08 października 2021

Soczysta pierś z kurczaka


5 pojedyncze piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek 
około 80 gram margaryny palmy
przyprawy-papryka słodka , pieprz czarny , Vegeta , 
zioła prowansalskie , przyprawa do mięs (Knorr) , oregano , sól 
 
Piersi z kurczaka myjemy , przekładamy do garnka w którym będziemy dusić i można włożyć do piekarnika . 
Piersi oprószamy przyprawami i polewamy oliwa z oliwek , pozostawiany na 30 minut do przegryzienia . 
 
 
Po upływie tego czasu dokładamy margarynę i pieczemy piersi na złoty kolor z każdej strony . (można podlać niewielką ilość wody żeby kurczak nam się nie spali) . 
Przykrywamy i wkładamy do piekarnika na około 40 minut 
w 200 °C . Wyjmujemy mięso z piekarnika i na gazie na niewielkim ogniu odprowadzamy wodę (gdy jest jej dużo) .
 
Gotowa pierś podajemy z ryżem, ziemniakami i warzywami 
u mnie za królowała brokuły . 

04 października 2021

Zakręcone drożdżówki z makiem

 
  CIASTO DROŻDŻOWE 
2 szklanki mąki pszennej 
35 g masła 
25 g świeżych drożdży 
3 żółtka 
125 ml ciepłego mleka 
5 łyżek cukru 
1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
1/4 łyżeczki soli
 
  NADZIENIE MAKOWA
850 g masy makowej 
2 łyżki cukru 
2 żółtka 
2 łyżki bułki tartej 
garść rodzynek 
garść płatków migdałowych 
 
Drożdże pokruszyć w misce , dodać do nich po łyżce cukru i jogurtu naturalnego lub śmietany oraz 2 łyżki ciepłego mleka a na koniec łyżeczka maki pszennej. Zarobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia. 
Masło rozpuszczam z mlekiem (ja wrzucam masło do mleka 
i mieszam do rozpuszczenia) 
Żółtka dokładnie mieszam z cukrem. 
Przesiać do miski mąkę, dodać sól, utarte żółtka i zaczyn drożdżowy , mieszamy do połączenia się składników . Na koniec dodajemy mleko z masłem , mieszamy na jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką lub przełożyć do miski do wyrastania ciasta drożdżowego (polecam) i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia . 
 
Masa makowa.: białka jaj z cukrem ubijamy na puszysta masę następnie dodajemy po łyżce masy oraz bakalie na sam koniec 
do masy dodajemy bułkę tarta . 
Mieszamy do połączenia się składników . 
 
 
Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy , przekładamy na blat oprószony
mąką i dzielimy na dwie części. Z każdej części rozwałkujemy prostokąta o grubości około 3 do 4 milimetrów. Na każdy prostokąt wyłożyć porcje masy makowej która rozprowadzamy po całości .  
 
 
Ciasto zawijamy na 3 (a' la ślimak) tak przygotowane ciasto dzielimy na paseczki . 
 
 
I przekręcamy w połowie .
 
 
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy bułki tak by się nie stykały podczas pieczenia . Pozostawiamy do wyrośnięcia 
20 minut . Po tym czasie pieczemy . 
Piec w temperaturze 180 °C przez około 25-30 minut . 
 
Gdy bułeczki są już gotowe i ostudzone można polukrować .

30 września 2021

Duszone podudzia z kurczaka

 
4 podudzia z kurczaka 
przyprawy - papryka słodka , przyprawa do mięs (knorr) , 
                   przyprawa do kurczaka po węgiersku (kamis)
pół łyżeczki ziół prowansalskich 
2 łyżki oliwy z oliwek 
4 łyżki margaryny palmy 
zimna woda 
 
Podudzia myjemy i oprószamy przyprawami , zalewamy oliwą z oliwek , mieszamy tak by mięso było nimi obtoczone . Pozostawiamy na około 12 godzin (można mniej) .
 
 
Gdy podudzia mamy gotowe , przekładamy je do garnka z margaryną i podsmażamy na złoty kolor . Następnie podlewamy woda tak by mięso było delikatnie za nużone i dusimy około godziny na małym ogniu . 
 
 
Podudzia podajemy z kluskami kładzione https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/05/kluski-kadzione.html , ziemniakami lub makaronem oraz sosem pieczarkowym ( przepis poniżej ) 
   
  Sos pieczarkowy ; 
 
300 g pieczarek 
2 łyżki masła 
2 łyżki mąki pszennej 
1 łyżka śmietany 18% 
około 0,5 l zimnej wody + 1 szklanka 
przyprawy - gałka muszkatołowa , Vegeta , pieprz biały , maggi 
 
Pieczarki obieramy , kroimy w grubsze pół plasterki i podsmażamy na maśle , dusimy do miękkości . Dolewamy zimną wodę i czekamy do zagotowania . Sos zagęszczamy zawiesiną wody z mąka i śmietany (do szklanki wody dodajemy mąkę i śmietanę , mieszamy rózgą na jednolitą konsystencję ) , wlewamy do wody z pieczarkami (wlewamy tyle zawiesiny jaką chcemy konsystencję sosu) . Doprawiamy do smaku przyprawami , ponownie zagotować . 
Do gotowego sosu możemy dodać odrobinę natki pietruszki lub koperku .