11 września 2021

Pierogi z mięsem

 
 
1 kg mięsa wieprzowego (łopatka) 
2 marchewki 
1 pietruszka 
1/2 korzenia selera 
5 ziemniaków 
2 jajka 
8 kulek pieprzu czarnego 
6 ziarenek ziela angielskiego 
2 liście laurowe 
przyprawy - Vegeta , pieprz czarny , maggi 
 
Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy do miękkości i po zostawiamy do wystygnięcia . Mięso myjemy , kroimy na mniejsze części , wrzucamy do garnka i dodajemy warzywa 
oraz pieprz w kulka , ziele angielskie ,  liść laurowy , garść Vegety . Zalewamy zimną woda tak by mięso było zakryte . Gotujemy do miękkości mięsa (około 2 do 3 godzin) . Gotowe mięso studzimy , wraz z marchewką , ugotowanymi ziemniakami mielimy na maszynce do mięsa doprawiamy przyprawami , dodajemy jajka 
i wyrabiamy ręką na gładka masę . 
 
 
Gdy farsz gotowy to bierzemy się za lepienie pierogów . 
 
Ciasto na pierogi znajdziemy na głównej stronie w zakładce 
" PIEROGI " link poniżej .: 
 
Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy dokładanie .
  
 
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej rozbujanej wody z odrobiną oleju , soli i czekamy do wypłynięcia pierogów , gdy pierogi wypłyną czekamy około 5 minut .
Pierogi podajemy z ulubioną omastą u mnie jak widać pod smażona 
cebulka i boczek . 

09 września 2021

Ciasto Salceson

 
4 jabłka średniej wielkości (około 1/2 kg) 
3 jajka 
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru białego
1/2 szklanki cukru brązowego 
4 łyżki cukru waniliowego 
1/2 szklanki oleju 
1/2 szklanki mleka 
3 płaskie łyżki kakao 
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
1 płaska łyżeczka cynamonu 
 
  DO DEKORACJI 
cukier puder lub 100 g roztopionej gorzkiej czekolady lub nic 
 
Jabłka umyć , obrać i usunąć gniazda nasienne i pokroić 
w kosteczkę .
W misce robota kuchennego ubijamy jajka dodając stopniowo 
cukier (biały i brązowy) .
 
 
Składniki miksujemy do momentu aż masa zrobi się puszysta . Następnie do masy wsypać mieszankę z produktów sypkich 
(mąka , proszek do pieczenia , soda oczyszczona , 
cynamon , cukier waniliowy i kakao) nie przerywając ubijania wlewamy powoli mleko oraz olej .
 
 
Składniki dokładnie mieszamy aż połączą się na jednolitą masę . 
Na sam koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką . 
 
 
Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowaną margaryna i obruszoną bułką tartą . Lekko wyrównać .
 
 
Piec około 45 minut w 180 °C (do suchego patyka) 
Po wystudzeniu ciasto wystudzić i udekorować . 


06 września 2021

Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami

   
 
450 g szpinaku mrożonego (rozdrobniony lub brykiet) 
650 obranych ziemniaków 
3 ząbki czosnku
1 duża cebula lub 2 mniejsze 
2 łyżki masła 
przyprawy-sól , pieprz , maggi , Vegeta , 
pieprz Cayenne , gałka muszkatołowa  
 
Szpinak smażymy do odparowania wody , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę gałki muszkatołowej , Vegety , pieprzu . Gotowy szpinak przekładamy do miski w której będziemy robić farsz .
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle na złoty kolor . Gotową cebulę przekładamy do szpinaku .
Ziemniaki obrać , umyć i ugotować do miękkości , odcedzamy 
i przekładamy do szpinaku z cebulą i tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków na gładką i jednolitą masę . Doprawiamy do smaku przyprawami . (można pominą pieprz Cayenne gdy nie lubimy ostrości) .
 
 
Gotowy farsz chwilę pozostawiamy do przestygnięcia . Po tym czasie lepimy pierogi . 
 
Ciasto na pierogi znajdziemy na głównej stronie w zakładce 
" PIEROGI " link poniżej .:
https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/09/ciasto-na-pierogi.html

Na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy dokładnie boki .


 
Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej , rozbujanej wodzie z odrobiną oleju , po wypłynięciu około 5 minut .