12 czerwca 2021

Królik w śmietanie

 
1 tusza królika 
1 mała śmietana 18%
2 kostki rosołowe 
2 cebule białe 
100 g masła
pęczek posiekanego koperku 
przyprawy-kminek mielony , pieprz biały , Vegeta , maggi 
 
Królika myjemy i kroimy na mniejsze kawałki , zalewamy woda dodajemy kostki rosołowe i gotujemy w rosole do miękkości 
( około 4 godziny ) . 
Gdy mięso będzie gotowe to wyciągamy i rozdrabniamy na mniejsze kawałki . 
Cebulę obieramy i kroimy w piórka .
 
  
Masło kładziemy na dno garnka , roztapiamy i dokładamy mięso które podsmażamy następnie dodajemy cebule , śmietanę i około pół szklanki wody .
Dusimy do miękkości mięsa i cebuli . Doprawiamy do smaku
i posypujemy koperkiem . 
 
Podajemy z ziemniakami puree i buraczkami . 

11 czerwca 2021

Zupa z kalarepy

 
3 litry bulionu warzywno-mięsnego **
2 ziemniaki 
2 średnie kalarepy 
3 średnie marchewki 
1 por 
1 pietruszka 
1/2 selera 
1/4 brokuły 
Vegeta 
pieprz czarny mielony 
magii 
sól 
4 kulki ziela angielskiego 
6 kulek pieprzu czarnego 
2 liście laurowe 
 
  ZAKLEPKA 
2 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki mąki 
100 ml wody 
 
Bulion zagotować . Wrzucamy pieprz w kulkach i ziele angielskie oraz liść laurowy .
Warzywa obieramy i myjemy , ziemniaki i kalarepę i seler kroimy 
w dość równą kosteczkę , marchewkę i pietruszkę kroimy w pół talarki a por w grube talarki . Brokuł obieramy na mniejsze różyczki . 
Do bulionu na sam początek dajemy warzywa które dłużej się gotują czyli ziemniaki , kalarepę , marchewkę , pietruszkę dopiero po chwili seler i por a na samym końcu tak około 10 minut brokuł , możemy również dodać liście z kalarepy pokrojone w mniejsze kawałki . 
Zupę zaklepujemy zaklepką ; w wodzie rozmieszać śmietanę , 
mąkę i wlewamy do zupy . Energicznie mieszamy na sam koniec doprawiamy do smaku . 
 
** Bulion mięsno-warzywny 
 
porcja rosołowa 
4 sztuki skrzydełek 
ogon świński
1 żeberko 
5 marchewek
2 pietruszki 
zielona część pietruszki
1/2 selera
zielona część selera
por
3 suszone grzybki 
Vegeta natur
po 6 kulek pieprzy i ziela angielskiego 
3 liście laurowe 
 
 Mięso przekładamy do garnka , warzywa obieramy , 
wkładamy do tego samego garnka co mięso , zalewamy zimną wodą tak żeby zalać całość dodać przyprawy . Gotujemy od zagotowania na wolnym ogniu około 3 godziny . Gotowy bulion przecedzamy . 
 

08 czerwca 2021

Kotleciki jajeczne

 
6 jajek - ugotowanych na twardo 
1 jajko surowe 
łyżka posiekanej zielonej cebulki 
szczypta Vegety 
szczypta czosnku granulowanego 
bułka tarta 
 
(z podanej proporcji wychodzi około 6 kotlecików średniej wielkości)
 
Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach do jajek dodajemy surowe jajko , zieloną cebulkę i przyprawy na koniec dodajemy odrobinę bułki tartej  (około 2 dużych łyżek) .
Wszystko dokładnie mieszamy . 
 
 
Następnie formujemy i lekko spłaszczamy kotleciki . 
Każdy kotlecik o panierujemy bułką tartą .
Smażymy na lekko rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron .