04 października 2021

Zakręcone drożdżówki z makiem

 
  CIASTO DROŻDŻOWE 
2 szklanki mąki pszennej 
35 g masła 
25 g świeżych drożdży 
3 żółtka 
125 ml ciepłego mleka 
5 łyżek cukru 
1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
1/4 łyżeczki soli
 
  NADZIENIE MAKOWA
850 g masy makowej 
2 łyżki cukru 
2 żółtka 
2 łyżki bułki tartej 
garść rodzynek 
garść płatków migdałowych 
 
Drożdże pokruszyć w misce , dodać do nich po łyżce cukru i jogurtu naturalnego lub śmietany oraz 2 łyżki ciepłego mleka a na koniec łyżeczka maki pszennej. Zarobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia. 
Masło rozpuszczam z mlekiem (ja wrzucam masło do mleka 
i mieszam do rozpuszczenia) 
Żółtka dokładnie mieszam z cukrem. 
Przesiać do miski mąkę, dodać sól, utarte żółtka i zaczyn drożdżowy , mieszamy do połączenia się składników . Na koniec dodajemy mleko z masłem , mieszamy na jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką lub przełożyć do miski do wyrastania ciasta drożdżowego (polecam) i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia . 
 
Masa makowa.: białka jaj z cukrem ubijamy na puszysta masę następnie dodajemy po łyżce masy oraz bakalie na sam koniec 
do masy dodajemy bułkę tarta . 
Mieszamy do połączenia się składników . 
 
 
Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy , przekładamy na blat oprószony
mąką i dzielimy na dwie części. Z każdej części rozwałkujemy prostokąta o grubości około 3 do 4 milimetrów. Na każdy prostokąt wyłożyć porcje masy makowej która rozprowadzamy po całości .  
 
 
Ciasto zawijamy na 3 (a' la ślimak) tak przygotowane ciasto dzielimy na paseczki . 
 
 
I przekręcamy w połowie .
 
 
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy bułki tak by się nie stykały podczas pieczenia . Pozostawiamy do wyrośnięcia 
20 minut . Po tym czasie pieczemy . 
Piec w temperaturze 180 °C przez około 25-30 minut . 
 
Gdy bułeczki są już gotowe i ostudzone można polukrować .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz