13 maja 2023

Kotlety siekane z kurczaka ze szpinakiem



900 g piersi z kurczaka
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g sera żółtego
200 g pieczarek
6 kostek brykietu szpinaku 
2 ząbki czosnku 
olej do smażenia
przyprawy – sól , pieprz , maggi , słodka papryka , gałka muszkatołowej 

Szpinak smażymy na łyżce oleju do odparowania wody następnie dodajemy gałkę muszkatołową oraz obrany i przeciśnięty przez prasę czosnek i smażymy około 5 minut do uwolnienia aromatu czosnku . Pozostawiamy do wystygnięcia . 


Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę , dodajemy starty na grubych oczkach żółty ser , jajka , mąkę , przyprawy ( ja smażę jednego i kosztuję czy jest wystarczająco doprawiane ) i zimny szpinak , mieszamy wszystko dokładnie . 

  

Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżka masę na kotlety i smażymy na złoty kolor 
z obu stron . Gotowe przekładamy na ręcznik papierowy , żeby osączyć je z nadmiaru tłuszczu .

Gotowe kotleciki podajemy z ulubioną sałatką lub surówką idealnie pasują na domową imprezę . 


 Poniżej umieszczam link do wersji z pieczarkami ; 



09 maja 2023

Zupa jarzynowa z mięsem mielonym


około 1 litra czystego rosołu 
450 mieszanki warzywnej 
200 g mięsa mielonego wieprzowego 
1 mały ząbek czosnku 
1 łyżka oliwy z oliwek 
1 mały posiekany pęczek pietruszki 
przyprawy- Vegeta , maggi , słodka papryka , przyprawa do mięs (Knorr) , pieprz czarny , 

Na patelce z oliwą przesmażamy do stracenia surowości mięso mielone z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i przyprawami (przyprawa do mięs , papryka słodka , maggi i czarny pieprz) . 
Do garnka przelewamy rosół , dokładamy mieszankę warzywną oraz przesmażone mięso . Zagotowujemy i gotujemy na mały ogniu około 20 minut . Dokładamy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku maggi , Vegetą i pieprzem . 

Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ; 

06 maja 2023

Omlet a'la krokiet


3 średnie jajka 
Pół kiełbasy wędzonej
1 mała cebula 
3 łyżki masła 
Przyprawy - sól , koper suszony 

Kiełbasę obieramy ze skóry , cebule obieramy i kroimy w kostkę przekładamy na patelnię dokładamy 2 łyżki masła i smażymy na złoty kolor  . Po usmażeniu przekładamy na talerz i odkładamy na bok . 


Jajka rozbijamy do miski i mieszamy to połączenia się żółtka z białkiem dodajemy szczyptę soli oraz koperku . Na tej samej patelni co smażyli my kiełbasę rozpuszczamy łyżkę masła i wylewamy jajka i smażymy do stracenia surowości na brzegach . W tym momencie nakładamy na środek podsmażoną kiełbasę i zwijamy jak krokieta .


Zwiniętego a'la krokieta smażymy na złoty kolor z każdej strony . 


Gotowego a'la krokieta poddajemy z ulubionymi dodatkami lub jako same danie .