24 września 2022

Maczki z marmoladą


300 g mąki pszennej 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżka cukru 
1 łyżka cukru waniliowego 
100 g masła
80 g margaryny (Palma z murzynkiem)
1 jajko 
50 g suchego maku 

DODATKOWO 
marmolada - do przekładania 
czekolada - do dekoracji 

Wszystkie składniki dobrze wyrobić , schłodzić przez minimum 
1 godzinę w lodówce . Następnie rozwałkować na grubość około 
2 cm wyciąć foremką dowolny kształt (u mnie okrąg z falbanką o średnicy 3 cm) . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 do 12 minut w 180 °C 
do zrumienienia  . 



Upieczone ciasteczka pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia 
(ja pozostawiam na całą noc) .
Po wystygnięciu na połowę ciasteczek nakładamy marmoladę 
a drugą połową je przykrywam i delikatnie dociskamy palcem . Czekoladę roztapiamy tak by była jednolicie płynna i polewamy jedną stronę naszych gotowych ciasteczek .


Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku
do około 2 tygodnie . (jak się uda bo u mnie to po kilku dniach ich nie ma) .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz