24 października 2023

Zrazy po bałkańsku



600 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
300 g szpinaku świeżego
2 duże ząbki czosnku
6 pomidorów suszonych
1 duża cebula 
1 duży liść laurowy 
4 kulki ziela angielskiego
Kilka kropel cukru klarowanego
1 1/2 szklanki bulionu 
Łyżka oleju czosnkowego ( Kujawski )
Łyżka oliwy z oliwek lub oleju 
200 ml zimnej wody 
2 duże łyżki mąki pszennej 
mąka pszenna - do obtoczenia roladek 
przyprawy - sól , pieprz biały , majeranek , gałka muszkatołowa , maggi , 

Cebulę kroimy w drobną kostkę , smażymy na złoty kolor , studzimy i dzielimy na pół . Szpinak smażymy na rozgrzanym oleju czosnkowym dodajemy czosnek przeciśnięty przez praske smażymy około 2 minut następnie dokładamy połowę podsmażonej cebuli oraz pokrojone w paski szpinak . Całość studzimy .


Do miski przekładamy mięso dodajemy jajko , bułkę tartą i doprawiamy do smaku przyprawami . Dokładamy resztę usmażonej cebuli i dokładnie i dość długo wyrabiamy mięso . 


Mięso dzielimy na sześć równych części . Delikatnie rozklepujemy na płasko . Na każde mięso kładziemy porcje szpinakowego farszu . 
Mięso dokładnie sklejamy formując przy tym roladkę , tak by nie było widać szpinaku i nie popękało przy pieczeniu . 


Każda roladkę dokładnie obtaczamy w mące pszennej . 



Roladki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony . 


Gdy mięso mamy gotowe zalewamy bulionem dokładamy 
liść laurowy , ziele angielskie .
Dusimy około 20 do 30 minut co jakiś czas obracając . Po upływie tego czasu roladki wyciągamy z wywaru , wlewamy do niego zawiesinę mąki z wodą ( 2 łyżki mąki rozmieszane w 200 ml zimnej wody ) i kilku kropel klarowanego cukru . Sos chwilę gotujemy do zgęstnienia po czym wkładamy roladki i chwilę podgrzewamy . 

Gotowe roladki podajemy z ulubionymi dodatkami i surówką . U mnie kasza kuskus i surówka Colesław 

19 października 2023

Surówka Colesław


1/2 główki białej kapusty
2 marchewki
1 mała cebula 
1/2 łyżeczki cukru 
Kilka kropel soku z cytryny 
Pieprz czarny mielony 
Sól 
2 łyżki majonezu 

Kapustę drobno szykujemy , cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę , marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach . Wszystko przekładamy do jednej misce , posypujemy solą , dokładnie mieszamy i odkładamy na około 1 godzinę .


Po upłynięciu czasu dokładamy majonez , cukier , pieprz czarny dokładanie mieszamy . 
Surówkę przed podaniem schładzamy około 2 godzinę . 

14 października 2023

Sałatka śledziowa z buraczkami


Około 300 g fileta śledziowego
1 duży ugotowany buraczek
1 mała biała cebula
1 słodkie jabłko 
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka posiekanego koperku
pieprz czarny mielony

Śledzie (u mnie w oleju ale mogą być solone ) płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy paski o grubości około 1 do 2 cm . Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę . Ugotowanego buraczka obieramy i kroimy w drobną kostkę możemy również zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Jabłko można obrać lecz nie koniecznie , usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach . 


Całość przekładamy do jednej miski dodajemy koperek , majonez dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku . 
Gotowego śledzia przed podanie schładzamy około 2 godzin .