować . Wrzucamy pieprz w kulkach i ziele angielskie oraz liść laurowy .
Warzywa obieramy i myjemy , ziemniaki i kalarepę i seler kroimy 
w dość równą kosteczkę , marchewkę i pietruszkę kroimy w pół talarki a por w grube talarki . Brokuł obieramy na mniejsze różyczki . 
Do bulionu na sam początek dajemy warzywa które dłużej się gotują czyli ziemniaki , kalarepę , marchewkę , pietruszkę dopiero po chwili seler i por a na samym końcu tak około 10 minut brokuł , możemy również dodać liście z kalarepy pokrojone w mniejsze kawałki . 
Zupę zaklepujemy zaklepką ; w wodzie rozmieszać śmietanę , 
mąkę i wlewamy do zupy . Energicznie mieszamy na sam koniec doprawiamy do smaku . 
 
** Bulion mięsno-warzywny 
 
porcja rosołowa 
4 sztuki skrzydełek 
ogon świński
1 żeberko 
5 marchewek
2 pietruszki 
zielona część pietruszki
1/2 selera
zielona część selera
por
3 suszone grzybki 
Vegeta natur
po 6 kulek pieprzy i ziela angielskiego 
3 liście laurowe 
 
 Mięso przekładamy do garnka , warzywa obieramy , 
wkładamy do tego samego garnka co mięso , zalewamy zimną wodą tak żeby zalać całość dodać przyprawy . Gotujemy od zagotowania na wolnym ogniu około 3 godziny . Gotowy bulion przecedzamy . 
 

08 czerwca 2021

Kotleciki jajeczne

 
6 jajek - ugotowanych na twardo 
1 jajko surowe 
łyżka posiekanej zielonej cebulki 
szczypta Vegety 
szczypta czosnku granulowanego 
bułka tarta 
 
(z podanej proporcji wychodzi około 6 kotlecików średniej wielkości)
 
Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach do jajek dodajemy surowe jajko , zieloną cebulkę i przyprawy na koniec dodajemy odrobinę bułki tartej  (około 2 dużych łyżek) .
Wszystko dokładnie mieszamy . 
 
 
Następnie formujemy i lekko spłaszczamy kotleciki . 
Każdy kotlecik o panierujemy bułką tartą .
Smażymy na lekko rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron .

05 czerwca 2021

Racuchy z jabłkami

 
2 jabłka ( duże ) lub 3 jabłka ( małe )
600 ml mleka 3,2 %
3 jajka 
3 szklanki mąki pszennej 
1 cukier waniliowy 
4 łyżki cukru 
łyżeczka sody 
 
olej do smażenia 
 
Mąkę wsypujemy do miski dodajemy sodę oczyszczoną oby dwa cukry mieszamy do wymieszania się sypkich produktów  dodajemy mleko i jajka , mieszamy na jednolite bez grudek masę .
Jabłka obieramy , usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę , tak przygotowane jabłka dodajemy do ciasta i razem mieszamy .
 

Olej rozgrzewamy , na rozgrzany olej nakładamy solidną łyżkę ciasta
( tak żeby były kawałki jabłka ) , smażymy na złoty kolor z obu stron . 
( uwaga racuchy troszkę urosną , więc na patelnie nakładamy około
trzy , cztery racuchy ) .
 
  
Gotowe racuchy podajemy z cukrem pudrem .