24 września 2022

Maczki z marmoladą


300 g mąki pszennej 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżka cukru 
1 łyżka cukru waniliowego 
100 g masła
80 g margaryny (Palma z murzynkiem)
1 jajko 
50 g suchego maku 

DODATKOWO 
marmolada - do przekładania 
czekolada - do dekoracji 

Wszystkie składniki dobrze wyrobić , schłodzić przez minimum 
1 godzinę w lodówce . Następnie rozwałkować na grubość około 
2 cm wyciąć foremką dowolny kształt (u mnie okrąg z falbanką o średnicy 3 cm) . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 do 12 minut w 180 °C 
do zrumienienia  . 



Upieczone ciasteczka pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia 
(ja pozostawiam na całą noc) .
Po wystygnięciu na połowę ciasteczek nakładamy marmoladę 
a drugą połową je przykrywam i delikatnie dociskamy palcem . Czekoladę roztapiamy tak by była jednolicie płynna i polewamy jedną stronę naszych gotowych ciasteczek .


Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku
do około 2 tygodnie . (jak się uda bo u mnie to po kilku dniach ich nie ma) .

19 września 2022

Sałatka z makaronem łezkowym i kurczakiem


250 g drobnego makaronu " łezki " 
1 ogórek szklarniowy 
1 pierś z kurczaka 
1 sos sałatkowy koperkowy 
1 łyżka posiekanego koperku 
olej 
2 łyżki majonezu 
300 ml rosołu 
przyprawy - sól , pieprz 

Makaron gotujemy we wrzącej , osolonej i z odrobiną oleju wodzie około 4 minuty . Odcedzamy i przelewamy zimną wodą , następnie odstawiamy do przestygnięcia . Pierś z kurczaka gotujemy 
rosole (można zastąpić kostką rosołową) około 40 minut , po ugotowaniu studzimy i kroimy z kostkę  .
Ogórka obieramy , wydrążamy środek i kroimy w drobną kosteczkę . 
Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski , dodajemy
przyprawy , koperek .


Do całości dokładamy majonez i doprawiamy do smaku pieprzem . Gotową sałatkę pozostawiamy do przegryzienia . 
 

Muffinki bananowe z kawałkami czekolady


2 duże dojrzałe banany 
3 jajka
240 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
70 g cukru
20 g cukru waniliowego 
100 ml oleju 
40 g deserowej czekolady 
1/2 łyżeczki cynamonu (można mniej) 

Jajka ubijamy z cukrami (cukier biały i waniliowy) na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej i jasnej masy . 


Jednej misce mieszamy sypkie składniki plus pokuszoną 
czekoladę .W drugiej rozgniatamy za pomocą widelca banany . 


Następnie do ubitych na puszysto jajek dodajemy sypkie 
składniki plus pokruszoną czekoladę . 
Całość delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników . 
Na koniec dodajemy rozgniecione widelcem banany i olej . 
Mieszamy do zjednolicenia masy . 


Gotową masę przekładamy do foremek na muffinki (można używać papierowe papilotki jak i silikonowe) nakładamy czubatą , taką solidną łyżkę ciasta (około 3/4 wysokości papilotki) .
Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 °C .


Gotowe muffinki możemy udekorować polewą lub posypać cukrem pudrem , ja osobiście lubię je w pierwotnej wersji czyli bez niczego . 


Tak wygląda muffinka w środku :)