30 września 2022

Groszek ptysiowy


65 ml zimnej wody 
15 g masła 
50 g mąki pszennej 
1 jajko 
1/2 łyżeczki soli 

Wodę wlewamy do garnka dodajemy masło , sól zagotować . 
Gdy woda z masłem nam się zagotuje , rozpuści masło 
dodajemy mąkę i energicznie mieszamy by nie zrobiły nam się grudki .
Praży my ciasto około 7 minut dość często mieszając (aż powstanie na dnie biały nalot z ciasta) .
Gotowe ciasto pozostawiamy do przestygnięcia .
Do przestygnie tego ciasta w miksować jajko , następnie przekładamy do worka cukierniczego lub grubego worka (polecam taki na 
mrożonki) i odcinamy końcówkę na szerokości około 1 cm . 


Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe kuleczki o średnicy nie większej niż od 1 cm do 1,5 cm w niedużych  odległościach (z podanego przepisu wychodzi jedna blacha 
z piekarnika) .
Jeśli nasze kuleczki mają tak zwane szpice możemy delikatnie zwilżyć palca i delikatnie przycisnąć . 
Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą . 
Piec około 20 w 220 °C (góra-dół) .


Pozostawić do całkowitego ostygnięcia na blaszce na której 
się piekły .
Nasz groszek ptysiowy ma mieć ładnie złoty kolor ponieważ blade będą szybko miękkie a zbyt przypieczone będą gorzkie . 

Groszek można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w szafce około tygodnia lub dłużej . 
(niestety nie zawsze jest coś chować na "później" ponieważ groszek znika w mgnieniu oka) 
Groszek idealnie pasuje do zup krem lub do przekąsek . 


 

29 września 2022

Śledź po cygańsku


500 g śledzia matiasów 
4 ogórki konserwowe 
1 duża czerwona cebula 
3 łyżeczki ostrej musztardy sarepskiej  
120 g ketchup łagodnego 
2 łyżki oleju 
szczypta ostrej papryki
szczypta pieprzu 
mała łyżeczka posiekanej natki pietruszki 

Śledzia moczymy w wodzie około 3 godziny , dość często wymieniając wodę (według naszego gustu) .
Po wymoczeniu śledzia ocieramy delikatnie ręcznikiem papierowy 
i kroimy w paseczki około 1.5 cm szerokości . Cebule , ogórek kroimy w kostkę . 
Wszystko przekładamy do jednej miski dodajemy przyprawy oraz ketchup , musztardę , olej . Wszystko dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku .


Gotowego śledzia posypujemy natka pietruszki i wkładamy do lodówki na kilka godzin , aby się przegryzł . 

Śledzia podajemy ze świeżym pieczywem , ja osobiście jem jako sałatkę na śniadanie z plackiem tortellini . 


24 września 2022

Maczki z marmoladą


300 g mąki pszennej 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżka cukru 
1 łyżka cukru waniliowego 
100 g masła
80 g margaryny (Palma z murzynkiem)
1 jajko 
50 g suchego maku 

DODATKOWO 
marmolada - do przekładania 
czekolada - do dekoracji 

Wszystkie składniki dobrze wyrobić , schłodzić przez minimum 
1 godzinę w lodówce . Następnie rozwałkować na grubość około 
2 cm wyciąć foremką dowolny kształt (u mnie okrąg z falbanką o średnicy 3 cm) . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 do 12 minut w 180 °C 
do zrumienienia  . 



Upieczone ciasteczka pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia 
(ja pozostawiam na całą noc) .
Po wystygnięciu na połowę ciasteczek nakładamy marmoladę 
a drugą połową je przykrywam i delikatnie dociskamy palcem . Czekoladę roztapiamy tak by była jednolicie płynna i polewamy jedną stronę naszych gotowych ciasteczek .


Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku
do około 2 tygodnie . (jak się uda bo u mnie to po kilku dniach ich nie ma) .