15 lipca 2021

Krokodylki - ogórki na ostro

Krokodylki nazwa pochodzi od mojego męża a dla czego nie pytajcie bo sam nie wie... 

  
2 kg ogórków gruntowych 
4 łyżki soli (około 70 g) 
 


Ogórki pokroić na mniejsze części , małe na pół i na cztery części a większe na pół i na sześć lub jak wolimy możemy pokroić w około 1,5 cm do 2 cm grubości plastry . Zasypujemy sola , mieszamy i pozostawiamy na 6 godzin by ogórki puściły soki . 
 
Po 6 godzinach odlewamy sok który powstał i dokładany ;
 
2 łyżki chilli ( ostrej papryki ) 
1 główkę obranego czosnku pokrojonego w plastry
 
 
I zalewamy zalewą którą musimy zagotować wystudzić i zalać ogórki na 12 godzin . 
 
  ZALEWA 
1 1/2 szklanki octu 
8 łyżek oleju 
2 szklanki cukru 
 
ogórki świeżo zalane 
ogórki po 12 godzinach
od zalania 
 
Po upływie 12 godzin ogórki przekładamy do słoików , zalewamy zalewą która powstała z ogórków i pasteryzujemy 30 minut od zagotowania się wody . 
Pozostawiamy w garnku do wystudzenia .


Ogórki najlepiej smakują około 2 tygodnie po zrobieniu . 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz