13 czerwca 2021

Buraczki po mojemu

 
4 buraczki  
1 średnia cebula 
cukier 
pieprz 
Vegeta 
kilka kropel octu 
 
Buraczki gotujemy do miękkości . Po ugotowaniu odcedzamy i letnie obieramy , pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . Gdy buraczki wystygną ścieramy je tarce o grubych oczkach , cebulę obieramy , kroimy w drobną kostkę i dodajemy do buraczków . Doprawiamy do smaku .
 
Buraczki najlepiej zrobić 2 godziny przed podaniem żeby się 
przegryzły . 

Bułka francuska z masłem czosnkowym


 
1 bułka francuska (około 1/2 kg)
 
  MASŁO CZOSNKOWE 
2 kostki masła (każda po 200 g) 
1/2 pęczek koperku posiekanego 
Vegeta 
4 ząbki czosnku 
 
Bardzo miękkie masło przekładamy do miski dodajemy koperek 
i przeciśnięty przez praskę czosnek , doprawiamy do smaku Vegetą 
(ja daję mała łyżkę) 
 
 
Gdy masło jest gotowe smarujemy każda kromkę bułki francuskiej 
z jednej strony i tak do skończenia bułki . Ja zawsze zostawiam trochę masła i smaruję górę bułki .
 
 

Gotową bułkę owijamy szczelnie w folię aluminiową .
Pieczemy około 30 minut w 200 °C lub do rozpuszczenia się masła 
(można sprawdzić po około 20 minutach) 
 

12 czerwca 2021

Królik w śmietanie

 
1 tusza królika 
1 mała śmietana 18%
2 kostki rosołowe 
2 cebule białe 
100 g masła
pęczek posiekanego koperku 
przyprawy-kminek mielony , pieprz biały , Vegeta , maggi 
 
Królika myjemy i kroimy na mniejsze kawałki , zalewamy woda dodajemy kostki rosołowe i gotujemy w rosole do miękkości 
( około 4 godziny ) . 
Gdy mięso będzie gotowe to wyciągamy i rozdrabniamy na mniejsze kawałki . 
Cebulę obieramy i kroimy w piórka .
 
  
Masło kładziemy na dno garnka , roztapiamy i dokładamy mięso które podsmażamy następnie dodajemy cebule , śmietanę i około pół szklanki wody .
Dusimy do miękkości mięsa i cebuli . Doprawiamy do smaku
i posypujemy koperkiem . 
 
Podajemy z ziemniakami puree i buraczkami .