19 lipca 2021

Fasolka szparagowa z bułka tartą

 
1/2 kg fasolki szparagowej 
3 łyżki bułki tartej 
1 duża łyżka masła 
sól 
pieprz 
cukier 
 
Fasolkę obieramy z ogonków i kroimy w mniejsze kawałki (ja zazwyczaj na pół) . 
Obraną i pokrojoną fasolkę przekładamy do garnka zalewamy zimną wodą tak żeby była przykryta , dodajemy odrobinę soli i około łyżeczki cukru i gotujemy do miękkości około 30 minut . 

 
Gotową fasolę odcedzamy i jeszcze do ciepłej fasolki dodajemy masło i bułkę tartą , doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Dokładnie mieszamy i smażymy około 8 minut na średnim ogniu do spieczenia się bułki tartej . 


15 lipca 2021

Krokodylki - ogórki na ostro

Krokodylki nazwa pochodzi od mojego męża a dla czego nie pytajcie bo sam nie wie... 

  
2 kg ogórków gruntowych 
4 łyżki soli 
 

Ogórki pokroić na mniejsze części , małe na pół i na cztery części 
a większe na pół i na sześć . Zasypujemy sola i pozostawiamy 
na 6 godzin by ogórki puściły soki . 
 
Po 6 godzinach odlewamy sok który powstał i dokładany ;
 
2 łyżki chilli ( ostrej papryki ) 
1 główkę czosnku ( obrany i duże ząbki przekrojone na pół ) 
 
 
I zalewamy zalewą którą musimy zagotować wystudzić i zalać ogórki na 12 godzin . 
 
  ZALEWA 
1 1/2 szklanki octu 
8 łyżek oleju 
2 szklanki cukru 
 
ogórki świeżo zalane 
ogórki po 12 godzinach
od zalania 
 
Po upływie 12 godzin ogórki przekładamy do słoików , zalewamy zalewą która powstała z ogórków i pasteryzujemy 30 minut od zagotowania się wody . 
Pozostawiamy w garnku do wystudzenia .


Ogórki najlepiej smakują około 2 tygodnie po zrobieniu . 


12 lipca 2021

Zakręcone drożdżówki z serem

 
  CIASTO DROŻDŻOWE 
2 szklanki mąki pszennej 
35 g masła 
25 g świeżych drożdży 
2 żółtka 
125 ml ciepłego mleka 
3 łyżki cukru 
1 łyżka jogurtu naturalnego 
1/4 łyżeczki soli
 
  NADZIENIE SEROWE 
800 g sera twarogowego
2 żółtka 
5-6 łyżek cukru 
cukier waniliowy (32 g)
 
Drożdże pokruszyć w misce , dodać do nich po łyżce cukru i jogurtu naturalnego oraz 2 łyżki ciepłego mleka a na koniec łyżeczka maki pszennej. Zarobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia . 
Masło rozpuszczam z mlekiem (ja wrzucam masło do mleka 
i mieszam do rozpuszczenia) .
Żółtka dokładnie mieszam z cukrem . 
Przesiać do miski mąkę , dodać sól , utarte żółtka ,  zaczyn drożdżowy i mieszamy do połączenia się składników na koniec dodajemy mleko z masłem . Mieszamy na jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką lub przełożyć do miski do wyrastania ciasta drożdżowego (polecam) i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 
 
  
Twaróg rozgnieść widelcem dodać cukier i cukier waniliowy oraz żółtka , mieszamy na jednolitą masę . 
Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i przekładamy na blat oprószamy 
mąka , dzielimy na dwie części . Z każdej części rozwałkujemy prostokąta o grubości około 3 do 4 milimetrów. Na każdy prostokąt wyłożyć porcje masy serowej która rozprowadzamy po całości .  
 

Ciasto zawijamy na 3 (a'la ślimak) tak przygotowane ciasto dzielimy na paseczki . 

 
I przekręcamy w pół . 
 
 
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy bułki tak by się nie stykały podczas pieczenia .
Piec w temperaturze 180 °C przez około 30 minut . 

 
Gotowe i wystudzone bułeczki można polukrować .