600 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
300 g szpinaku świeżego
2 duże ząbki czosnku
6 pomidorów suszonych
1 duża cebula
1 duży liść laurowy
4 kulki ziela angielskiego
kilka kropel cukru klarowanego
1 1/2 szklanki bulionu
łyżka oleju czosnkowego ( Kujawski )
łyżka oliwy z oliwek lub oleju
200 ml zimnej wody
2 duże łyżki mąki pszennej
mąka pszenna - do obtoczenia roladek
przyprawy - sól , pieprz biały , majeranek , gałka muszkatołowa , maggi
Cebulę kroimy w drobną kostkę , smażymy na złoty kolor , studzimy i dzielimy na pół . Szpinak smażymy na rozgrzanym oleju czosnkowym dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę smażymy około 2 minut następnie dokładamy połowę podsmażonej cebuli oraz pokrojone w paski szpinak . Całość studzimy .
Do miski przekładamy mięso dodajemy jajko , bułkę tartą i doprawiamy do smaku przyprawami . Dokładamy resztę usmażonej cebuli . Dokładnie i dość długo wyrabiamy mięso .
Mięso dzielimy na sześć równych części . Delikatnie rozklepujemy na płasko . Na każde mięso kładziemy porcje szpinakowego farszu .
Mięso dokładnie sklejamy formując przy tym roladkę , tak by nie było widać szpinaku i nie popękało przy pieczeniu .
Każda roladkę dokładnie obtaczamy w mące pszennej .
Roladki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony .
Gdy mięso mamy gotowe zalewamy bulionem dokładamy
liść laurowy , ziele angielskie .
Dusimy około 20 do 30 minut co jakiś czas obracając . Po upływie tego czasu roladki wyciągamy z wywaru , wlewamy do niego zawiesinę mąki z wodą ( 2 łyżki mąki rozmieszane w 200 ml zimnej wody ) i kilku kropel klarowanego cukru . Sos chwilę gotujemy do zgęstnienia po czym wkładamy roladki i chwilę podgrzewamy .
Gotowe roladki podajemy z ulubionymi dodatkami i surówką . U mnie kasza kuskus i surówka Colesław ( link do przepisu poniżej ) .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz